demex 12.12.2006 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Jak stwierdzić czy już można ... kłaść płytki na podłogę. Wylewka była robiona w czwartek (minęło 5 dni). Pomieszczenie to piwnica z małym okienkiem. Dodatkowo niskie temperatury, więc słabo schnie. Nie żeby mi się spieszyło, ale akurat mam parę wolnych dni i bym sobie te płyteczki ciepną Tak na oko da się ocenić? Czy po prostu na nie doschnięta wylewkę można kłaść płytki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 12.12.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 12.12.2006 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Pewnie. Pewnie, że da się to ocenić? czy Pewnie, że można kłaść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof11 12.12.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 ja osobiście bym poczekał z tym układaniem płytek!Lepiej żeby beton nabrał swoich właściwości niż póżniej coś poprawiać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodar 12.12.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 A jest jakiś sposób na pomiar wilgotności? u mnie wylewki z miksokreta były robione 6.11.06 i nie wiem czy można już kafelkować??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 12.12.2006 10:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 E to u ciebie miesiąc już miną. Dodatkowo te z miksokreta są "wyschnięte" nim je położą :) moje były z betoniarki. Ja bym kładł. Pogoda była OK, to powinny wyschnąć. Do pomiaru wilgotności są specjalne urządzenia - parkieciarze się w nich "lubują". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 12.12.2006 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 fragment karty produktowej kleju Ceresit CM 16 - to samo dotyczy wszystkich klejów bazujących na cemencie. w przypadku kiedy wymagane jest kładzenie płytek w krótkim czasie po wylaniu posadzki stosuje się rozwiązania systemowe w których płytki możńa kłaść już po 12 godzinach od wylania masy posadzkowej. Zaprawa CM 16 może być stosowana na nośne i suche podłoża, wolne od substancji zmniejszających przyczepność (takich jak: tłuszcze, bitumy, pyły): wewnątrz i na zewnątrz budynków: • beton (wiek powyżej 3 miesięcy, wilgotność poniżej 4%), • jastrychy i tynki cementowe, tynki cementowo-wapienne (wiek min. 28 dni, wilgotność poniżej 4%); • beton komórkowy, odpylony, zagruntowany CT 17. wewnątrz budynków: • płyty gipsowo-kartonowe – zagruntowane preparatem Ceresit CT 17, • mocne i dobrze przyczepne powłoki malarskie, przeszlifowane papierem ściernym, odkurzone i zagruntowane CT 17, • podłoża anhydrytowe (wilgotność poniżej 0,5%) i gipsowe (wilgotność poniżej 1%) – przeszlifowane, odkurzone i zagruntowane preparatem Ceresit CT 17, • płyty OSB i płyty wiórowe (gr. 22 mm) – przeszlifowanie mechanicznie i zagruntowane preparatem Ceresit CN 94, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 12.12.2006 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 OK. Czyli mam jeszcze ok 23 dni. Czyli startuję po nowym roku, ew. w przerwie pomiędzy świętami a nowym rokiem jak śniegu (czyt. mrozu) nie będzie i na narty nie pojadę Ludzie gdzie jest śnieg ?!?!?! Dzięki Rezi PS. "Ceresit napisał" - spoko :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 12.12.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Sprawdzenie wilgotności (dot. także parkietu) po chłopsku: na posadzkę układasz folię 2x2m i patrzysz czy po dobie coś paruje czy nie paruje. Jak paruje to na folii się skrapla i jest wilgotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
demex 12.12.2006 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Prawie jak McGyver, który robił dziurę w kształcie stożka, następnie się do niej załatwiał. Na dno kładł puszkę po konserwie „turystycznej” i całość nakrywał folią tak, aby woda która się skropli trafiała do tej puszku. W ten sposób robił wodę z moczu :) Ale pomysł spoko. I po ilości wody sprawdzamy procent wilgotności ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodar 12.12.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Jest pewien problem, patent z folią sprawdziłem po sugerowanym czasie było ok. czyli sucho, ale jak rozpaliłem w piecu i "zapracowała" podłogówka juz nie było tak sucho, co w takiej sytuacji??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts