Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pomocyyy!!!- ile za dach 235m2

ksetvipb

Recommended Posts

...ale nie chcę, żeby mnie naciągneli, więc... :cry:

:roll: :roll: :roll: :roll:

oczywiście udaj się do kilku składów - porównasz ceny (pamiętaj takze za jaką ilość dachówek i akcesoriów są te ceny)

a tak na marginesie..... jako poczatkujacy staraj się trochę więcej czytać- forum -a znajdziesz wiele odpowiedzi :wink: )

Na razie nikt nie napisał ile ,to ja spróbuję.

Dach 240m2 ale kopertowy /Twój jest dwuspadowy?/ cena za wszystko łącznie z rynnami ,folią ,łatami ,kontrłatami na fakturę 7% dachówka rupp ceramika kolor miedziany kupiona po bodajże 23zł/m2 w sierpniu 2005r.

około 19tys z robocizną ofkoz.Widok dachu w linku pod spodem

Poznań Grudzień 2006:

Dach dwustpadowy ok 220 m2 (może więcej)

Robota: wieźba, deskowanie, ceramika, rynny, okna bez podbitki i izolacji wew. - ok 14 tyś netto

Materiał: dachowka Rupp - ok 9000-1000 tyś netto

Okno z kołnierzem - srednio 900 zł /sztuka

drewno - więżba ok 7000 netto

deskowanie - 3000

Rynny - 1000- 2000

no i zaleźy albo papa albo folia - ta to ok 2-10 zł /m2

Dużo zależy czy kupujesz rzeczy tylko najtańsze, czy czasem trochę droższe a dużo lepsze.

ile razem, wolę nie liczyć ;( ;)

Nasz dach urósł nam do 235m2 i kosztował 45 tysięcy. W tym:

1. Dachówka Brass romańska

2. Odgromienie

3. Orynnowanie Marleya

4. Trzy okna dachowe Velux

5. Więźba

6. Zarabianie krokwi (12 zł/szt.)

7. Malowanie widocznych elementów krokwi.

8. Pełne deskowanie

9.Papa

10 Oczywiście w tej cenie też jest robocizna.

• 3 weeks później...
Dach dwuspadowy z zadaszeniem ganku i balkonu + garaż 9x5, dwa kominy - razem około 250 m2,cena 25 zł za 1m2 z wyżywieniem(bez" koryta" 30zł) plus napoje, kawa i po jednym piwie na twarz diennie dla ekipy trzech fachowców (skończyli w grudniu 2005). Dachówka cementowa, folia, montaż więźby,łaty, kontrłaty, orynnowanie, w impregnacji trochę pomagałem. Oczywiście zrobili i podbitkę drewnianą z częściowym malowaniem, a jak ładnie pobajerowali krokwie,murłaty i płatwie i to z własnej inicjatywy Ekipa z Juszczyna obok Makowa Podhalańskiego. Wiem,że robią dachy nawet w odległych miejscach. Mogę ich polecić przyjeżdżali o 6 rano, odjeżdżali o zmierzchu.Nie wiem jakie stawki mają teraz.Bardzo pracowici i nie pijący.Trudno mi było się umówić na termin, tyle mieli pracy. Minął rok, były wichury jak to w Galicji i do tego w górach, a dach jak dotąd, żeby nie zapeszyć trzyma się dobrze. Podbitka około 100m2 zafundowałem sobie sam. O pozostałe materiały "toczyliśmy" boje z hurtownikami i nie powiem z pewnymi pozytywnymi rezultatami finansowymi. Nie źle handlowało się z PBS. Chociaż nie reguły.Życzę powodzenia w bojach z ekipami budowlanymi, sparawdzajcie ich poprzednie budowy nie bójcie się można nawet w podbramkowej sytuacji znaleźć ekipę.Nasz przykład - wyrzuciliśmy bezczelnych, pseudo fachowców od ocieplenia, a była połowa października i znaleźliśmy natępnych o niebo lepszych w ogłoszeniu w Jarmarku do tego za niższą cenę. trzymam kciuki za powodzenie!

• 2 weeks później...