Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Domofon -poradźcie, jaki wybrać i dlaczego,bo chyba zwariuje

mario_pab

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o telefony stacjonarne i wewnętrzne centralki abonenckie to jest to tzw "bramofon" np. firmy Silican. Domofon odbierasz na zwykłym aparacie telefonicznym który podczas dzwonienia z furtki wydaje inny dźwięk dzwonka, dzięki temu wiesz skąd pochodzi wywołanie. Używając telefon bezprzewodowy oczywiście pozwala to na powiększenie się zasięgu działania często do 100m w porównaniu z telefonem "na sznurze". Możesz przeprowadzić rozmowę a potem wbijając kod z klawiatury otwierasz elektrozaczep przy furtce i wpuszczasz "intruza" :)

Przy telefonie komórkowym są dwie opcje jedna to droższa w użytkowaniu przez przekierowanie połączenia z bramofonu przez sieć telefonii stacjonarnej na nr tel komórkowego .Ograniczeniem jest wtedy tylko zasięg sieci komórkowego, możesz np. zdalnie wpuścić np chłopaka od koszenia trawy pod Twoją nieobecność. Tańsze rozwiązanie jest w przypadku gdy Twój telefon obsługuje voip i wifi, wtedy koszty wywołania telefonu są zerowe a ograniczone są tylko zasięgiem sieci wifi na działce. Przy technologii voip telefon stacjonarny jest naprawdę tani a wewnętrzne centralki abonenckie są fajną sprawą zastępując w dużym domu tez funkcje interkomu pomiędzy poziomami domu.

Edytowane przez Los Pedroz

• 8 months później...
  • Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 months później...

• 6 months później...
  • 1 year później...
ABB Welcome?

Już widzę że strasznie drogie, a jeszcze nie sprawdziłem nawet czy robi to, co potrzebuję. :)

Mnie się udało namierzyć domophone, ale zdaje się że jeszcze nie jest w sprzedaży. No i nie wiadomo jaka cena, ale nie wydaje mi się że wyższa niż ten Welcome. Przede wszystkim składa się z samego panelu zewnętrznego, co powinno obniżyć koszty.

• 1 year później...
  • 1 month później...
My z mężem od kilku lat posiadam domofon urmet z panelem mikro i też jesteśmy zadowoleni na razie nam bardzo długo służy zobaczymy jak będzie dalej. Niejednokrotnie spotkałam się już z pochlebną opinią tej firmy aczkolwiek ostatnio zastanawiamy się nad wideodomofonem :) Edytowane przez Redakcja

Ja osobiście uważam, że na obecne czasy domofony bezprzewodowe zdecydowanie najlepiej będą się sprawdzać. Mam banalny układ, z najprostszym unifonem. Mój kolega z pracy polecił mi firmę Genway (tutaj można znaleźć wiele systemów, w tym ten który ja posiadam ( XL-6011S) to właśnie od nich kupiłem cały zestaw i w styczniu mijać będzie drugi rok odkąd działa w moim domu. Jak do tej pory nie zawiódł mnie ani razu. Cenowo również nie wygląda to źle, więc dla bardziej wymagających też się może sprawdzi :). Edytowane przez Redakcja

• 4 months później...
Zainwestuj w dobrą sprawdzoną firmę domofonów. Nie ma sensu kupować głupot za grosze w supermarketach, bo te domofony szybciej się zepsują, niż je założysz. Ja w swojej firmie zdecydowałem się na Fermax, bo mieli naprawdę duży wybór, a domofony są świetnej jakości.

To musi być beznadziejna firma, skoro wynajmuje pajaca latającego po forach i sikającego z zachwytu jaki to cudowny sprzęt, którego nawet na oczy nie widział.

Do sprawdzonych firm w tym zakresie należy też z całą pewnością Ivel, więc warto zajrzeć na ich stronę i zapoznać się z ofertą. My zainwestowaliśmy w domofony jednorodzinne http://ivel.pl/k196,domofony-jednorodzinne.html , ale z tego, co widzę mają też różnego rodzaju wideodomofony z możliwością sterowania z urządzenia mobilnego, więc całkiem fajny bajer.

I kolejny matoł od jakiejś g*wnianej firmy latający po forach za 50 gr od postu.

• 2 weeks później...

Kolego zależy jaki sprzęt będziesz zakładał - do transmisji obrazu i dźwięku wystarczą już dwie żyły, kolejne dwie żyły potrzebne będą do zasilenia elektrozaczepu.

Jednak oprócz ilość żył ważna jest długość odcinka między centralą/unifonem a bramofonem co się z tym wiąże - odpowiedni dobór przekroju przewodu.

Dlatego najlepiej obrać sobie markę przed wykonaniem instalacji i przygotować okablowanie zgodnie z wytycznymi producenta.

pzdr