Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dziękuję Wam wszystkim za CENNE uwagi - i rozwiązania :)

Amelio - okna w kuchni-raczej w salonie mam po prostu wyższe. My też na początku powiększaliśmy okna, ale teraz to w pokoju gospodarczym musimy pomniejszyć - tam będzie nasza spiżarnia. Jestem ciekaw, jak wygląda to okno w pokoju gościnnym (na dole) - nie jest ono za duże - nie zajmuje całej ściany?

rabbitp - radzisz ocieplić wełną a nie styropianem? Co do drenów to ja się tego nakładłem już strasznie dużo. Poprostu podlewało mi piwnicę i musiałem zrobić odpływ na jakieś 170m :( a to jeszcze nie koniec, bo to jest dren na wysokości podłogi w piwnicy, a przecież czeka mnie jeszcze drugi dren. napiszcie mi proszę, w którym miejscu mieści się w górnej łazience prysznic (bo też połączymy tą łazienkę z tym małym pomieszczeniem).

Dziękuję Wam wszystkim za cenne rady.

Amelia pisała, że robiła wiele kilometrów na przegląd domów, ja jeszcze nigdzie u nikogo nie byłe. A może mieszka ktoś na dolnym śląsku i jest szczęśliwym posiadaczem naszej ;) Planety i chce ją pokazać?

POZDRAWIAM

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracając do wnęki przd dolną łazienką to u mnie wygląda to tak

http://img541.imageshack.us/img541/5513/obraz201s.jpg

Uploaded with ImageShack.us

we wnęce na razie stoi baaaardzo przydatny wieszak;)w przyszłości tu będzie szafa. Łazienka ma szer. 207 i długość 213, więc jest naprawdę luźno i nie ma powodu by jeszcze ją powiększać, tym bardziej że otwierane na zewnątrz drzwi jeszcze zabierają miejsce w holu i przy likwidacji wnęki osoby wchodzące do małego pokoju musiały by uważać żeby się z tymi drzwiami nie zderzyć, tak to wygląda w praktyce ale wybór należy do inwestora;)

http://img684.imageshack.us/img684/7154/obraz206f.jpg

Kiedy moja łazienka tak będzie wyglądała :(

nawet się nie obejrzysz kiedy.........

doprowadzenie do kominka - kto wcześniej pomyśli to robi na etapie fundamentów - zostawia rurkę przejściową a resztę kładzie pod chudziakiem, ja trochę zapomniałam a i moi hydraulicy mówili że oni zawsze robią razem z CO i kładą w styropianie więc tak mam i w niczym mi to nie przeszkadza;) zdjęć ściany z oknem w małym pokoju nie mam w całości tylko z elektryki: z prawej strony jest ok. 110cm, z lewej chyba ok. 60cm, zgodnie z projektem, tu nic nie zmieniałam.

http://img607.imageshack.us/img607/5727/pokjdpnwschd.jpg

Edytowane przez Amelia 2

• 3 weeks później...
W końcu doczekaliśmy się ekipy, która ma skończyć poddasze. Wybór mieliśmy dość spory, ale zdecydowaliśmy się na ekipę 3-osobową. Chłopacy pracują dziś już od 7 rano, po 15 jadę sprawdzić efekty ich pracy i udokumentować postępy ;) Moje myśli zaczynają poważnie krążyć wokół kuchni i schodów. Znacie może firmę kupers? Robią schody, zrobili nam wycenę i w sumie nie są jacyś tam najdrożsi, zastanawiam się czy brać ich czy poczekać na znajomego...

W końcu doczekaliśmy się ekipy, która ma skończyć poddasze. Wybór mieliśmy dość spory, ale zdecydowaliśmy się na ekipę 3-osobową. Chłopacy pracują dziś już od 7 rano, po 15 jadę sprawdzić efekty ich pracy i udokumentować postępy ;) Moje myśli zaczynają poważnie krążyć wokół kuchni i schodów. Znacie może firmę kupers? Robią schody, zrobili nam wycenę i w sumie nie są jacyś tam najdrożsi, zastanawiam się czy brać ich czy poczekać na znajomego...

Ja nie znam tej firmy.

Napisz proszę konkretnie co to znaczy drodzy?

Ile Wam wycenili te schody bo ja też muszę o tym zacząć myśleć.

Pozdrawiam

Dokładnie takie schody chcę, tyle, że bielone jak najmocniej się da i lekko zmodyfikowane na górze. Za takie jak tu ta firma o której pisałam (nie wymieniam już nazwy co by reklamy nie robić) chcą 9 810 buk, 10 610 jesion, 11 410 dąb lub klon PLN, ceny z dowozem i montażem, schody z litego drewna, stopnie o grubości 4,5 cm w standardzie, 3 lata gwarancji, realizacja 6 tygodni. Co sądzicie?

Od wczoraj rana do wieczora ekipa robiąca nam poddasze zamontowała cały sufitowy stelaż, dzisiaj montują nidę na suficie i zaczyna się robić domowo;)

Edytowane przez LYRECO7

• 2 weeks później...
Kurka, wczoraj dodałam posta ale widzę, że go tu nie ma. Panowie skończyli robić ocieplenie poddasza. Mamy problem z płytkarzem. Ci, co są dobrzy, są bardzo drodzy i nie mają terminów wcześniej niż we wrześniu, październiku ;( My tyle czasu nie mamy i zastanawiamy się czy nie zacząć robić tego samemu...

• 1 month później...

A u nas ciągle "bawią" się z dachem - a tak wg dekarza miało być szybko :(

Okna, rolety i brama garażowa ma być już na przyszły tydzień. Drzwi już są kupione a schody zamówione (drzewo w suszarni).

Budują się też ścianki działowe.

Teraz tylko zamknięcie budowy i przechodzę do prac w środku.

Mam nadzieję, że w trakcie urlopu uda mi się zrobić c.o. i ocieplić budynek - a potem już z GÓRKI :)

A my już mieszkamy, w domu był "BANGLADESZ" ale już wychodzimy na prostą, ostatnie dwa tygodnie przed wyprowadzką, była niezła gonitwa, żeby wszystko przygotować na panele, kuchnie, drzwi i schody, ale daliśmy radę, został mi do pomalowania i wyprowadzenia jeszcze gospodarczy, wiatrołap i garaż ale musimy złapać oddech. Ogródek tragedia chodzimy po deskach , ale z uśmiechem.

Pozdrawiam

W końcu się odezwaliście, już myślałam, że wszyscy zapomnieli o naszym planetowym wątku. U nas przeboje z płytkarzem, finalnie wyrzuciliśmy kolesia i pozostała nam do wypłytkowania duża łazienka i korytarz, reszta już gotowa. Panele kupione i w następnym tygodniu kładziemy, jak tylko zagruntowane będą ściany. Farby na ściany po części zakupione, drzwi wewnętrzne wybrane, schody jeszcze nie ustalone, ale razem z kuchnią mają być we wrześniu na początku miesiąca. Mamy już prawie wszystkie potrzebne meble, niektóre ze starego mieszkania z planem wymiany jak tylko odłożymy gotówkę, niektóre nowe. W międzyczasie ekipa, która robiła nam poddasze (udało nam się trafić na fajny, zgrany zespół ludzi chętnych do pracy za niewygórowaną stawkę) zajmie się elewacją. Ogród pozostawiamy na jesień a tymczasem we wrześniu parapetówka w chaszczach ;)))