Barloc 02.06.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 To jak jesteś już "po" mam pytanie. Właśnie zastanawian się jaką rurę wstawić w ścianie fundamentowej; przekrój i z jakiego materiału? No i na jakiej wysokości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 02.06.2007 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Pogadaj z tymi co będą robić GWC. Przekrój rury dobiera się do mocy rekuperatora, a głębokość zależy od rodzaju GWC. Ja nie jestem autorytetem, ewentualnie mogę mówić o swoim przypadku. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 03.06.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 ja przez wielkosc garazu -za male-zrezygnowalem z gwc plytowego pod podloga garazu i wstawiam go za sciana garazu, na zew domu,bede miec wyzej podniesiony dom,wiec mi pasuje umieszczanie go okolo 65,mysle,ze mniej od poz. 0.Obawy byly,ze taki kurchan bedzie kolo domu ale.....teraz juz nie.....projekt bedzie u mnie calej inst. a gwc niebawem,jak postawie bloczki fundamentowe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 04.06.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 my daliśmy rure na gł.1,4 od reku pod ławicę betonową ,pozniej ma isc 60 mb rury rehau fi 200na koncu studzienka,i czerpnia z filtrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romwis 04.06.2007 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2007 Ja też wstawiłem w róg garażu rurę fi 200 (2 m) pionowo do dołu, potem kolano 90 stopni i metrowy poziomy odcinek pod ławą fundamentową na zewnątrz garażu. Na głębokości ok. 1,5 m ppt.Żwirowca planuję pod całym podjazdem do garażu (poletko 6m x 6 m). A czerpnia przy sośnie co sobie spokojnie rośnie pod płotem mojej działki.pzdr.-romwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 05.06.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 u nas pójdzie w prostej linii za domem 60 mb (ziemia gliniasta)pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 08.06.2007 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 Czy GWC Proventu poradzi sobie z okresowo płytko występującą wodą? I czy ewentualny drenaż jest wstanie ochronić go przed zalaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.06.2007 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2007 niedlugo to beda robic u mnie...ale coz...Pan byl,ogladal teren....i ma byc dobrze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WojtekSz 09.06.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 mam gwc rurowy ok 45m przechodzący przez studnię. fi 200 rury polskie.uwagu:- warto zwrócic uwage na grubośc scianek rury - powina byc jak najcieńsza dla tej srednicy- przewidziałem w połowie długości studzienke odwadniającą na skropliny- całośc podczepiona do rekuperatora amalva 700m3 pracującego na biegu średnim skutecznośc:wczoraj kiedy na dworze było 30..32C w domu było ok 24C a temp nawiewu ok 19..20C pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 09.06.2007 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 No wałśnie z tym rurowym GWC chyba będę musiał się zaprzyjaźnić, bo wody gruntowe mam wysoko a do tego woda płynie okresowo pod powierzchnią, więc grozi zalaniem płytowego. Jednak dla mojej kubatury (630m3) potrzebowałbym jakieś 55m rury. Reahau jest bardzo drogi, i mniej sprawny (potrzebuje regeneracji) więc mam dylemat.Ale wymienone przez Wojtka temperatury przy zwykłych rurach są dość optymistyczne, może przyglądnę sie polskim wyrobom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 09.06.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 A wodny 1? Warunki są!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 10.06.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Sam osobiście nie mam czasu, by pomachać łopatą, muszę rozglądnąc się za kimś w okolicy Wrocławia, kto przyjedzie na działkę, i doradzi co wybrać. A na końcu wykona GWC dając gwarancje ;] - zbyt wysokie mam wymagania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 15.06.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2007 u nas już rury położone jeszcze tylko trójnik i czerpnia http://images11.fotosik.pl/78/d7e8541222f2fcc1m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sad Ripper 06.07.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 sorry, juz wszystko wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 01.07.2008 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Czas na odświerzenie dyskusji o GWC! Co sądzicie o rurach zabezpieczonych przed osadzaniem się flory czy fauny w rurowych GWC. Rehau ma jakąś domieszkę w ostatniej warstwie i pewnie dlatego tyle kosztują.Czy uważacie, że to uzasadniona dbałość o rzeczy z pozoru niewidoczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 01.07.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Czas na odświerzenie dyskusji o GWC! Co sądzicie o rurach zabezpieczonych przed osadzaniem się flory czy fauny w rurowych GWC. Rehau ma jakąś domieszkę w ostatniej warstwie i pewnie dlatego tyle kosztują. Czy uważacie, że to uzasadniona dbałość o rzeczy z pozoru niewidoczne? 2 dni temu przetoczyła się dyskusja ... http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=2585092#2585092 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 01.07.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2008 Rok temu wypowiadalem sie bardzo krotko o gwc by Prowent.Juz dziala od 4 miesiecy,wszystko sprawnie i efektywnie,leje regularnie na trawe ponad pow. gwc i nie mam w ogole skroplin w zbiorniku drenarskim od gwc.Calosc dziala-chlodzi lekkawo w upalne dni,dajac poza tym powietrze, o jakby zapachu powietrza z jaskini wapiennej,z delikatnym jej chlodem i jalowoscia-zapachem...Jak na razie,poietrze mam swieze w domu niezaleznie od smrodkow palacych byle czym moich sasiadow,czasem nie ma tego brakujacego,zwlaszcza moim tesciom wietrzenia,mnie w ogole nie brakuje przeciagow i much,poza tym wiele ile syfu zatrzymuja filtry w maszynie....Trzeba sie przyzwyczaic,went.mechaniczna to nie jest klimatyzator i wentylator.To 2 w 1 ale inaczej i mniej nasilone cechy ,kolejna-rekuperacje mam nadzieje zobaczyc-poczuc zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daro_K 02.07.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2008 ...dzięki za identyfikację wątku i opis doświadczeń... jak ktoś chce to może kontynować wątek, bo w tym podanym wyżej , gdyby nie adam to byłby stek alogicznych wniosków.... a lepiej nie będę gadał, bo mnie ktoś napadnie w każdym wiele tam bredni, nawet się nie będę wtrącał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts