NOTO 12.12.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Kiedyś pamietam był taki artukuł w którym były informacje ile kosztuje osuszenie ścian w starym domu.Czy ma ktoś namiar albo może wskazać jak drogie jest to przedsięwzięcie. Znajomy chce kupić taki dom. Wydaje mi się że będzie to najtrudniejszy element REMONTU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 12.12.2006 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Robiliśmy jakies 6 lat temu. I wtedy to było baaarrrrrdzzo drogie. Koniec końców mało skuteczne. Wstrzykiwaliśmy żel w ściany - wtedy koszt ok 600 zł za 1 mb. Koniec końców najskuteczniejsze i najtańsze okazało się odkopanie fundamentów i zrobienie normalnej izolacji. Niestety ponieważ dom częściowo podpiwniczony ścianę pod domem nie można było klasycznie zaizolować (tutylko wstrzykiwanie i klapa). Nie podcinaliśmy ścian bo tu koszt był kosmiczny i do tego były obawy co do stanu technicznego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 12.12.2006 13:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2006 Robiliśmy jakies 6 lat temu. I wtedy to było baaarrrrrdzzo drogie. Koniec końców mało skuteczne. Wstrzykiwaliśmy żel w ściany - wtedy koszt ok 600 zł za 1 mb. Koniec końców najskuteczniejsze i najtańsze okazało się odkopanie fundamentów i zrobienie normalnej izolacji. Niestety ponieważ dom częściowo podpiwniczony ścianę pod domem nie można było klasycznie zaizolować (tutylko wstrzykiwanie i klapa). Nie podcinaliśmy ścian bo tu koszt był kosmiczny i do tego były obawy co do stanu technicznego domu. Ale co daje zaizowanie ściany fundamentowej jeśli i tak stopa fundamentu jest "goła" ? Czyżby nasiąkliwość tak spadała że wilgość znikła ? Przy obwodzie domu 40 mb ....to daje 24 tys. Sporo. A wbijanie jakiś blachy w spoiny - coś mi sie kołacze ok. 150 zł za mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wciornastek 13.12.2006 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Ale co daje zaizowanie ściany fundamentowej jeśli i tak stopa fundamentu jest "goła" ? Czyżby nasiąkliwość tak spadała że wilgość znikła ? Przy obwodzie domu 40 mb ....to daje 24 tys. Sporo. A wbijanie jakiś blachy w spoiny - coś mi sie kołacze ok. 150 zł za mb. W starych domach (przedwojennych) nie ma często klasycznej stopy fundamentowej, jest tylko ubity gruz i kamienie. Nasze izolowanie polegało na odkopywaniu metr po metrze tych pseudoław i robieniu nowych betonowych ze zbrojeniem pod nimi i obejmujących częsciowo zasypaną w ziemi część scian z cegły. Beton z dodatkomi wodouszczelniającymi i wsunięcie papy. Folia itp.na zewnątrz. Ale w ten sposób nie da się całkowicie podkopać pod domu. Po tym niestety troszku dom siada. Wbijanie blachy robi się na wysokości gruntu i wtedy było dużo droższe do tego aby wbić blachę trzeba podcinać dom. Te 150 zł to obawiam się ze za samą blachę, bo nam te X lat temu spiewali o jedno zero więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 13.12.2006 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Sciana 42cm , pelna cegla ceramiczna , budynek przedwojenny. Przerobilem reczna pile "moja-twoja" , srednia predkosc podcinania 1mb ok. 5 min , nastepnie w oczyszczona i zmoczona fuge cementowa zaprawa , papa i zaprawa cementowa "wbita" stara prowadnica od Husqvarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 14.12.2006 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Sciana 42cm , pelna cegla ceramiczna , budynek przedwojenny. Przerobilem reczna pile "moja-twoja" , srednia predkosc podcinania 1mb ok. 5 min , nastepnie w oczyszczona i zmoczona fuge cementowa zaprawa , papa i zaprawa cementowa "wbita" stara prowadnica od Husqvarny. Co znaczy przerobiona piła (wstawiałeś diamentowe zęby ) Dosyć prosto szło 5 min na mb !!! Jak gruba przerwa powstawała ? Opisz dokładniej proszę proces wstawiania papy i zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 14.12.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Jeju , ja jestem w takim temacie amatorem . Do izolacji stosowalem to co akurat mialem pod reka , cienka papa + Botazit BM92+ cienka papa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.12.2006 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 ... Przerobilem reczna pile "moja-twoja" , srednia predkosc podcinania 1mb ok. 5 min ... Wartownik, mnie to tez interesuje ... ten pomysł z z przerobiona piła rozwiodłes mocnej ? czy ta piła stała sie tak dobra, czy cegła była licha ? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 18.12.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Najprawdopodobniej ciął w spoinie Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 23.12.2006 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Kiedyś murowało sie na wapno - może dlatego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 23.12.2006 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Ladnie, A co z domem na bloczkach granitowych?W tym roku remont sie rozwalil czasowo i okopywanie ledwo napoczete.Dom na bloczkach granitowych,nie sa jednego wymiaru i nie ma jednej rownej spoint. Pierwsza spoina to cegla na sztorc na wysokosci 0 do gruntu. Jakies pomysla?Podobno przy granicie wystarczy dobra izolacje pionowa zrobic i bedzie OK.Nasiakliwosc kamienia to podobno 3-5% a spiny male i jak z boku nie zaciagna to podobno bedzie gites. Wiele tych "podobno" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 23.12.2006 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Kiedyś murowało sie na wapno - może dlatego Chyba masz racje , wyglada na zaprawe wapienna , jedyny problem , to kamyczki od czasu do czasu , oczywiscie podcinalem w fudze , drugim przejadem wyciagalem warstwe cegiel , ale juz nie musialem przebijac sie pila przez mur jak za pierwszym razem . Kusilo mnie podcinac Husqvarna , kiedys tak cialem suporeksy , kurzylo sie , az wszyscy Niemcy uciekli z budowy , musialem isc do szefa na dywanik , ale nie zaluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
betka35 03.01.2007 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 A jak ocieplić sciany zewnętrzne w "gierkówce" jeśli przyziemie obłożone jest z zewnątrz kostka granitową..... taką "brukówką" jakieś 10x10 cm. W środku jest ciepło- tu nie mogę narzekać, ale przy chłodnych ścianach na zewnętrznych zaczął sie pojawiać grzyb. Okna plastiki- choć staramy sie wietrzyć / to apropo wilgoci/ Problem jest tak faktycznie TYLKO ze ścianami zewnętrznymi więc CHYBA trzeba je jakoś ocieplić..... może zrobić izolację od fundamentów???? Może coś poradzicie ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek1719501433 04.01.2007 02:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 U mnie w ponad 150-letnim murowanym domu o stopie fundamentowej z polengo kamienia można było wykoanć izolację tylko wyżej - pomiędzy piwnicą i parterem, gdzie mieszkam. Aby zaoszczędzić skułem tynki i wykonałem iniekcję krystaliczną (w otwory co 10/15 cm spece wstrzykywali jakiś specjalny roztwór, który rozprzestrzeniał się w murze i tworzył nieprzepuszczalną barierę, mury o grubości 50-70 cm, cegła). Do tej pory sprawdza się, ale przydała by się przynajmniej izolacja pionowa z folii kubełkowej, może jeszcze kiedyś zrobię i jeśli poziom wód gruntowych pozwoli, to jeszcze drenaż.. Nie mogłem podciąć domu na poziomie fundamentu, bo po pierwsze jest to mieszanka cełgy i kamienia polnego, pod drugie grubości od 120cm - więc nie do zapłacenia przez normalnego śmiertelnika...UkłonySławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ul 06.01.2007 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 a wie ktos moze jak osuszyc zawilgocone sciany w domu ktory stoi od ok 10 lat jako stan surowy? zbudowany z bloczkow z betonu komórkowego, ale tych starszych z popiołem. pokrycie dachowe to dziurawa papa, poddasze i pietro zawilgocone na bank, parter czesciowo, a piwnica sucha. orientuje sie ktos ile to moze osztowac? ile to moze trwac? no i czy ...w ogole sie oplaca i ma sens?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ul 07.01.2007 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2007 ja juz wiem ze nie bede osuszac )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.01.2007 08:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 ja juz wiem ze nie bede osuszac )) Zrezygnowałeś ? Ciekawy problem - warto byłoby wiedzieć jak podejść do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts