warkot 20.12.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Można zastosować ogrodzenie elektryczne. wery funny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-MZM 20.12.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Stara prawda mowi ze jak nie dotkniesz to sie nie przekonasz. Moja corka teraz 2,5 letnia tak dlugo chodzila wokol kominka az sie nie oparzyla w paluszek dotykajac szyby. od tego czasu spokoj. Wie ze goracego sie nie dotyka bo boli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 20.12.2006 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 No tak, tylko chyba powinno nastapić kontrolowane oparzenie, żeby to był tylko koniuszek palca, a nie cała rączka lub buzia nie daj Boże. Czyli pewnie ja powinnam ten palec mu do kominka przytknąć? No taka twarda to nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 20.12.2006 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 nie chodzi o przytykanieczy zmuszanie , tylko nie zamykać od razu, nie ograniczać zagradzać itd..., napalić, podejść z dzieckiem, i pokazać że gorące, sam dotknie przecież nie buzią tylko właśnie palcem, i będzie spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JM 20.12.2006 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 U mnie starsze dziecko w zeszłym roku miało roczek i rozumiało że nie należy podchodzić zbyt blisko kominka, wręcz omijało go szerokim łukiem, młodszy ma teraz rok i już zdążył oparzyć całą tączkę o kominek. I o dziwo nie pomogło następnym razem leciał do zapalonego kominka jak za pierwszym razem, z tą różnicą że teraz krzyczał "si" ale nie zanosiło się na niedotykanie więc poprostu zrezygnowaliśmy z palenia w tym sezonie, jedna oparzona rączka nam wystarczy.To samo mamy z choinką, starsza w zeszłym roku po zapoznaniu się z drzewkiem ignorowała je, młodszy w tym roku z premedytacją tłucze bąbki.Także każde dziecko jest inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Winkiel 27.12.2006 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Można kominek potraktować jak dziecko w kojcu. Metaloplastyka w Polsce nadal nie jest droga. Jak już dziecko podrośnie to można osłonę wykorzystać jako płotek w ogrodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 29.12.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Mam już starsze dzieci ale wiem z doświadczenia jakie potrafią być i gdybym miała teraz malucha to napewno zastosowałabym stabilną barierkę blokującą dojście do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2115 14.09.2010 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 ja zastosowałem właśnie stabilną barierkę. kupiłem fajną, drewnianą bramkę Paul. nie dość, że nie dopuszcza dzieciaków do kominka, to jeszcze się nie nagrzewa i ładnie wygląda:) składa się z 3 segmentów, więc można ją dostosować do każdego kominka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 14.09.2010 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2010 jest cos takiegohttp://www.familyshop.com.pl/towar.php?id_tow=130 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 15.09.2010 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 U mnie obie córki "dorosły" przy kominku bez zabezpiezeń. Po prostu mówiliśmy dzieciom, ze nie wolno podchodzić, gdy się pali, ze szyba jest gorąca. Zresztą, one same nawet nie chcialy się zbliżac do kominka, bo gdy sie w nim pali, juz metr od szyby jest gorąco. Same odchodziły, gdy poczuły ciepło.Problem był, gdy w kominku już sie prawie nie paliło, a szyba była wciąż gorąca. Ale raz, drugi pozwoliłam młodszej córce dotkąć jednym palcem (bo bardzo bardzo chciała), tak, by mogla sie przekonac. Poskutkowało i więcej już do kominka się nie zbliżała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MAGZIEM 15.09.2010 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 U mnie obie córki "dorosły" przy kominku bez zabezpiezeń. Po prostu mówiliśmy dzieciom, ze nie wolno podchodzić, gdy się pali, ze szyba jest gorąca. Zresztą, one same nawet nie chcialy się zbliżac do kominka, bo gdy sie w nim pali, juz metr od szyby jest gorąco. Same odchodziły, gdy poczuły ciepło. Problem był, gdy w kominku już sie prawie nie paliło, a szyba była wciąż gorąca. Ale raz, drugi pozwoliłam młodszej córce dotkąć jednym palcem (bo bardzo bardzo chciała), tak, by mogla sie przekonac. Poskutkowało i więcej już do kominka się nie zbliżała. U mnie było podobnie. Ciepło jakie bije od kominka powoduje, że dzieci nie podchodzą (2,5 i 5,5 roku). W mierę możliwości zwracam nadal dzieciom uwagę , by nie podchodziły za blisko, ponieważ kominek jest przy wyjściu i boję się, że sie zapomną - szczególnie teraz gdy się rozpocznie okres grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2115 15.09.2010 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 @monjan: ja kupiłem tą bramkę: http://www.bezpiecznydzieciak.pl/product-pol-420-Bramka-Paul-100-237cm-oslona-kominka-REER.html ta, do której dałeś linka jest metalowa, więc może się nagrzewać:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
net_ka 15.09.2010 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2010 Jeżeli autorka wątku uważa, że najlepsza będzie barierka, to widocznie ma swoje powody, żeby wierzyć, że dziecko po oparzeniu może drugi raz podejść do rozgrzanego kominka. Znam takie dzieci. Ale te same dzieci mogą tak długo kombiniować, żeby przejśc przez barierkę. Pewnie nie roczne, ale 2-3-letnie tak. I tego też bym się bała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts