Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy można oddać do użytkowania pół bliźniaka?

PioKow

Recommended Posts

wszystko pieknie Flanker, szczególnie jak się to czyta w ustawie

ale różne PINBy, różnie się zapatrują na częściowe użytkowanie, szczególnie gdy w pozwoleniu na budowę niebyło podziału założenia inwestycyjnego na etapy...

w każdym razie PioKow, proponuję abyś najpierw zaliczył wizytę w miejscowym PINBie i się zorientował, czy ci dadzą, a jeśli tak to zacznij zbierać dokumenty wymienione w art. 57 Pb. potem przygotuj się na kontrolę... i będziesz mógł zamieszkać

powodzenia

PioKow pyta czy możliwe jest oddanie do użytkowania gotowej połówki. Składa wnioseko udzielenie pozwolenia na użytkowanie do tego dołącza dokumenty wymienione w art. 57 . PINB zawiadamia w przeciągu 7-miu dni o terminie kontroli ( 21 dni od złożenia wniosku musi przeprowadzić kontrolę) i jeśli wszystko jest w porządku daje pozwolenie na użytkowanie, innej możliwości nie ma.

Pozdrawiam Flanker

Flanker nie zrozumiałeś o co mi chodzi

wiem co jest napisane w prawie i znam procedury...

ale spotkałam sie też z takim stanowiskiem PINBów, które jest przeciwne przyjmowania do częściowego użytkowania obiektów, które w pozwoleniu na budowę stanowiły jedno założenie inwestycyjne.

czyli:

jak pisze nasz kolega, pozwolenie na budowę było jedno, na dom jednorodzinny w zabudowie bliźniaczej (bez rozbicia inwestycji na etapy). znane mi są przypadki, gdzie PINB wydawał decyzję odmowną twierdząc, że nie może wydać na częściowe gdyż połowa domu nie może samodzielnie funkcjonować (upraszczam oczywiście)

zmierzam więc do tego, żeby kolega zasięgnął najpierw języka w swoim urzędzie.

bo jedno jest prawo a jego interpretacji niestety wiele