Qgiel 07.05.2003 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2003 Chciałbym ocieplić styropianem oficynę zbudowaną w 1949r.Problem jest taki, że nie ma żadnej izolacji międzyfundamentem, a murem.I widać to na tynku Do wysokości ok 1.40 jest wyraźnie ciemniejszy.Ponoć są środki, które wstrzykujesię w mur i tworzą one wodoszczelną warstwę ?Chciałbym zapytać, czy ktoś z tego forum wie cokolwiek na ten temat, lub może podać żrodło, z ktorego można zasięgnąć wiedzy ?Temat jest dla mnie ważny, bo jeśli okaże się, że nie da sięskutecznie odizolować fundamentu, to zrezygnuję z ocieplenia.Nie chcę ryzykować jakiegoś grzyba czy pleśni na ścianie.Dzięki za wszelkie wiadomości a ten temat.Pozdrawiam !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 09.05.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Na targach Budma 2002 widziałem stoisko, na którym mała maszynka wbijała w mur kawałek specjalnej blachy. Tym sposobem można oddzielić całe fundamenty od ścian. Ponoć bardzo skuteczna metoda - stosowana np. przy renowacjach zabytków. Jeśli Ci zależy to mogę poszukać gdzieś w swoich szpargałach - bo chyba zabierałem od nich jakieś materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 09.05.2003 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Chętnie poczytam na ten temat.Ta oficyna to tez już zabytek, zatem metoda może się sprawdzi . Pisząc poważnie dzieki za czas poświęcony na poszukiwania, i czekam na informacje. Pozdrawiam ! Qgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 09.05.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Chyba rzeczywiście należy jakoś zacząć od izolacji poziomej. Jeśli już teraz ten mur podciąga wilgoć, to po obłożeniu go styropianem nie będzie miał szansy wysychać. I tu dopiero się może sprawdzić teoria o "oddychaniu" ścian - całkiem poważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 09.05.2003 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 I dlatego calkiem poważne są moje obawy.Od wewnatrz jest co prawda wymurowana ścianka ceglana i pozostawiona szczelina powietrzna, dlatego w pomieszczeniach jest sucho.Ale ocieplając te ściany z zewnatrz miałbym efekt akumulacji ciepła, a takprzyjdzie mamie zimą więcej palić w centralnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasper 10.05.2003 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 WitamPodaje link http://www.isolit.com.plSzukaj na Forum, temat był już poruszany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wienczyslaw nieszczegolny 10.05.2003 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 czyli uzywaja do tego zwyklego dobrze znanego "szkla wodnego" pomysl rewelacyjnytylko nie wiem, czy przypadkiem nie wyjdzie taniej kupic te szklowodne w drogerii , albo od jakiegos wiekszego polskiego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wienczyslaw nieszczegolny 10.05.2003 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 znalazlem duzo tansze za piec litrow chca 22 PLNa ci niemcy chca za 10kg 60 eurowiec nie ma porownaniakupcie polskie szklo wodne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 12.05.2003 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Można zastosować inikcję krystakiczną,sporo tego na wwwWierci się otory w murze i wlewa płyn iniekcyjny, penetruje on materiał i wytrąca wodoszczelne kryształy.Można zrobić to samemu w Castoromie widzłałem taki bajer dość drogi chyba firmy ultramentt 5l za 100zł. starcza na 1mb ściany o grubości 30cm.Powiedzcie gdzie można kupić wodę szklaną za 22zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 13.05.2003 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Szkło wodne można kupić w każdym sklepie z chemią gospodarczą.Romano, czy ja dobrze zrozumiałam - zamiast preparatów oferowanych przez Isolit, Izomur czy Ultrament można użyć szkła wodnego do wprowadzenia w nawiercone w murze otwory ? Czy to jest zamiennik tych preparatów ale w bardzo rozsądnej cenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.05.2003 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2003 No właśnie, czy kwas krzemowy i szkło wodne to coś zbliżonego w działaniu? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danajot 20.05.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 hej - Tańczący z myślami, jak to w końcu jest z tym krzemem i szkłem wodnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwiatkor 30.05.2003 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Hej Qgiel, Nie wiem, czy jeszcze jesteś zainteresowany materiałami na temat odizolowania blachą fundamentów od muru, ale dopiero teraz znalazłem te materiały. Jeśli chcesz sprwdź http://www.baumann-dekam.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 30.05.2003 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2003 Cześć kwiatkor !!Dzięki za info o stronce, ciekawa sprawa.Rozmawiałem już z szefem tej firmy.Cena nie jest superatrakcyjna, ale wygląda na to, że to skuteczne rozwiązanie?Pozdrawiam serdecznie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pan Tomas 10.06.2003 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Nie wiem czy dobrze zrozumiałem,ale podciąga ci z fundamentów woda na móry.Mój inżynierek od domu zrobił w swojej starej chacie tak:powyciągał warstwę cegiełem,położył izolację i zamurował(oczywiście etapkami).Ma sucho.Taką metodę widziałem też przy odcinaniu fundamentów starych kościołów.Ale to cholernie drogie i trza umieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pah 12.06.2003 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2003 Włoska firma KERAKOLL ma systemy osuszania murów Sanabuiltale nie wiem jak jest to skuteczne. Zadzwoń do nich na infolinię (42) 22 51 700http://www.kerakoll.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts