Martin 17.02.2002 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 Witam wszystkich!Buduję dom z pustaków U-220 (25 cm grubości), ocieplanych 12 cm styropianu. Projekt przewiduje 25 cm grubości ściany fundamentowe. Murarz mój twierdzi, że to mało i dla pewności ściana fundamentowa powinna być grubsza - ok. 38 cm. Czy powinienem trzymać się projektu, czy lepiej "dać na zapas" szerszy fundament? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 17.02.2002 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2002 A jak myślisz - kto wie lepiej projektant czy murarz? A czy ten murarz proponuje Ci wymurowanie obu w tej samej cenie, czy akurat nie ma zleceń i chce dorobić. To może trochę spiskowa teoria. Na 2 kwestie zwróć uwagę. Po pierwsze jak masz rozwiązane (jeżeli wogóle masz) ocieplenie fundamentów. Jeżeli na zewnątrz, to musisz zachować ciągłość ocieplenia, a nie wysuwa się ściany fundamentowej poza elewacyjną, a wsunięcie tych dodatkowych 13cm w obrys budynku nie ma sensu. Po drugie czy nie zamierzasz zmienić decyzji i przejść na ściany jednowarstwowe lub trójwarstwowe. Dla pierwszej z nich byłby dobry ten szerszy fundament, dla drugiej dwie ściany rozdzielone ociepleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.02.2002 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Zazwyczaj na fundamencie robi sie odsadzki po okolo 5 cm z kazdej strony muru. Ja bym zrobil szerszy fundament Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 18.02.2002 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Pitbull - wyjaśnij mi po co te "odsadzki". Na wszelkich schematach jak wykonywać izolacje i jak murować z danych materiałów nie widziałem niczego takiego. Nie spotkałem się też w praktyce. Przy ścianie 3-warstwowej lepiej chyba utrzymać ciągłość ocieplenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.02.2002 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 On 2002-02-18 18:09, Frankai wrote: Przy ścianie 3-warstwowej lepiej chyba utrzymać ciągłość ocieplenia. Na wysokosci fundamentu ocieplenie nie moze byc ciensze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafaelS 18.02.2002 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2002 Na wysokosci fundamentu ocieplenie nie moze byc ciensze. Pomylka. Oczywiscie ze moze byc ciensze i cialosc bedzie zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.02.2002 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2002 Naukowo ci nie odpowiem po co sa. Wlasnie sie nad tym zastanawiam. W praktyce wielokrotnie widzielem. Moze dla lepszego rozlozenia ciezaru sciany konstrukcyjnej. Moze dlatego ze lepiej potem sciane docieplic. A izolacja cieplna na fundamemcie nie musi byc tej samej grubosci co na scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts