Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt TERMINI pracownia ARCHIGRAPH

Recommended Posts

Czy ktoś z Was budował lub jest w trakcie realizowania projektu TERMINI z biura Archigraph? Całkiem fajnie prezentuje się ten projekt, a co najważniejsze dla nas, zmiesci się na bardzo wąską działkę. Przeglądałam forum i wiem, że kilka osób też bylo zainteresowanych tym projektem, ktoś miał zacząc budowę, ale nie mogę juz trafić z powrotem do tego postu...

Bardzo jestem ciekawa, jakie mieliście doświadczenia z budową, i co ogólnie myślicie o tym projekcie.

http://www.twojprojekt.pl/projekty/termini

Witaj.

Ja kupiłem od nich Termini, podesłałem im rysunki mojego architekta i kupiłem od nich adaptację. I tak biuro Archigraph wzbogaciło się o projekt Termini II.

Jeżeli chciałbyś mieć pomieszczenie gospodarcze/kotłownie oraz prywatną łazienkę przy sypialni to polecam moją wersję.

W razie pytań pisz.

Witaj.

Ja kupiłem od nich Termini, podesłałem im rysunki mojego architekta i kupiłem od nich adaptację. I tak biuro Archigraph wzbogaciło się o projekt Termini II.

Jeżeli chciałbyś mieć pomieszczenie gospodarcze/kotłownie oraz prywatną łazienkę przy sypialni to polecam moją wersję.

W razie pytań pisz.

Hej Adrian, właśnie się zastanawiam, jak to jest z ogrzewaniem.Na ich stronie internetowej nic nie znalazłam i to mnie trochę zastanawia!

A Ty jesteś w trakcie budowania czy sie przymierzesz do tego?

:D jestem w trakcie budowania. Jak już wybuliłem tyle kasy za projekt to szkoda, żeby leżał na darmo, nie?

Domek już stoi - za pare miesięcy będę mieszkał.

Zazdroszczę Ci, też byśmy już chcieli.... A jak tam z kosztami? W jakiej kwocie planujesz się zmieścić? Jak rozwiązałeś ogrzewanie? Ja chyba pomyślę nad kominkowym, to mi poradzono.

Zazdroszczę Ci, też byśmy już chcieli.... A jak tam z kosztami? W jakiej kwocie planujesz się zmieścić?

Kosztorys opiewa na 253tys.

Jak rozwiązałeś ogrzewanie? Ja chyba pomyślę nad kominkowym, to mi poradzono.

Mam zamówioną kotłownie z kondensacyjnym Wolfem, zasobnikiem 250l i kominek z płaszczem wodnym Byrskiego 12kW. Oprócz tego wentylację z odzyskiem ciepła od rekuperatory.pl.

To kosztorys stanu surowego zamkniętego, tak?

Wiesz, muszę przyznać,że Termini II też jest ciekawy, z tego co widzę, to zewnętrznie się niczym nie różni (chyba, ze cos pominęlam).

Ale ciekawi mnie, w którym miejscu znajduje się pomieszczenie gospodarcze, które uważam osobiście za bardzo dobry pomysł) :)

To kosztorys stanu surowego zamkniętego, tak?

Nie - całości. Bez ogródka. Za stan surowy zamknięty wydałem jakieś 130-140tys.

Wiesz, muszę przyznać,że Termini II też jest ciekawy, z tego co widzę, to zewnętrznie się niczym nie różni (chyba, ze cos pominęlam).

Jest dłuższy o 1.45m. I od frontu ma na poddaszu dwie pary drzwi zamiast jednych podwójnych. I ma dłuższy podcien przy wejściu z dwiema kolumnami zamiast jednej.

Ale ciekawi mnie, w którym miejscu znajduje się pomieszczenie gospodarcze, które uważam osobiście za bardzo dobry pomysł) :)

Przyjrzyj się dokładniej - zwłaszcza miejscu pomiędzy garażem, a kuchnią.

130-140tys. to nie jest to jeszcze chyba tak źle :)

Nie mam rzutów Termini II, tylko Termini a z zarysu projektu nie widać własciwie różnic :-?

W takim razie, czy w Twoim domku nie ma na dole łazienki (która w Termini jest właśnie pomiędzy garażem a kuchnią)?

Tak w ogóle dzięki za pomoc :)

Rzuty znajdziesz na stronie http://www.archigraph.pl wybierając projekt alfabetycznie.

Ja zamiast łazienki mam tam: spiżarenkę (mikro :D ), WC (spore) i kotłownię (niedużą).

Rzeczywiście rzuty już znalazłam, dzięki :)

Muszę przyznać, że zmiany, które wprowadziliście są całkiem ciekawe i bardzo praktyczne! Podoba mi się, że nie ma tam już całej łazienki, a w zamian tylko WC.

W projekcie mamy okna połaciowe tylko w obu łazienkach.

Żona mi wciąż biadoli, że w tych dwóch wąskich pokojach trzeba by wybić otwory, ale wymogłem na niej żebyśmy poczekali do zakończenia budowy - a tymczasem robili zgodnie z projektem :)

Teraz, po wykończeniu tych pokoików GK i zagruntowaniu są całkiem w porządku IMHO.

W projekcie mamy okna połaciowe tylko w obu łazienkach.

Żona mi wciąż biadoli, że w tych dwóch wąskich pokojach trzeba by wybić otwory, ale wymogłem na niej żebyśmy poczekali do zakończenia budowy - a tymczasem robili zgodnie z projektem :)

Teraz, po wykończeniu tych pokoików GK i zagruntowaniu są całkiem w porządku IMHO.

No właśnie najbardziej chodzi nam o te dwa pokoje, i nie wiem, czy sie nie pokusimy na dodatkowe okna...