KrzysiekS 12.01.2004 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Do BWS, nie mam rekuperatora, który, jak kiedys pisalem, uwazam za zbedny, tylko sam nawiew przez GWC i dalsze rozrowadzanie jak DGP. Tak wiec moja rura z GWC wchodzi do piwnicy, tam jest filtr i wentylator tłoczący powietrze dalej do salonu, do strefy tuz przy kominku. Tam powietrze ogrzewa sie od kominka i dalej jest pchane przez wentylator oraz jako gorące unoszone do góry. Pod sufitem mam dwa przejscia fi 200 mm z których zasilane są po trzy rury fi 100 mm prowadzące do poszczegolnych pomieszczen. Całosc jest (bedzie w przyszlym tygodniu) obudowana i bedzie ukryta w obudowie kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 12.01.2004 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Co do filtrow, to filtr EU 5 posiada filtr tkaninowy, gesty jak glowny tkaninowy filtr w odkurzaczu. Ja zdecydowalem sie na EU 3, to jest filtr z tkaniną rzadszą, taką jak filtr ochrony silnika w odkurzaczu. EU 3 wydaje mi sie skuteczny, po tygodniu pracy juz byl dosyc zakurzony, mysle, że tym co sie znajdowalo w rurach po montazu i nie tylko. Do filtra mozna sobie dolozyc dowolną tkanine, ostatnio dostalem od znajomego nawet tkanine weglową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.01.2004 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Pchełku! Formalnie Stollar i KRC to dwie różne firmy o róznych adresach ale bajery do okna te same i cena z internetu stollara i KRC z oferty to prawie to samo. Jutro spytam dystrybutora i może spróbuję sprawdzić rejestr handlowy. A może tylko jedni uczą się u drugich? http://www.krc-okna.pl/kontakt.htm http://www.stollar.com.pl/polski.htm może ul. gołdapska przecina osiedle lesk a tak poważnie, czy ktoś ma drewniane okna KRC albo jakieś opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bws22 12.01.2004 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 nie dość że mnie wylogowało to jeszcze wątki pomyliłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 13.01.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Z izolacja ponizej poziomu grunto to jest problem:1. zaizolowalem welna2. szczelnie, owinalem folia (tu mozna dolozyc warstwe zewnetrznaz folii kubelkowej) by ew wilgoc mogla sciekac.3. wykorzystalem drenaz przy scianie fundamentowejdo odbioru ew wilgoci4. jak mowilem rura wchodzi przez plytki chodnikowe opaski,obudowalem pudlem wejscie i uszczelnilem6. wazne jest by izolacja folia byla ciagla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N 13.01.2004 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Z izolacja ponizej poziomu grunto to jest problem: 1. zaizolowalem welna 2. szczelnie, owinalem folia (tu mozna dolozyc warstwe zewnetrzna z folii kubelkowej) by ew wilgoc mogla sciekac. 3. wykorzystalem drenaz przy scianie fundamentowej do odbioru ew wilgoci 4. jak mowilem rura wchodzi przez plytki chodnikowe opaski, obudowalem pudlem wejscie i uszczelnilem 6. wazne jest by izolacja folia byla ciagla Dzieki za wiadomosc. Myslalem tez o o takim granulacie jaki uzywa sie do warstw izolacyjnych scian lub podlog i wsypanie go do obudowy wokol rury wychodzacej z ziemi. Warunek ten granulat nie powinien byc higroskopijny. Musze sie zorientowac. Karol N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iras 13.01.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2004 Do Zbigniewie Rudnicki: zgadzam się, że cyt.:"Zastosowanie GWC żwirowego jako filtru w uzupełnieniu do GWC rurowego nie wydaje się dobrym pomysłem", ale myślę też o wystarczającej klimatyzacji latem, co przy samym rurowym nie wydaje wystarczające. Dlatego też dotatkowe złoże żwirowe np. 4m/2m/2m byłoby na miejscu. Ciekawą rzeczą dla mnie są filtry tkaninowe umieszczane na czerpni - muszę przyznać, że nie wyobrażałem sobie tego rozwiązania wcześniej. Mam zatem pyt: (aby zrezygnować z GWC żwirowego), ile metrów rury fi 200 należałoby zakopać w mokrym gliniastym pogłożu, by mieć chociaży "miniklime" latem przy wymianie powietrza max ok 300 m3? pozdrowiam wszystkich biorących udział w dyskusji i proszę o cierpliwość dla tych, co zadają (być może) głupkowate pytania. Irek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 15.01.2004 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 Z badan dzialających GWC rurowych wynika, że w praktyce wystarczy 50mb rury fi 200mm. Tyle tez ma moj GWC. O tym, czy to wystarczy do sprawnego chłodzenia (domu dobrze izolowanego termicznie o kubaturze parteru i poddasza 650 m3), poinformuje latem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 15.01.2004 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2004 z obserwacji wnioskuję że mam jakieś 35 m 200mm rury i też dobrze sobie radzi w mrozy i upały. HEJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pawel B 22.01.2004 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Ja mam GWC zwirowe (a bardziej otoczakowe) pod garazem, niewielkie, policzone na oko na podstawie prac Beslera (to z niego "czerpie " informacje taniaklima). GWC podlaczony jest do rekuperacji i wszystko dziala . W lecie w szczycie upalow we Wrocłąwiu - chwilami ponad 35 stopni, 32 w ciaga dnia to norma ostatniego lata temp. na wyjsciu GWC nie przekroczyla 26 stopni, teraz w zimie na razie bylo tylko -17, temp na GWC <+1 (mam tylko termometr z pamiecia min/max, wiec trudno mi powiedziec jak to sie zmienia, ale planuje to pozadnie opomiarowac..)Ogolnie jestem zadowolony, aczkolwiek jeszcze troche musze poczekac na zadowolenie z uzytkowaniaPawel B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość NIEZAREJESTROWANY JASIO 22.01.2004 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Mam pytanie. Czy filtry o których mowa wyżej zniwelują smród z kominA mojego sąsiada? Wieje mi jego dymem (Z KOMINKA) po oknach. Obawiam się że GWC rurowy bez filtra wprowadzi mi takie powietrze do środka. Może żwirowy przefiltruje. Jeżeli jest jakiś odpowiedni tani filtr to zrobię rurowy jak nie to moŻe żwirowy. Odpowiedź jest dla mnie bardzo ważna, bo to argument dla żony na wyłożenie kasy. NIEZAREJESTTROWANY JASIO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Karol N 22.01.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Ja mam GWC zwirowe (a bardziej otoczakowe) pod garazem, niewielkie, policzone na oko na podstawie prac Beslera Pawel B Jakis link do tych prac Beslera, byloby to mozliwe? Karol N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 22.01.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 żaden GWC nie przefiltruje Ci dymu z komina sąsiada ale istnieją filtry węglowe mogace wyłapać zapachy niestety maja duży opór małą skutecznośc i dużo kosztują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neuron 22.01.2004 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2004 Nie mam zdania na temat zdolnosci GWC do filtrowania zapachow.W moim przypadku zwirowy GWC i filtr klasy 7 w rekuperatorze skutecznie filtrujazapachy zwiazane z paleniem.Nie probowalem bez filtra, natomiast filtr duzo wolniej sie wypelnia przy GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.01.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Ja mam GWC zwirowe (a bardziej otoczakowe) pod garazem, niewielkie, policzone na oko na podstawie prac Beslera Pawel B Jakis link do tych prac Beslera, byloby to mozliwe? Karol N nie mam pod reka ale, mozesz zajrzec do magazynu instalatora (jest na necie i tam poszukac w bardzo starych numerach o GWC, tam W pIecha odwoluje sie do Ogrzewania i wentylcji z artykulem Beslera, potem juz sie nie odwoluje.... a obrazki sa wlasnie z tego artykulu PB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iciu 04.02.2004 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Poczytałem troche wątki, ale chcę się jeszcze poradzić.Mam bardzo wysoki poziom wód gruntowych. W porze deszczowej ok 0,9m poniżej gruntu. Dom stoi pomiędzy dwoma zbiornikami wodnymi. Jednym połozonym powyżej poziomu działki i jednym poniżej.Myśle o wykonaniu GWC rurowego z rur Pragma Pipeline dosłownie zatopionego w tych wodach gruntowych. Ludzie z tej firmy twierdzą że system gwarantuje szczelność, sprawa skroplin też jest do rozwiązania.Czy w ten sposób będzie lepsza efektywność niz w glebie suchej?Czy ryzyko jest za duże?Co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 04.02.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Jeżeli będzie szczelny, to będziesz miał super sprawność. Ja też się zastanawiam nad tymi rurami. Zrobiłeś już listę elementów, które będą potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iciu 04.02.2004 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Zestawienie nie mam, bo jestem na etapie "wyboru technologi".Elementy Pragma tanie nie są.Być może kolana itp. dałoby się kupić taniej ale nie wiem czy połączenia będą OK.Czytam forum i niemieckie dokumenty, do których linki znalazłem na FORUM. Szczególnie "kusi mnie" rozwiązanie zastsowane w jednym z domów pasywnych. 24mb rury 160 dla 150m3h. Ja mam małą kubaturę około 250 m3. Nie uważam żeby więcej niż 90 m3h było potrzeba na 3 osoby w takim wnętrzu. Zależy mi szczególnie na tym żeby zapanować nad wentylacją, bo wiatry są u nas że ho ho. Dachy latają po okolicy. W tej wodzie taki krótki wymiennik z Pragmy mógłby chyba sobie poradzić. Co do wentylacji wewnątrz, kanały wentylatory itp. zdam się chyba na Januszka z Forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.02.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 zastanawiam sie po co wam te GWC, skoro rekuperator jest bardziej eleganckim rozwiazaniem, ma mniejsze gabaryty, mniej pracochlonny i w ogole, sprawnosc tez lepsza.... ja bym robil reku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Iciu 04.02.2004 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2004 Ja potrzebuję chłodu latem bo mój dom mimo, ze nie kanadyjczyk równie pieknie wyizolowany. Poza tym zależy mi żeby powietrze dochodziło z pewnej odległosci od domu. Sam wymiennik reku do mojej chałupki to 1100 zł Dorsystem 150 m3h. Najpierw jednak rura w glebę prowokatorze. Ty też uważasz że z tą wymaną powietrza w domu to grubo przesadzają co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts