Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Thx wielkie !!

Czyli biorąc pod uwagę grubość nakładek to około 1,5-2cm, ale zastanawiam się co by się stało gdybym wpuścił je po 4cm a nakładke dał "estetycznie" tylko na wystającą część..

dodi

https://forum.murator.pl/topic/67738-ludzie-wpuszcza%C4%87-czy-nie/#findComment-1501744

u mnie tak wlasnie jest, ze parapet wraz z plastikowym brzegiem sa wpuszczone na ok 2 -3 cm w ocieplenie. Dzieki temu jest takjak mowisz. Woda ktora sie ewentualnie pojawi na glifie, moze swobodnie wplynac na parapet, bez neibezpieczenstwa zaciekania. Z woda tak juz jest, ze jak ma jakas szpare, to nawet jak jest ta szpara zasilikonowana, to po jakim czasie sie taki uszczelniacz od klei od jednej ze stron i woda sie pod niego dostanie. Najgorzej przy kominie, bo wtedy przecieka dach przy kominie, dlatego zawsze sie powinno wcinac w komin obrobke blacharska. I tak samo wg mnie jest z parapetem. Zreszta jak dla mnie to jest tez calkiem estetyczne rozwiazanie.

Pozdrawiam

sadwa rodzaje zakonczen takich parapetow - te co widac na zdjeciu powinny byc wpuszczone w sciane tak by zewnetrzna plaszczyzna glifu w calosci nachodzila na koncowke - dlaczego - opisal to juz Jankes

sa tez takie koncow ktore wpuszcza sie doslownie na 2-4 mm - wrecz montuje przed struktura na styk do sciany a pozniej wyrownuje to warstwa elewacyjna

od siebie dodam ze do uszczelnienia użyj nie silikonu al uszczelniacz pouliretanowy sikaflex 11

https://forum.murator.pl/topic/67738-ludzie-wpuszcza%C4%87-czy-nie/#findComment-1501780