Amkaluk 11.12.2006 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Mam problem. Otóż mój kierownik budowy, niestety jest tez wykonawcą, z oszczędności. Wszystko było dobrze do ostatniej faktury. Przy rozliczaniu ostatniej faktury zaczęłam odliczac wszelkie opóźnienia i niedoróbki, zniszczenia itp. No i wyszło tego na tyle, że ja już nic nie jestem mu winna, a on mi owszem. No i facet się obraził, wcale nie chciał ze mną rozmawiać, za to zaczął dzwonić do sąsiadów i straszyć ich, że jak mnie nie odwiodą od pomysłu nie zapłacenia mu, to nas wszystkich zgłosi w GUNB (wszyscy mieszkamy w nieodebranych budynkach). Co lepsze to facet jest kierownikiem budowy także u sąsiadów. Wkurza mnie to wszystko, a najbardziej to, że mnie lekceważy. Nie chcę mu odpuścić, ale nie chcę bruździć sąsiadom i narażać ich na niepotrzebne kary.Czy ktoś wie co mi grozi? A czy on jako kierownik budowy nie ponosi czasem odpowiedzialności za to, że wie iz mieszkamy na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
S. K 11.12.2006 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 On cię szantażuje i liczy na twoją uległość. Nie daj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 11.12.2006 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Art.57 ust 7 mówi że za użytkowanie obiektu budowlanego lub jego części z naruszeniem art 54 i 55, właściwy organ wymierza karę z tytułu nielegalnego użytkowania . Karę nalicza się wg. art 59f ust 1, z tym że stawka opłaty podlega dziesięciokrotnemu podwyższeniu. Wyliczając: stawka=500zł, współczynnik kategorii obiektu=2, współczynnik wielkości=1 Opłata wynosi 500 x 2 x 10= 10 tyś zł. Mała uwaga, nie do GUNB tylko PINB, bo on jest organem właściwym rzeczowo i terytorialnie. Kierownik odpowiada za sprawy techniczne, więc nie ma nic wspólnego z użytkowaniem.Pozdrawiam Flanker!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 11.12.2006 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Mam sąsiada który mieszka tak już kilka lat. Tyle tylko że jak to on mówi: ja tu nie mieszkam, ja tylko dozorcuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Flanker 12.12.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 To niech sobie trans-budę postawi przy budynku i pilnuje, w przypadku gdy ktoś donosi, sprawa jest troszkę inna, gdyż w przypadku gdy inspektorzy PINB nie stwierdzą użytkowania, donosiciel zawiadamia prokuraturę o podejrzeniu wzięcia łapówki i robi się afera.Pozdrawiam Flanker. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts