maksvice 10.12.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Niedawno bank wypłacił mi środki zgromadzone w kasie mieszkaniowej, realizowałem to pod umówioną transakcję kupna działki. Niestety niepoważny sprzedający w ostatniej chwili się wycofał, a ja zostałem z dużą gotówką, którą muszę wydać do końca 2006 r. Środki i tak chcę wydać na kupno działki lub domu ale w ciągu tych parunastu dni raczej mi się to nie uda. Proszę o podpowiedź jak wybrnąć z tej sytuacji, inaczej będe musiał zanieść w zębach do urzędu skarbowego to, co od podatku odliczyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 11.12.2006 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Nie do konca 2006r, tylko do czasu zlozenia rocznego zeznania podatkowego, czyli do kwietnia. Informacja sprawdzona dwukrotnie w US. Ostatni raz, kilka dni temu, bo mam ten sam problem - nie zdaze wydac calej kasy w tym roku.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksvice 15.12.2006 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Chyba jednak nie calkiem tak jest. Ustawa mówi jasno o konieczności wydatkowania środków do końca roku podatkowego w którym zostały wypłacone z kasy mieszkaniowej !!!Szukam innego wyjścia np: podpisanie umowy przedwstepnej (niekoniecznie w formie notarialnej - koszty) na zakup zgodny z celami określonymi w ustawie i oczywiście przekazanie środków, a następnie w roku 2007 sprzedający wycofa się z umowy i zwróci mi środki. Co Ty na to ??maksvice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 15.12.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 WitamW 2005 r. w internetowym wydaniu Gazety Prawnej przeczytalem jak mozna zgodnie z Ustawa wydac pieniadze z KM na dowolny cel, nie tracac ulgi. Niestety nic z tego artykulu juz nie pamietam, a po jakims czasie byl do niego tylko platny dostep. Mysle, ze po zaplaceniu nie bedzie problemu z jego znalezieniem (pisalem w listopadzie 2005 roku jakiegos posta tu na forum, ze niedawno czytalem ten artykul, wiec ukazal sie pewnie jesienia zeszlego roku).W Ustawie nie ma jednoznacznego terminu wydania pieniedzy z KM. Czesc doradcow podatkowych i prawie wszystkie US uwazaja, ze terminem tym jest zlozenie rocznego zeznania podatkowego. Niektorzy doradcy uwazaja wrecz, ze nie jest sie zwiazanym zadnym terminem. Ja osobiscie nigdy nie spotkalem sie (a sledzilem ten temat dosc uwaznie), aby US kazal rozliczyc sie do konca roku.Najlepiej zapytaj sie w swoim urzedzie. Ja tak wlasnie zrobilem. Raz pytalem na poczatku roku, drugi raz teraz. Dwie rozne osoby odpowiedzialy mi jednakowo.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksvice 15.12.2006 23:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Poniżej wkleiłem fragment interpretacji Dyrektora Izby Skarbowej w Katowicach. http://podatki.pl/interpretacje/0032605.txt?szuk=kas|mieszk|wycof|rok Stwierdza co następuje:Stosownie do postanowień art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 21 listopada 2001 roku o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 134, poz. 1509) przepis art. 27a ust. 13 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (powołany niżej), w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2002 roku ma zastosowanie do wymienionych w nim zdarzeń powstałych po dniu 1 stycznia 2002 roku. Z kolei przepis art. 27a ust. 13 pkt 4 i 5 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2000 r. Nr 14, poz. 176 ze zm.) w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2002 roku stanowił, że jeżeli podatnik skorzystał z odliczeń od dochodu (przychodu) lub podatku z tytułu wydatków poniesionych tytułem systematycznego gromadzenia oszczędności wyłącznie na jednym rachunku oszczędnościowo-kredytowym i w jednym banku prowadzącym kasę mieszkaniową, według zasad określonych w przepisach ustawy z dnia 26 października 1995 r. o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (Dz. U. z 2000 roku Nr 98, poz. 1070 ze zm.), a następnie: . wycofał oszczędności z kasy mieszkaniowej, z wyjątkiem gdy wycofana kwota po określonym w umowie o kredyt kontraktowy okresie systematycznego oszczędzania została wydatkowana zgodnie z celami systematycznego oszczędzania na rachunku prowadzonym przez tę kasę (pkt 4),. przeniósł uprawnienia do rachunku oszczędnościowo-kredytowego na rzecz osób trzecich, z wyjątkiem dzieci własnych lub przysposobionych (pkt 5) - do dochodu (przychodu) lub podatku należnego za rok, w którym zaistniały te okoliczności, dolicza się odpowiednio kwoty poprzednio odliczone z tego tytułu. Czyli w rozliczeniu za rok 2006 - bo w nim wypłaciłem zgromadzone środki - muszę uwzględnić dokonane odliczenia o ile nie wydatkowałem tych środków zgodnie z ustawą. NIESTETY !pozdr maksvice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maksvice 15.12.2006 23:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 To jest jeszcze trafniejsze:http://podatki.pl/interpretacje/0036745.txt?szuk=kas|mieszk|wycof|rok1435/FO3/415-89 /05/MG2005.08.17Pierwszy Urząd Skarbowy Warszawa-Śródmieście Pytanie podatnika Czy podatnik jest zobowiązany do zwrotu ulgi podatkowej, jeśli nie przeznaczy środków uzyskanych z kasy mieszkaniowej na cel określony w umowie o kredyt do końca 2005 roku a zatem czy może przeznaczyć te środki na ww. cel w 2006 i 2007 roku. POSTANOWIENIE Naczelnik Pierwszego Urzędu Skarbowego Warszawa Śródmieście działając na podstawie art. 14a § 1- 5 oraz art. 216 ustawy z dnia 29.08.1997 roku Ordynacja podatkowa (Dz. U. z 1997 roku Nr 137, poz. 926 z późn. zm.), w związku z wnioskiem z dnia 27.06.2005 roku (data wpływu 04.07.2005 rok), uzupełnionym w dniu 19.07.2005 roku o własne stanowisko w sprawie oraz opłatę skarbową, o pisemną interpretację przepisów prawa podatkowego, po przeanalizowaniu przedstawionego stanu faktycznego oraz Pana stanowiska w sprawie, postanawia - nie potwierdzić stanowiska zawartego w piśmie z dnia 18.07.2005 roku (wpływ 19.07.2005 rok) stanowiącym uzupełnienie do wniosku z dnia 27.06.2005 roku (wpływ 04.07.2005 rok) w sprawie wydatkowania oszczędności zgromadzonych w kasie mieszkaniowej po zakończeniu roku podatkowego, w którym nastąpiło ich wycofanie. UZASADNIENIE W piśmie z dnia 27.06.2005 roku strona przedstawia następujący stan faktyczny: podatnik oszczędza pieniądze w ramach kasy mieszkaniowej w Banku ..., w październiku 2005 roku zakończy się okres oszczędzania. We wniosku zawarte zostało pytanie, czy podatnik jest zobowiązany do zwrotu ulgi podatkowej, jeśli nie przeznaczy środków uzyskanych z kasy mieszkaniowej na cel określony w umowie o kredyt do końca 2005 roku a zatem czy może przeznaczyć te środki na ww. cel w 2006 i 2007 roku. Zdaniem podatnika, nie istnieje obowiązek przeznaczenia środków pozyskanych z kasy mieszkaniowej do końca roku podatkowego, w którym nastąpi zakończenie oszczędzania a zatem może przeznaczyć te środki na własny cel mieszkaniowy w 2006 i 2007 roku bez konieczności zwrotu ulgi podatkowej. W powyższej sprawie nie toczy się postępowanie podatkowe, kontrola podatkowa lub postępowanie przed sądem administracyjnym. Organ podatkowy nie podziela stanowiska strony. W przedstawionym stanie faktycznym zastosowanie mają następujące przepisy prawa: * art. 27a ust. 1 pkt 2, art. 27a ust. 13 ustawy z dnia 26.07.1991 roku o podatku dochodowym od osób fizycznych (tekst jednolity - Dz. U. z 2000 roku Nr 14, poz. 176 z późn. zm.) w brzmieniu obowiązującym w 2001 roku;* art. 4 ust. 3 i art. 6 ust. 1 ustawy z dnia 21.11.2001 roku o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne (Dz. U. Nr 134, poz. 1509). Zgodnie z art. 4 ust. 3 ww. ustawy o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz ustawy o zryczałtowanym podatku dochodowym od niektórych przychodów osiąganych przez osoby fizyczne podatnikom, którzy zawarli umowę o kredyt kontraktowy z bankiem prowadzącym kasę mieszkaniową o systematyczne gromadzenie oszczędności, według zasad określonych w przepisach o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego, i przed dniem 1 stycznia 2002 roku nabyli prawo do odliczania od podatku wydatków poniesionych na cel określony w art. 27a ust. 1 pkt 2 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym przed dniem 1 stycznia 2002 roku, przysługuje, na zasadach określonych w tej