Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mam dylemat: Budowlańcy-jeden, czy wielu?

Zatrudniasz generalnego, czy wielu?  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Zatrudniasz generalnego, czy wielu?

• inne ekipy na ka

Recommended Posts

Generalnie lepiej jak masz jednego od początku do końca.

Nie ma efektu podbijania cen za robociznę, gdyż brak argumentu: ".... Panie, będzie to drożej, gdyż poprzedni wykonawca zrobił to nie tak, i trzeba to wszystko poprawić..." Nie raz już się spotkałem z taką argumentacją, i najwięcej w czasie prac wykończeniowych. :)

Tańszy będzie wariant z jednym wykonawcą na większy etap.

Jednak nauczona dotychczasowymi doświadczeniami zaczynam obstawać za tym by murował murarz ciesielkę robił cieśla a dachówkę dekarz itp. Chyba że jest to firma która ma zatrudnionych ludzi specjalizujących się w pracach na każdy z tych etapów. Ale akurat takie firmy wołają za robociznę ogromne kwoty.

Jeśli masz kogoś na uwadze poleconego, sprawdzonego przez znajomych jak najbardziej umawiać się na jak największy zakres prac -łatwiej wynegocjować cenę. Jeśli nie radzę pilnować takich fachowców od wszystkiego jak śledczy.

Gość Kero
Jeśli główny wykonawca zatrudnia podwykonawców to znaczy to ni mniej ni więcej jak tylko to, że jest drogi i nie musi pracować bo sprzeda Ci robotę jakkolwiek wykonaną. A będzie zwalał winę za ewentualne błędy na podwykonawcę.

Jeśli główny wykonawca zatrudnia podwykonawców to znaczy to ni mniej ni więcej jak tylko to, że jest drogi i nie musi pracować bo sprzeda Ci robotę jakkolwiek wykonaną. A będzie zwalał winę za ewentualne błędy na podwykonawcę.

Coż, ja bym polemizował. Nie każdemu wykonawcy opłaca się zatrudniać na stałe elektryka, hydraulika czy też stolarza. A najczęściej te branże są wykonywane jako podwykonawcze. Jak on specjalizuje się w budowie domków, to elektryk czy hydraulik jest potrzebny tylko co jakiś czas. Ja jako elektryk nie uważam, abym musiał murować ściany, czy też tynkować. Ja wolę pracować jako podwykonawca dla kilku firm budowlanych i mieć non stop pracę w swojej branży.

Gość Kero

Panie Arturze, zupełnie się z Panem zgadzam, że Pan jako elektryk nie musi murować ani kłaść dachówki.

Nie przekona mnie Pan jednak do tego, że ekipa jaka przyjmuje całą budowę (pod tzw. klucz) nie zarabia na Pańskiej pracy jaką Panu zlecą.

Pan wykonojęc tę samą pracę skasuje np. 1 tyś a główny wykonawca weźmie za to 1500. Tutaj tkwi przerost płacy nad pracą.

Nie znam ekipy, która zleca podwykonanie czegokolwiek i nie nalicza sobie za to kasy. Oni skazują tyle za to aby Panu zapłacić i dla nich jeszcze zostało.

Zatem murarkę zlecać murarzom, elektrykę elektrykom, hydraulikę hydraulikom.

Ci od wszystgiego zazwyczaj nie odpowiadają za nic.

• 3 weeks później...
ja mam jednego wykonawcę, i jednocześnie murarza od murów,

cieślę od więźby, dekarza od dachu, tynkarza od tynków itd.

i sądzę, że to dobra opcja, pomimo, że ma się mniejszą kontrolę nad

materiałami (czasem mogą gdzieś wcisnąć tani chłam)

Czy mogę prosić o namiary na tę firmę? Właśnie kompletuję informacje i doświadczenia innych na temat współpracy z generalnymi wykonawcami. Będę wdzięczna za jakieś dodatkowe informacje i spostrzeżenia na ten temat (mój mail: [email protected]).

Pozdrawiam

Iza