Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rabbitp - hahaha, musiałam zapisać sobie twoje zdjęcie i odwrócić w poziomie bo nie mogłam rozszyfrować co to za pomieszczenie ;) teraz już wszystko widzę. Wydaje mi się jakbyś miał większą, tzn szerszą klatkę schodową??? daj więcej zdjęć ;)

Amelio - oczywiście, że nie maluje się najpierw ścian - na logikę - co łatwiej - wyłożyć panele folią i jeśli cokolwiek z farby by skapnęło to wyczyścić od razu czy może pomalować ściany a potem czyścić je z kurzu po montażu paneli i uważać jak z jajem żeby przypadkiem nie dotknąć panelem ściany i do malowana znowu? Jeden i drugi sposób wymaga poświęcenia, ale zdecydowanie mniej się nastresujesz malując ściany jak już masz podłogę, tak przynajmniej proponują nam wszyscy fachowcy ;) W tym tygodniu przystępujemy do akcji panele;) gdy tylko panowie zagruntują nam ściany ;) hurra;)

Jakoś nie przekonuje mnie to co mówią "fachowcy":no:po prostu nie chce im się wychodzić z każdym panelem ( czy kupkę robią w jadalni bo tak łatwiej i bliżej? ) chciałabym zobaczyć nic nie zniszczone panele po malowaniu:D sma u siebie je kładłam, docinałam je w pomieszczeniu nad garażem jako że robiłam to w jesienno-zimowej porze, a na filmach poglądowych to jeden wymierza i potem układa w pokoju, a podaje przez okno drugiemu, który docina na zewnątrz i jest czyściutko, od razu po położeniu odkurzanko, przemycie i lecą meble:yes: dlaczego mają się poobijać ściany?:o z panelem trzeba jak z jajkiem bo każde puknięcie może uszkodzić delikatny profil zatrzaskowy......... Edytowane przez Amelia 2

Ja w przeciągu roku układałam panele na 3 mieszkaniach i za każdym razem sprawdzało się malowanie po założeniu paneli. Docinanie oczywiście, że na zewnątrz, nikt nie będzie robił sobie syfu w domu, ale kurz zawsze jakis jest. Wiem, że jedni robią tak, drudzy tak, jednak moim zdaniem bardziej praktycznie jest połozyć najpierw podłogę a potem malować.

A może po prostu nie spróbowałaś inaczej;) pracuję w firmie budowlanej z 25-letnim stażem i różni podwykonawcy z różnymi pomysłami nam się trafiają a jak powinno się robic to inna sprawa, ale jeśli ktoś lubi akurat tak to jego sprawa, ja kończąc górę na pewno panele będę kłaść na końcu:yes:

Nie zazdroszczę malowania klatki gdy są już piękne schody:o ja swoją malowałam z rusztowań ustawionych na betonach a w przyszłości nawet nie chcę myśleć o malowaniu chociaż kolorek okazał się nie taki jak bym chciała.....

Garaż mam cały - oprócz sufitu- w drobnym mozalicie, chłopaki zrobili w jeden dzień a robota tak łatwa że samemu dało by się radę;)

Edytowane przez Amelia 2

Dzięki ;) Wczoraj kładliśmy pierwsze panele, na połowie pralni (na drugiej połowie są płytki, a ta z panelami przeznaczona jest w przyszłości na przebicie się z małego pokoju i zrobienie jednego dużego pokoju dla dziecka). Niestety jak się zaczyna pracę na budowie o 19. to nie można położyć za dużo, nam udało się polozyc prawie cala podloge : http://img196.imageshack.us/img196/6237/zdjcie0104jj.jpg

Uploaded with ImageShack.us

W łazience trwają prace wykończeniowe przed położeniem płytek (musieliśmy trochę rozwalić ścianki bo się okazało, że nie można było wsunąć wanny)

http://i53.tinypic.com/2qbc191.jpg

Edytowane przez LYRECO7

teraz układanie paneli bezklejowych to pryszcz, gorzej gdy ktoś -tak jak ja -chce się bawić w dobieranie słojów żeby to wyglądało jak jedna ciągła deska.....

http://forum.muratordom.pl/images/icons/icon1.png

http://img577.imageshack.us/img577/8601/obraz170.jpg

LYRECO a czemu od razu nie połączyliście tych 2 pomieszczeń jeśli macie takie plany? To gruba ściana nośna więc potem będzie trudniej.

Nie wiem czy dobrze widzę że fachowcy zrobili Wam z okien dachowych prostokątną skrzynkę? Węższe ścianki powinny być: górna równoległa do podłogi, dolna prostopadła, dzieki temu jest widniej a co najważniejsze jest lepszy przepływ powietrza i woda skraplająca się na szybie nie zalega w kątach powodując zawilgocenie; jest na fm taki temat ze zdjęciami czarnej pleśni.......

Edytowane przez Amelia 2

Skrzynki nie ma, okno zrobione jest dobrze, zgodnie z sztuką, po bokach otwór z tego co mówili to lepiej żeby był szerszy niż okno, tzn rozwidlał się, ale niestety poprzedni "fachowcy" zrąbali sprawę ustawiając okno tak jak im pasowało do dachówki i nie równo jest między krokwiami, dlatego też zrobione jest tak, a nie inaczej. Plany powiększenia pokoju powstały dopiero jak kładliśmy podłogówkę i ściana dawno już stała, dlatego też, jak przyjdzie taka potrzeba to pomęczymy się z rozkuwaniem jej, na razie bardziej przyda nam się duża pralnia.

• 4 weeks później...

Prace trwają ;) Górna łazienka właśnie się wykańcza, wczoraj płytkarz rozpoczął kładzenie płytek na podłodze ;) Zdjęcia nie wrzuce, bo by objąć całość musiałabym mieć szeroki obiektyw ze sobą na budowie;) Elewacja też na ukończeniu, w tym tygodniu przyjeżdża ogrodzenie i alarm przybędzie ;) Agd zamówione, kuchnia na ukończeniu, razem ze schodami będą za niecały miesiąc juz u nas. Juz jest naprawdę domowo ;)

http://img585.imageshack.us/img585/7396/zdjcie0189i.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ja na razie dociepliłem sobie piwnice i garaż a poza tym dopiero stawiają się ścianki działowe. Mam nadzieję, że to zrobią szybko bo mam umówionego i hydraulika i elektryka. tak więc niestety :( prace idą bbbardzo wolno.

Ale mam nadzieję, że przed zimą uda mi się trochę podgonić.

Napiszcie proszę jakie macie piece c.o. i jak się one wam sprawują?

Pozdrawiam