Szaruś 09.02.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Odprowadzenie skroplin trzeba (latem może się wykroplić jakieś 1 l/h). Np. tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2004 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 ja bym jednak sie upieral, ze rekuperator bedzie mial wieksza srawnosc jesli chodzi o odzysk energii w zimie a co do kosztow, to napiszcie ile was kosztowal taki GWC rurowy, bo mysle ze tez nei jest to tania zabawka a co do czyszczenia to jednak nie wyobrazam sobie czyszczenia 10 metrowej rury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 09.02.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Mam bardzo wysoko wodę gruntową (>0,5-1m). Jak uszczelnić GWC, czy ktoś miał podobny problem ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 09.02.2004 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Wymieniona przez mnie wyżej firma ustaliła cene na Polskę dla rury AWADUKT-THERMO 5 mb na 247 zł netto. To juz lepiej niż 89 Euro, ale tez nie tak tanio jak za inne rury. Oddział węgierski wymienionej przez Icia firmy wycenił 5 mb tej rury na 427 PLN netto. . To jest dokładnie 88 EUR. To tutaj nic nie schodzą z ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 09.02.2004 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Ja nie zamierzam płukać rury pod cisnieniem, lecz po prostu wpuscic wode do rury, a za pomocą wiertarki SDS krecic szczotką, taką jak wielka myjka do butelek. Rura jest ułożona ze spadkiem i ujscie jej jest tak wykonane, aby skroplina, a tym bardziej woda do mycia spłynęła do kanalizacji. Koszt GWC, jak pisałem to poniżej 1500 zł. (rura fi 200 mm PVC gr. 3,9 mm, 50 mb kanalizacyjna wraz z ułożeniem). Taką rure ułoży każdy, kto ma cos do czynienia z robotami ziemnymi i kanalizacyjnymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.02.2004 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 ulozyc to moze tak, ale z tym myciem to juz tego nie widze ide piekna z ta szczotka, ale jakos tego nie widze takiej 50 metrowej szczotki zeby cos takiego zrobic to juz na prawde trzeba chciec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iciu 09.02.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2004 Nie wiem jak myje.GWC Trzeba sprawdzić.Ze względu właśnie na mycie zainteresowałem sie tą rurą Rechau Awadukt-Thermo, bo inaczej cena by mnie zniechęciła. Wydaje mi się że mycie akurat tej rury w inny sposób niż wpuszczenie i wypompowanie wody można sobie odpuścić. Może jeszcze mała szczotkowanie. Znalazłem programik do obliczeń przy GWC stworzony przez zdolnych niemieckich studentów. O tutaj[/url]http://nesa1.uni-siegen.de/index.htm?/enerdiag/index.htm Jest wersja ANGLOJĘZYCZNA. Można się pobawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 21.05.2004 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 POdnosze watek, za pare dni bede ukladal rure i zastanawiam sie czy puscic np jakas linke stalowa, aby pozniej miec jakis patent do czyszczenia?czy ktos moze cos podpowiedziec?EMil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 21.05.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 a dlaczego chcesz czyścić?przecież będziesz miał filtry w centrali(rekuperatorze) a sam wymiennik powinieneś myć przynajmniej raz w roku a najlepiej dwa razy. Mało kto o tym wie iż całe złoże w GWC powinno się wymieniać co parę lat... a czy u nas w Polsce będzie ktoś to robił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 21.05.2004 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Ale ja bede mial GWC rurowy. I mysle, ze jesli cos ma sie stac za powiedzmy 10 lat, to moze pzy instalacji zrobic tak, by temu zaradzicEMIl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WITEK P. 21.05.2004 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 moim zdaniem, zostaw GWC rurowy w spokoju, ważniejsza jest filtracja powietrza przed rekuperatorem i na nawiewie do pomieszczeń, będziesz częściej czyścił filtry w reku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 21.05.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 To jest jakis pomysl.POzdrawiamEMIl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.05.2004 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Ale wydaje mi się, że taka linka stalowa to kosztuje grosze, więc można ją wsadzić (najwyżej się na nic nie przyda). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diver 21.05.2004 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 Też zaczynam dochodzić do wniosku, że linka się przyda. Ale czy stalowa ? Wody tam trochę się latem wykropli. Może jakaś z tworzywa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 21.05.2004 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2004 No właśnie, może jakaś gruba żyłka (albo zrobić plecionkę z żyłki). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 01.06.2004 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2004 "...Mało kto o tym wie iż całe złoże w GWC powinno się wymieniać co parę lat... a czy u nas w Polsce będzie ktoś to robił?" Witam po dłuższej przerwie Czy pisząc złoże GWC masz na myśli żwir? Nie ma potrzeby wymiany żwiru bo GWC jest samoczyszczącym się filtrem żwirowym. Najstarszy pracujący ma już 24 lata. Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 22.06.2004 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2004 Czy AKWADUKT-THERMO można łaczyć w drabinkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Drazkiewicz 11.10.2006 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2006 Mój GWC ma wymiary 4,5mx1,5x1,5 tak około weszło 20 ton kamienia działa od dziś podłączony do rekuperatora sprawności 90% zobaczymy co będzie Damian z Gdyni Napisz prosze cos wiecej na temat twojego GWC. Ile kosztowal, ile czasu go robiles, niespodzianki i inne rzeczy. ja mam bez przerwy dylemat czy w ogole zaczac cokolwiek w tym zakresie dzialac. Jakies mycie rur, odwodnienia, kopanie transzei i tego rodzaju rzeczy sa delikatnie mowiac ciekawe. I czy moze, jak ktos juz na forum wspomnial sam reku wystarczy Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 13.11.2006 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2006 Wielu Inwestorow zastanawia sie co budowac zwirowy czy rurowy GWC?A tu jest proste porównanie rurowy/żwirowy: www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/16.pdf www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/17.pdf a tu jeżeli chodzi o czystość GWC żwirowego: www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/18.pdf www.instalator.pl/archi/2006/mi2(90)/19.pdfPozdrawiamWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 25.11.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 widze witoldzie ze jestes niezniszczalny powiedz duzo duszyczek juz namowiles na te zwirowce? obejrze sobie teraz twoja strone ciekawe co sie tam zmienilo po 3 latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts