Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Baaaardzo ładne, eleganckie ale dla kogoś kto jada na mieście a do domu zamawia gotowe dania do odgrzania, przy normalnym gotowaniu i goszczeniu się zawsze robi się bałaganik na który patrzą siedzący przy stole, chyba że jest gosposia która na bieżąco sprząta i zmywa :lol: oczywiście to tylko moje zdanie a ja przedkładam praktyczność nad urodę. Wielki plus tej kuchni na zdjęciu to zlewozmywak między oknami a nie pod-jak w większości projektów, w których potem bateria przeszkadza w otwieraniu okna :wink:

Osobiście jak idę w gości to wolę być przyjmowana w salonie a nie w kuchni, to wyglada tak bardziej z szacunkiem, kuchnia -tylko dla bliskich psiapsiółek :roll:

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja tam na stojące gary nie jestem taka przewrażliwiona ;) Co do gosposi to przecież jest zmywarka, nauczona jestem na bieżąco wrzucać brudne naczynia, więc jakoś mnie to nie boli. Gości i tak i tak podejmuje się w salonie, a nie w jadalni (tak jak napisałaś, Amelio, w kuchni to przyjaciółki, które nas kochają i akceptują nasze brudne garnki), zresztą jak się żyje tak szybko jak my to gości będziemy widywać najczęściej raz w miesiącu. Mam taki mętlik w głowie jak na to patrzę, że najchętniej bym przeniosła kuchnię do gabinetu ;/ Przy budowie widać dopiero niedociągnięcia tego projektu.

To teraz Wam coś pokażę ;D

http://i48.tinypic.com/2na89ld.jpg

Przy przedzieleniu wychodzi na to, że mogę wielgachną kanapę ustawić, a tak byłaby tylko na 3 góra 4 osoby ;D Marnia, Twój pomysł z prowizorką jest dobry, aczkolwiek bez umeblowania i tak mi to dużo nie pomoże. Zauważcie, że u nas drzwi balkonowe nie są dobrze postawione jak w projekcie (z uwagi na przesunięty balkon na górze) i jest 70 cm od ściany więc nie mogę sobie foteli ustawić.

A mi się taki układ nie podoba. Z 10 metrowej kuchni i 30 metrowego salonu robi się duża kuchnia z jadalnią i salonik. Lyreco, pisałaś, że 3,5 x 4, to wychodzi 14 metrów. jak na salon to bardzo mało. Zobacz na zdjęciach wyżej ile miejsca zajmuje kominek....

Albo bym postawiła narożnik tyłem do kuchni, tak, jak masz na wizualce tylko bez ścianki, albo bym postawiła zwykłą kanapę i fotel, (fotel tam, gdzie ta krótsza część kanapy).

Ewentualnie zamiast ścanki postawiłabym na próbę jakiś regał i zobaczyła jak to się sprawdzi w praktyce. Sciankę zawsze zdążysz postawić.

pzdr

m

moon123 masz rację... Wczoraj usiedliśmy do PRO100 i dokładnie wszystko wyrysowaliśmy i z wyspą i ściankami trochę kicha się robi. Postanowiliśmy więc odgrodzić się nieco inaczej - ścianą, ale taką trochę "inszą" w kształcie i postawioną na wprost okna kuchennego, na wysokości lodówki, taka ściana z oknem, za nią będzie stał stół i jadalnia połączy sie z salonem... Tylko trochę drażni mnie myśl o kanapie stojącej tyłem...Gdyby Planeta była tylko ciutkę większa...dosłownie z 2m na długość i 1 m na szerokość...

A teraz szkic, zrobiony teraz na szybko.

http://i46.tinypic.com/2exogte.jpg

U mnie kuchnia będzie wyglądać tak:

http://images49.fotosik.pl/245/9c1bc9fa9d2a34c9med.jpg

Barek jest obłożony tym samym kamieniem co kominek.Jak widać blat baru jest wyższy od mebli i całkowita jego wysokość wynosi 1,15m.Myślę,że ta wysokość wystarczy by ukryć dłonie podczas przyrządzania posiłków i oddzieli mnie od gości .Z przodu będą hokery.

Amelio koncepcja urządzenia salonu jest i kolory dość mocne.Dominujący to zieleń i pomarańcz.

Mooon wkład do kominka jest z firmy Uniflam,model Selenic 700 z szybrem.

Cieszę się,że spodobał Wam się mój kominek :)Jest to potężna bryła,ponieważ mamy DGP rozprowadzone na dwa pomieszczenia.

Lyreco bardzo podoba mi się zdjęcie kuchni z wyspą.Szkoda,że tak późno zostało zamieszczone na tym forum :( ,pewno bym coś odgapiła :lol: ,ta ścianka jest rewelacyjna.

Z niecierpliwością czekam na zdjęcia Waszych wnętrz.POCHWALCIE SIĘ!!!!

Lyreco, moim zdaniem tak jest o niebo lepiej bo przede wszystkim jest zachowana odpowiednia wielkość pomieszczeń, salon będzie salonem :)

Myślę, że znajdziesz jakiś ładny narożnik, który będzie miał porządnie wykonany tył, coraz więcej ludzi stawia tak meble i producenci dostosowują się do tego.

Doris bardzo fajny projekt kuchni, w jakim programie robiony? Może pokażesz też inne części kuchni, tą na przeciwko okna i tą gdzie jest kuchenka?

Ja niestety jeszcze nie mam się czym chwalić....ale mam nadzieję, że już niebawem coś wrzucę :D

LYRECO dzięki za odpowiedź mooon. :) Program rzeczywiście pro100,zdjęcie zostało zeskanowane.

A to druga część kuchni

http://images41.fotosik.pl/241/ea82f308addf479dmed.jpg

projekt robiony był bardzo dawno,więc jest parę zmian.Pod barem nie będzie tych małych szuflad,w ich miejsce zostaną przedłużone te trzy duże, dalej szafka z drzwiami przesuwnymi.Kosz cargo będzie tylko po prawej stronie kuchni.

Zapaszki pójdą na zewnątrz :lol: w miejscu gdzie wisi okap jest zrobiona dziura na wylot,w której jest rura spiro. Na zewnątrz będzie osłonięta plastikową kratką.Jeszcze tej kratki nie mamy zamontowanej,ale ona ma się wtopić w elewację .Takie rozwiązanie doradził nam nasz architekt,który ma tak zrobione w swoim domu.Okap mam kupiony kominowy z pochłaniaczem.

Amelio na tym zdjęciu widać tą rurę wystającą z elewacji-jest jeszcze nie odcięta

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/915438b361f3b5bb.html%22n.

W sumie nasze kuchnie bedą podobne, tylko u mnie prawie lustrzane odbicie - lodówka i spiżarka z prawej strony okna a zamiast barku ścianka z okienkiem obłożona też takimi płytkami tylko w odcieniach beżu, które i na kominku też się pojawią :lol: a w miejscu wylotu Twojej rury wyciągowej mam okienko od spizarki :wink:

My też będziemy mieli na zewnątrz. Doris a murek w jakiej odległości będzie od ściany? My będziemy mieć podobnie, tylko murek będzie krótszy a na ścianie ze spiżarnią będzie stała zamrażarka. No i chyba nie będziemy mieli tych szafek przy ścianie z murkiem, jaka wyszła Ci odległośc pomiędzy szafkami? Cały czas się zastanawiam czy je tam dawać, z jednej strony schowałoby się tam trochę rzeczy, z drugiej boję się, że jednak zrobi się ciasno.....