oorbus 08.05.2003 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 chciałbym mieć w przedpokoju ściankę półokrągłą.pytanie jak się takie cudo robi, szczególnie chodzi mi o wykończenie. płytami gk, czy może na mokro?oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 08.05.2003 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Ja mam ścianki półokrągłe, ale o dużych promieniach 4.5m i 3m. Robione były jak reszta z betonu komórkowego, ale bloczki były cięte na pół - im krótszy element, tym mniejsze załamania. Na to będzie szedł zwykły tynk. Jeżeli stosujesz płyty G-K, to używa się do tego tzw. płyty renowacyjne. Są to cieńsze płyty (np. 6mm zamiast 12mm) i często mają nacięcia. Niektóre z nich możnaa stosować wręcz na kolumny. Producent podaje wtedy średnicę jaką można uzyskać z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.05.2003 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Mozna nacinac ale sa takie plyty gotowe w sprzedazy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 08.05.2003 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 dzięki, ja słyszałem, że się namacza gk, wtedy staje się elastyczna i można ją wygiąć, ale nie wiem, czy to nie jest pic jakiś. oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 08.05.2003 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Tez tak robili ale i tak trzeba nacinac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 08.05.2003 09:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 z tymi nacięciami to nie bałdzo kumam....tzn, nacina się w zdłuż płyty, jak głęboko takie nacięcie poczynić ( czy całą grubość gipsu zostawiając nienaruszony karton?) , no i w jakich odstępach? niezorientowany w tej kwestii,oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomuś 09.05.2003 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Wydaje mi się że płyt gk nie powinno się raczej nacinać.Jeżeli ma to być mały łuk to i bez moczenia można wygiąć płytę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.05.2003 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 naciecia powoduja wyeliminowanie naprezen co przy scianach jest porzadane ale przy suficie lepiej zostawic plyte w calosci. im wiecej naciec tym dokladniejsze bedzie zaokraglenie co nie eliminuje jednak koniecznosci gipsowania. poza tym kazdy naciety element musi byc przymocowany do rusztu. aby wygiac ruszt tez trzeba go ponacinac. alternatywa to wycinanie w bloczkach gipsowych - mozna wtedy je docinac od razu w ksztalcie luku. poza tym w takiej scianie z bloczkow latwiej cokolwiek zamocowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Polecam dział "zrób to sam" http://www.muratordom.pl/3D13409522FC4C6FB588A7D6F3DE024C_C782059B0E3048B5B3FD1080E4155FC8.htm Nie wiem jak to jest w rzeczywistości - jeszcze nie robiłem - ale opis jest rozsądny. Carl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts