Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kłotnia z kierownikiem budowy

Amkaluk

Recommended Posts

Mam problem. Otóż mój kierownik budowy, niestety jest tez wykonawcą, z oszczędności. Wszystko było dobrze do ostatniej faktury. Przy rozliczaniu ostatniej faktury zaczęłam odliczac wszelkie opóźnienia i niedoróbki, zniszczenia itp. No i wyszło tego na tyle, że ja już nic nie jestem mu winna, a on mi owszem. No i facet się obraził, wcale nie chciał ze mną rozmawiać, za to zaczął dzwonić do sąsiadów i straszyć ich, że jak mnie nie odwiodą od pomysłu nie zapłacenia mu, to nas wszystkich zgłosi w GUNB (wszyscy mieszkamy w nieodebranych budynkach). Co lepsze to facet jest kierownikiem budowy także u sąsiadów. Wkurza mnie to wszystko, a najbardziej to, że mnie lekceważy. Nie chcę mu odpuścić, ale nie chcę bruździć sąsiadom i narażać ich na niepotrzebne kary.

Czy ktoś wie co mi grozi? A czy on jako kierownik budowy nie ponosi czasem odpowiedzialności za to, że wie iz mieszkamy na budowie?

Art.57 ust 7 mówi że za użytkowanie obiektu budowlanego lub jego części z naruszeniem art 54 i 55, właściwy organ wymierza karę z tytułu nielegalnego użytkowania . Karę nalicza się wg. art 59f ust 1, z tym że stawka opłaty podlega dziesięciokrotnemu podwyższeniu. Wyliczając: stawka=500zł, współczynnik kategorii obiektu=2, współczynnik wielkości=1 Opłata wynosi 500 x 2 x 10= 10 tyś zł. Mała uwaga, nie do GUNB tylko PINB, bo on jest organem właściwym rzeczowo i terytorialnie. Kierownik odpowiada za sprawy techniczne, więc nie ma nic wspólnego z użytkowaniem.

Pozdrawiam Flanker!!!