Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej. U nas instalacje CO, woda i kanalizacja zrobiona. Troszkę problemów z podłączeniem gazu. Może Pamiętacie ile metrów kwadratowych mamy elewacji, bo muszę kopić wełnę w tym tygodniu. Pytanie za sto punktów kupować grzejniki, piec i przechować u rodziców czy poczekać po nowym roku?

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hmmm...mogę dzisiaj zapytać ile elewacji, ale nie mamy jeszcze skończonej, najlepiej wybierz się z dalmierzem i zmierz z natury, bo my mamy przecież inny domek, ściana kolankowa podwyższona. My ocieplamy styropianem 10 cm. Co do zakupu grzejników itd to koniecznie w tym roku by zdążyć odpisać to od podatku, bo od stycznia przecież już go likwidują. My zamówiliśmy już kominek byrski 22 kw, promiennikowo półkowy z szybą boczną i na dniach zakupujemy kocioł viadrusa/klimosza duo 25 kw, a od dwóch dni rozkładamy styropian na podłogówkę, którą będziemy sami kłaść.

Hmmm... chyba mam jakieś złe info, bo faktycznie nigdzie o tym nie trąbią, ale wiem, że było takie założenie, żeby to znieść. My od wczoraj mamy umówione ekipy i być może od poniedziałku będziemy mieli kończoną elewację (ocieplenie i od razu tynk), a od połowy listopada (jeśli uda nam się skończyć kładzenie podłogówki do końca tego miesiąca) ocieplają nam wełną dach, potem płytki i liczę, że luty-marzec będziemy już przewozić meble i rzeczy ;) Edytowane przez LYRECO7

• 2 weeks później...

Hej Lyreco widzę że zakładacie kominek z płaszczem wodnym, my jednak zrezygnowaliśmy z tego rozwiązania (czas pokaże czy dobrze). Grzejniki i piec już zimują u rodziców w piwnicy (Buderus GB162-25). Właśnie wchodzą nam instalację elektryczne (bez wizji gdzie co będzie miało swoje miejsce ciężka sprawa). Kuchnia już wstępnie zaklepana - tzn. wstępny projekt bez wyboru kolorystyki. Odprowadzenia wody z rynien spustowych udało mi się skończyć w tym tygodniu (działka ze spadem ma swoje plusy).

Pozdrawiam

OOO jak ładniutko! a jakie to pomieszczenie? Bo nie bardzo poznaję. Nasz kominek będzie jednak pod koniec tygodnia, tak samo drzwi, elewacja właśnie się kończy, a pod koniec tygodnia wylewamy posadzki. Podłogówkę kładliśmy sami, fajnie wyszło, na górze została nam tylko do położenia w łazience więc dzisiaj wieczór i koniec. Jeśli mogę coś doradzić to dobrze przemyślcie oświetlenie i gniazdka, bo potem to już kaszana, my chodziliśmy po budowie i zaznaczaliśmy uzgadniając od razu co gdzie będzie stało.

Hej. U nas instalacje CO, woda i kanalizacja zrobiona. Troszkę problemów z podłączeniem gazu. Może Pamiętacie ile metrów kwadratowych mamy elewacji, bo muszę kopić wełnę w tym tygodniu. Pytanie za sto punktów kupować grzejniki, piec i przechować u rodziców czy poczekać po nowym roku?

Witam Planetariuszy:) na nowym FM nie otwiera mi się strona budujacych Planetę, dopiero dziś opłotkami dotarłam, ale widzę rabbit że juz zakupiłeś grzejniki i słusznie, bo jak mówi LYRECO7 mają znieść zwrot VATu, czytałam w Rzeczpospolitej, a to chyba poważna gazeta. Szkoda, bo ja za VAT mam drzwi wewnętrzne, wykończone schody zewnętrzne, schody na poddasze i meble kuchenne które jeszcze nie dojechały;) Jeśli po tym poście będę mogła śledzić ten wątek to chętnie będę Was odwiedzać.

rabbit w maju pisałeś o rozmieszczeniu sprzętów w kuchni, ja też mam spiżarkę na przeciwnej scianie ale wcześniej to wymysliłam i dałam tam małe okienko do wietrzenia:cool: w kuchni patrząc od lewej będzie lada moment: pod kominem kuchenka, dalej zmywarka, małe cargo, w rogu zlew, potem dłuuugi blat, między oknem a ścianką spiżarki lodówka. Gdy przybędą mebelki to zaraz zdjęcie dam do mojego dziennika, który nadal prowadzę, zapraszam chętnych do lektury:yes:

Witam Amelio, twój wątek oczywiście śledzimy razem z żoną i gratulujmy wspaniałego domu no i ogrodu. Czekamy na zdjęcia kuchni. Co do kuchni wreszcie trafiliśmy na Bardzo konkretną osobę z firmy SIMO , która z rozsądną kwotę zaplanowała kuchnie Naszych (kochanej żony) marzeń. U nas kuchnia wygląda jakoś tak: patrząc od salonu, od prawej w słupku lodówka w zabudowie, drugi słupek z wbudowanym piekarnikiem lada robocza do końca nad nią górna szafka z fajnym otwieraniem, w rogu szafka z wyjeżdżającymi garnkami, kawałek blatu, płyta gazowa nad nią wentylator wprowadzony po sufitem w zabudowie z rigipsu do komina z prawej, zlew przy oknie, no i zmywarka.

Kuchnia będzie otwarta rozdzielona blatem z szafkami i ladą.

Co do zdjęcia to pom. gospodarcze. Elektryka mam po dobrej znajomości , fachowiec skarb.

Pozdrawiam

Edytowane przez rabbitp

Hey hey Amelio, myślałam, że Ty juz dawno po przeprowadzce i już zaadoptowana do końca, a tu takie wieści! dzisiaj dojechał do nas kominek, muszę go ocenić i jeśli spełnia moje wymogi to zostanie, jeśli nie to zmieniamy na cos innego. Tak jak piszesz Amelio, może się okazać, że nie będzie to marzec, ale kto to wie, będziemy sie starac, tak naprawdę teraz to zależy wszystko od tego, czy pan, który ma nam kłaść płytki będzie dobrym fachowcem, jeśli tak, to ma całą zimę na płytki, panele kładziemy sami, malowanko itd. Jestem jednak pełna nadziei, że wiosna będzie już na nowym ;) a lato rozpoczniemy grillem na (rozkopanym jeszcze)naszym ogrodzie ;)

heh, Amelio, byłoby super, ale faktycznie, trochę daleko ;) Ale podpatruję Twój ogród i wzdycham, bo mój za rok nie będzie taki piękny na pewno, podejrzewam, że prędzej niż na jesień zresztą nie da rady z sadzeniem itd. Na wiosnę chciałabym kupić tuje i obsadzić sobie płotek, potem pomyślimy o reszcie. A miałam Cię pytać jak sie sprawowała farba PARA. Słyszałam, że jest mega dobra, ale też mega droga. My pewnie wejdziemy w tikkurille bo mamy mieszalnie w mieście. Gorzej z podkładem, bo majstry od ocieplenia zajmują się też wykończeniówką i jak zobaczyli u nas podkład nobilan by jakoś tak (nie nobiles) to zapytali kto nam to g**no polecił i ze jak oni widzą, że ktoś tym pomalował to w ogóle nie biorą się za malowanie ścian. Zastanawiam się czy mówili szczerze i czy w razie czego jeśli tak faktycznie by się działo to czy wystarczy podkładem tej firmy co będzie farba pomalować...

Hejka. Taras: zaprojektowałem sobie dwa stopnie, dodatkowa palisada wzmacniająca, 10 wywrotek kamienia. Ale tak było zaplanowane od samego początku więc już nie przeżywam tych kosztów. Dziś kupiłem skrzynki do gazu (elewacyjna i ogrodzeniowa), jestem w szoku bo teraz do wyboru do koloru, kiedyś tylko żółte.

Pozdrawiam

heh, Amelio, byłoby super, ale faktycznie, trochę daleko ;) Ale podpatruję Twój ogród i wzdycham, bo mój za rok nie będzie taki piękny na pewno, podejrzewam, że prędzej niż na jesień zresztą nie da rady z sadzeniem itd. Na wiosnę chciałabym kupić tuje i obsadzić sobie płotek, potem pomyślimy o reszcie. A miałam Cię pytać jak sie sprawowała farba PARA. Słyszałam, że jest mega dobra, ale też mega droga. My pewnie wejdziemy w tikkurille bo mamy mieszalnie w mieście. Gorzej z podkładem, bo majstry od ocieplenia zajmują się też wykończeniówką i jak zobaczyli u nas podkład nobilan by jakoś tak (nie nobiles) to zapytali kto nam to g**no polecił i ze jak oni widzą, że ktoś tym pomalował to w ogóle nie biorą się za malowanie ścian. Zastanawiam się czy mówili szczerze i czy w razie czego jeśli tak faktycznie by się działo to czy wystarczy podkładem tej firmy co będzie farba pomalować...

PARA mam podkład i farbę tylko na sufitach bo rzeczywiście jest droga ale świetnie pokryła spękania tynku. Na ścianach dałam podkładową Grunt Śnieżkę a na to Beckersa Designer i dobrze się trzyma. Zdecydowanie polecam gotowe kolory do których ewentualnie można dodać barwnik bo te dorabiane mają kiepską bazę i widać wyświecone przemazy nawet po delikatnym umyciu:eek: raz mnie podkusiło żeby ją kupić i raz Duluxa a potem i tak wracałam do Beckersa.:oops: Nobilana wogóle nie znam i nie znalazłam go w necie, może to jakoś inaczej się zwie?

• 2 weeks później...