ustawie, prawo do odliczania od podatku dalszych kwot wpłaconych oszczędności na kontynuację systematycznego gromadzenia oszczędności wyłącznie na tym samym rachunku oszczędnościowo-kredytowym i w tym samym banku prowadzącym kasę mieszkaniowa, poniesionych od dnia 1 stycznia 2002 roku, do upływu określonego przed dniem 1 stycznia 2002 roku terminu systematycznego gromadzenia oszczędności, wynikającego z umowy o kredyt kontraktowy. Art. 27a ust. 13 pkt 4 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych w brzmieniu obowiązującym w 2001 roku stanowi m. in., że jeżeli podatnik skorzystał z odliczeń od dochodu (przychodu) lub podatku z tytułu wydatków poniesionych na cel określony w ust. 1 pkt 2 tego artykułu, a następnie wycofał oszczędności z kasy mieszkaniowej, z wyjątkiem gdy wycofana kwota po określonym w umowie o kredyt kontraktowy okresie systematycznego oszczędzania została wydatkowana zgodnie z celami systematycznego oszczędzania na rachunku prowadzonym przez tę kasę - do dochodu (przychodu) lub podatku należnego za rok, w którym zaistniały te okoliczności, dolicza się odpowiednio kwoty poprzednio odliczone z tego tytułu. Zatem jak wskazuje treść przytoczonego przepisu, zarówno wycofanie jak i doliczenie dotyczy tego samego roku podatkowego i jedynie w sytuacji, gdy wycofane oszczędności po upływie okresu systematycznego oszczędzania określonego w umowie o kredyt kontraktowy, zostaną przez podatnika wydatkowane zgodnie z celami mieszkaniowymi, określonymi w art. 8 ust. 1 ustawy z dnia 26 października 1995 roku o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (Dz. U. Nr 133, poz. 654 z późn. zm.) do końca roku podatkowego, w którym nastąpiło ich wycofanie, podatnik nie traci prawa do przedmiotowej ulgi. Biorąc pod uwagę powyższe postanowiono jak w sentencji. Pouczenie Niniejsza interpretacja dotyczy stanu faktycznego przedstawionego przez wnioskodawcę i stanu prawnego obowiązującego w dacie zaistnienia tego zdarzenia. Niniejsza interpretacja nie jest wiążąca dla podatnika, płatnika lub inkasenta, wiąże natomiast właściwe organy podatkowe i organy kontroli skarbowej do czasu jej zmiany lub uchylenia w drodze decyzji przez organ odwoławczy. Na niniejsze postanowienie, służy zażalenie do Dyrektora Izby Skarbowej w Warszawie za pośrednictwem tutejszego organu w terminie 7 dni od daty doręczenia postanowienia, o czym stanowi art. 236 § 2 pkt 1 Ordynacji podatkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 16.12.2006 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 WitamW ustawie z dnia 26 pazdziernika 1995 r. o niektorych formach popierania budownictwa mieszkaniowego (Dz. U. z 2000 roku Nr 98, poz. 1070 ze zm.), nie ma terminu wydania pieniedzy z KM!To co przytoczyles powyzej, to sa tylko interpretacje US, z ktorymi sie mozna zgadzac lub nie. Ja sie z nimi nie zgadzam.Oczywiscie, jesli ktos nie ma zamiaru wydac pieniedzy z KM na jeden z celow ustawowych, to musi zwrocic ulge, ktora odliczyl. I o tym mowi ta pierwsza interpretacja. Z druga jak juz pisalem, calkowicie sie nie zgadzam i gdybym ja byl w takiej sytuacji, to spor musialby rozstrzygnac sad.pozdrawiamKonrad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szelma29 20.12.2006 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Miałam oszczedności w kasie mieszkaniowej i niestety po uzyskaniu informacji w urzedzie skarbowym okazało się, ze musze wydac srodki zebrane w kasie w tym roku w ktorym wypłaciłam. I nie jest istotne,ze wypłaciiłam w grudniu 2006. i nie zdąze cos sensownego kupic. Ja z problemu wybrnełam, poniewaz zwyczajnie wczesniej sie zorientowałam jak to wyglada i przy zdeklarowanym czasie oszczedzania ( miniumum 3 lata) ja sobie wpisałam dłuzszy okres i poczekałam do stycznia kolejnego roku na wypłate aby miec spokojnie cały rok na zakup działki.Ale pamietam wyraznie jak pytałam, ale co wrtedy jak oszczedzanie konczy mi sie np w listopadzie 2006 to jak mam zdażyc z zakupem. US - to moj problem. Jak nie chce stracic ulgi to mam wydac do konca roku w ktorym wypłaciłam. Koniec i kropka i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts