rabbitp 03.10.2010 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2010 Hej. U nas instalacje CO, woda i kanalizacja zrobiona. Troszkę problemów z podłączeniem gazu. Może Pamiętacie ile metrów kwadratowych mamy elewacji, bo muszę kopić wełnę w tym tygodniu. Pytanie za sto punktów kupować grzejniki, piec i przechować u rodziców czy poczekać po nowym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 06.10.2010 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Hmmm...mogę dzisiaj zapytać ile elewacji, ale nie mamy jeszcze skończonej, najlepiej wybierz się z dalmierzem i zmierz z natury, bo my mamy przecież inny domek, ściana kolankowa podwyższona. My ocieplamy styropianem 10 cm. Co do zakupu grzejników itd to koniecznie w tym roku by zdążyć odpisać to od podatku, bo od stycznia przecież już go likwidują. My zamówiliśmy już kominek byrski 22 kw, promiennikowo półkowy z szybą boczną i na dniach zakupujemy kocioł viadrusa/klimosza duo 25 kw, a od dwóch dni rozkładamy styropian na podłogówkę, którą będziemy sami kłaść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabbitp 06.10.2010 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Kurcze jak to likwidują ulgę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 08.10.2010 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 (edytowane) Hmmm... chyba mam jakieś złe info, bo faktycznie nigdzie o tym nie trąbią, ale wiem, że było takie założenie, żeby to znieść. My od wczoraj mamy umówione ekipy i być może od poniedziałku będziemy mieli kończoną elewację (ocieplenie i od razu tynk), a od połowy listopada (jeśli uda nam się skończyć kładzenie podłogówki do końca tego miesiąca) ocieplają nam wełną dach, potem płytki i liczę, że luty-marzec będziemy już przewozić meble i rzeczy Edytowane 8 Października 2010 przez LYRECO7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabbitp 19.10.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Hej Lyreco widzę że zakładacie kominek z płaszczem wodnym, my jednak zrezygnowaliśmy z tego rozwiązania (czas pokaże czy dobrze). Grzejniki i piec już zimują u rodziców w piwnicy (Buderus GB162-25). Właśnie wchodzą nam instalację elektryczne (bez wizji gdzie co będzie miało swoje miejsce ciężka sprawa). Kuchnia już wstępnie zaklepana - tzn. wstępny projekt bez wyboru kolorystyki. Odprowadzenia wody z rynien spustowych udało mi się skończyć w tym tygodniu (działka ze spadem ma swoje plusy).Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabbitp 19.10.2010 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 http://images37.fotosik.pl/332/b92ed31a4789747a.jpg Nasza pajęczyna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 20.10.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 OOO jak ładniutko! a jakie to pomieszczenie? Bo nie bardzo poznaję. Nasz kominek będzie jednak pod koniec tygodnia, tak samo drzwi, elewacja właśnie się kończy, a pod koniec tygodnia wylewamy posadzki. Podłogówkę kładliśmy sami, fajnie wyszło, na górze została nam tylko do położenia w łazience więc dzisiaj wieczór i koniec. Jeśli mogę coś doradzić to dobrze przemyślcie oświetlenie i gniazdka, bo potem to już kaszana, my chodziliśmy po budowie i zaznaczaliśmy uzgadniając od razu co gdzie będzie stało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.10.2010 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Hej. U nas instalacje CO, woda i kanalizacja zrobiona. Troszkę problemów z podłączeniem gazu. Może Pamiętacie ile metrów kwadratowych mamy elewacji, bo muszę kopić wełnę w tym tygodniu. Pytanie za sto punktów kupować grzejniki, piec i przechować u rodziców czy poczekać po nowym roku? Witam Planetariuszy:) na nowym FM nie otwiera mi się strona budujacych Planetę, dopiero dziś opłotkami dotarłam, ale widzę rabbit że juz zakupiłeś grzejniki i słusznie, bo jak mówi LYRECO7 mają znieść zwrot VATu, czytałam w Rzeczpospolitej, a to chyba poważna gazeta. Szkoda, bo ja za VAT mam drzwi wewnętrzne, wykończone schody zewnętrzne, schody na poddasze i meble kuchenne które jeszcze nie dojechały;) Jeśli po tym poście będę mogła śledzić ten wątek to chętnie będę Was odwiedzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.10.2010 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 rabbit w maju pisałeś o rozmieszczeniu sprzętów w kuchni, ja też mam spiżarkę na przeciwnej scianie ale wcześniej to wymysliłam i dałam tam małe okienko do wietrzenia:cool: w kuchni patrząc od lewej będzie lada moment: pod kominem kuchenka, dalej zmywarka, małe cargo, w rogu zlew, potem dłuuugi blat, między oknem a ścianką spiżarki lodówka. Gdy przybędą mebelki to zaraz zdjęcie dam do mojego dziennika, który nadal prowadzę, zapraszam chętnych do lektury:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 20.10.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 LYRECO7, Twoje założenia przeprowadzki w lutym-marcu skoryguj o jakieś 2 miesiące;) ja miałam zmienić adres w lipcu, mamy już październik..... myślę że długi weekend 11-14 listopada będzie w sam raz na przenosiny i adaptację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabbitp 20.10.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 (edytowane) Witam Amelio, twój wątek oczywiście śledzimy razem z żoną i gratulujmy wspaniałego domu no i ogrodu. Czekamy na zdjęcia kuchni. Co do kuchni wreszcie trafiliśmy na Bardzo konkretną osobę z firmy SIMO , która z rozsądną kwotę zaplanowała kuchnie Naszych (kochanej żony) marzeń. U nas kuchnia wygląda jakoś tak: patrząc od salonu, od prawej w słupku lodówka w zabudowie, drugi słupek z wbudowanym piekarnikiem lada robocza do końca nad nią górna szafka z fajnym otwieraniem, w rogu szafka z wyjeżdżającymi garnkami, kawałek blatu, płyta gazowa nad nią wentylator wprowadzony po sufitem w zabudowie z rigipsu do komina z prawej, zlew przy oknie, no i zmywarka.Kuchnia będzie otwarta rozdzielona blatem z szafkami i ladą.Co do zdjęcia to pom. gospodarcze. Elektryka mam po dobrej znajomości , fachowiec skarb.Pozdrawiam Edytowane 20 Października 2010 przez rabbitp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 22.10.2010 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Hey hey Amelio, myślałam, że Ty juz dawno po przeprowadzce i już zaadoptowana do końca, a tu takie wieści! dzisiaj dojechał do nas kominek, muszę go ocenić i jeśli spełnia moje wymogi to zostanie, jeśli nie to zmieniamy na cos innego. Tak jak piszesz Amelio, może się okazać, że nie będzie to marzec, ale kto to wie, będziemy sie starac, tak naprawdę teraz to zależy wszystko od tego, czy pan, który ma nam kłaść płytki będzie dobrym fachowcem, jeśli tak, to ma całą zimę na płytki, panele kładziemy sami, malowanko itd. Jestem jednak pełna nadziei, że wiosna będzie już na nowym a lato rozpoczniemy grillem na (rozkopanym jeszcze)naszym ogrodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 22.10.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Szkoda LYRECO że będziesz tak daleko ode mnie bo mam jeszcze sporo roślinek w doniczkach dla których brakuje już miejsca do wsadzania i trochę nowych bo z przycinanych krzewów patyczki wtykam w ziemię i sporo się przyjmuje, to bym Cię obdarowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 22.10.2010 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Ciekawa jestem rabbitp jak zrobisz sobie taras;) ja się martwiłam różnicą poziomów bo zejście z tarasu mam ok 1m wyżej niż front ale u ciebie to dopiero wysoczyzna! Możesz zjeżdżalnię sobie zafundować, najlepiej wprost do basenu a zimą tor saneczkowy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 22.10.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Mariusz Kam a gdzie obiecane zdjęcia z budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 22.10.2010 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 heh, Amelio, byłoby super, ale faktycznie, trochę daleko Ale podpatruję Twój ogród i wzdycham, bo mój za rok nie będzie taki piękny na pewno, podejrzewam, że prędzej niż na jesień zresztą nie da rady z sadzeniem itd. Na wiosnę chciałabym kupić tuje i obsadzić sobie płotek, potem pomyślimy o reszcie. A miałam Cię pytać jak sie sprawowała farba PARA. Słyszałam, że jest mega dobra, ale też mega droga. My pewnie wejdziemy w tikkurille bo mamy mieszalnie w mieście. Gorzej z podkładem, bo majstry od ocieplenia zajmują się też wykończeniówką i jak zobaczyli u nas podkład nobilan by jakoś tak (nie nobiles) to zapytali kto nam to g**no polecił i ze jak oni widzą, że ktoś tym pomalował to w ogóle nie biorą się za malowanie ścian. Zastanawiam się czy mówili szczerze i czy w razie czego jeśli tak faktycznie by się działo to czy wystarczy podkładem tej firmy co będzie farba pomalować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rabbitp 22.10.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Hejka. Taras: zaprojektowałem sobie dwa stopnie, dodatkowa palisada wzmacniająca, 10 wywrotek kamienia. Ale tak było zaplanowane od samego początku więc już nie przeżywam tych kosztów. Dziś kupiłem skrzynki do gazu (elewacyjna i ogrodzeniowa), jestem w szoku bo teraz do wyboru do koloru, kiedyś tylko żółte.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 26.10.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2010 heh, Amelio, byłoby super, ale faktycznie, trochę daleko Ale podpatruję Twój ogród i wzdycham, bo mój za rok nie będzie taki piękny na pewno, podejrzewam, że prędzej niż na jesień zresztą nie da rady z sadzeniem itd. Na wiosnę chciałabym kupić tuje i obsadzić sobie płotek, potem pomyślimy o reszcie. A miałam Cię pytać jak sie sprawowała farba PARA. Słyszałam, że jest mega dobra, ale też mega droga. My pewnie wejdziemy w tikkurille bo mamy mieszalnie w mieście. Gorzej z podkładem, bo majstry od ocieplenia zajmują się też wykończeniówką i jak zobaczyli u nas podkład nobilan by jakoś tak (nie nobiles) to zapytali kto nam to g**no polecił i ze jak oni widzą, że ktoś tym pomalował to w ogóle nie biorą się za malowanie ścian. Zastanawiam się czy mówili szczerze i czy w razie czego jeśli tak faktycznie by się działo to czy wystarczy podkładem tej firmy co będzie farba pomalować... PARA mam podkład i farbę tylko na sufitach bo rzeczywiście jest droga ale świetnie pokryła spękania tynku. Na ścianach dałam podkładową Grunt Śnieżkę a na to Beckersa Designer i dobrze się trzyma. Zdecydowanie polecam gotowe kolory do których ewentualnie można dodać barwnik bo te dorabiane mają kiepską bazę i widać wyświecone przemazy nawet po delikatnym umyciu:eek: raz mnie podkusiło żeby ją kupić i raz Duluxa a potem i tak wracałam do Beckersa. Nobilana wogóle nie znam i nie znalazłam go w necie, może to jakoś inaczej się zwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LYRECO7 08.11.2010 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Jak tam postępy w pracach? U nas od zeszłego tygodnia schną posadzki na górze, wczoraj biegaliśmy już po nich i najprawdopodobniej od czwartku wchodzimy z ociepleniem poddasza. Dziś będziemy mieli w końcu drzwi wejściowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amelia 2 08.11.2010 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 To musicie cały czas wietrzyć, a najlepiej trochę grzać i wietrzyć bo to jednak gruba warstwa do wyschnięcia, a dobrze by było żeby wełna nie zawilgotniała:eek: 11 listopada przewozimy największe sprzęty do nowego domku:wiggle:a potem przez 2 tygodnie po trochu resztę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts