Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak odizolowa? mur od fundamentu ?

Recommended Posts

Chciałbym ocieplić styropianem oficynę zbudowaną w 1949r.

Problem jest taki, że nie ma żadnej izolacji między

fundamentem, a murem.I widać to na tynku Do wysokości ok 1.40 jest wyraźnie ciemniejszy.Ponoć są środki, które wstrzykuje

się w mur i tworzą one wodoszczelną warstwę ?

Chciałbym zapytać, czy ktoś z tego forum wie cokolwiek na ten temat, lub może podać żrodło, z ktorego można zasięgnąć wiedzy ?

Temat jest dla mnie ważny, bo jeśli okaże się, że nie da się

skutecznie odizolować fundamentu, to zrezygnuję z ocieplenia.

Nie chcę ryzykować jakiegoś grzyba czy pleśni na ścianie.

Dzięki za wszelkie wiadomości a ten temat.

Pozdrawiam !!

Na targach Budma 2002 widziałem stoisko, na którym mała maszynka wbijała w mur kawałek specjalnej blachy. Tym sposobem można oddzielić całe fundamenty od ścian. Ponoć bardzo skuteczna metoda - stosowana np. przy renowacjach zabytków.

Jeśli Ci zależy to mogę poszukać gdzieś w swoich szpargałach - bo chyba zabierałem od nich jakieś materiały.

I dlatego calkiem poważne są moje obawy.Od wewnatrz jest co prawda wymurowana ścianka ceglana i pozostawiona szczelina powietrzna, dlatego w pomieszczeniach jest sucho.Ale ocieplając te ściany z zewnatrz miałbym efekt akumulacji ciepła, a tak

przyjdzie mamie zimą więcej palić w centralnym.

Można zastosować inikcję krystakiczną,sporo tego na www

Wierci się otory w murze i wlewa płyn iniekcyjny, penetruje on materiał i wytrąca wodoszczelne kryształy.

Można zrobić to samemu w Castoromie widzłałem taki bajer dość drogi chyba firmy ultramentt 5l za 100zł. starcza na 1mb ściany o grubości 30cm.

Powiedzcie gdzie można kupić wodę szklaną za 22zł.

Szkło wodne można kupić w każdym sklepie z chemią gospodarczą.

Romano, czy ja dobrze zrozumiałam - zamiast preparatów oferowanych przez Isolit, Izomur czy Ultrament można użyć szkła wodnego do wprowadzenia w nawiercone w murze otwory ? Czy to jest zamiennik tych preparatów ale w bardzo rozsądnej cenie ?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,ale podciąga ci z fundamentów woda na móry.Mój inżynierek od domu zrobił w swojej starej chacie tak:powyciągał warstwę cegiełem,położył izolację i zamurował(oczywiście etapkami).Ma sucho.Taką metodę widziałem też przy odcinaniu fundamentów starych kościołów.Ale to cholernie drogie i trza umieć.