Alexs 29.12.2006 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 właśnie, co do stropu...w moim projekcie jest strop lekki czyli dolny pas wiązara dachowego + płyta osb + płyta gk. i moja architektka zaproponowała, zeby zmienić to na strop gęstożebrowy np terriva, ponieważ wyjdzie to taniej i bezproblemowo potem w użytkowaniu bo nie pęka itp.Domek ma 86 m2. uzytkowej a 101 m2. całkowitej, licząc ten stropik lekki to cena materiału samego wyszła...hm płyty gk i osb to już jest 5 tys, do tego stelarze i to drewno impregnowane, myślę, że jakieś 10 tys na sam materiał a do tego robocizna , wcale nie tanio, jesli natomiast chodzi o strop terriva to majster wyliczył tak "na oko" ok 12 tys materiał więc nie wiem czy nie wyjdzie podobnie, nie wiem może się mylę to proszę wyprowadzić mnie z błędu . Co do pęknięc to z tego co wyczytałam na forum to tylko monolit nie pęka, terriva też pęka więc nie wiem na co się zdecydować???? Jeśli ma być różnica 1 czy 2 tys i potem bezproblemowo to wolę zrobić strop betonowy, tylko czy to ma sens do tak małej chatki???? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 30.12.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 Ja kosztów nie liczyłem, chcę mieć lekki strop a nie bunkier.W zasadzie każdy dom można wybudować w każej technologi więc główną rolę w sugerowaniu materiałów do jego wybudowania na etapie projektowania pełni gra interesów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek_R 12.01.2007 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Monolityczny strop żelbetowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mago 12.01.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Terriva jeśli poddasze ma być użytkowe.Drewniane stropy po jakimś czasie będą skrzypieć.Siedzisz sobie na dole w salonie i słyszysz każdy krok dzieciaków na górze zwłaszcza nocą.Skrzypiąca podłoga naprawdę potrafi wnerwiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Kero 13.01.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Lata temu całe jako żółtodziób zawodowy zamieszkałem w hotelu robotniczym, przed okanmi którego śmigały sobie tramwaje. (te staruszki z derwnianymi siedzeniami i korbą zamiast pedału gazu) To było coś niewyobrażalnego zwłaszcza, że pochodziłem z głuchej wsi. (zresztą do dzisiaj pochodzę ze wsi) Rozważałem już ewentualność pożucenia pracy wraz z hotelem. Nie minęło 7 dni jak przestałem słyszeć tramwaje. Śmiem twierdzić, że tak ma każdy.Skrzypiuenie podłogi może denerwować kiedy się pojawi ale jak już się zadomowi to będzie jak kolejny marudny domownik i tyle - w nocy go nie słychać, no chyba, że to specyficzna osobowość o iście nocnym trybie życia:-)Niedanwo gościłem w starym pałacu-hotelu Wedlów w okoilicy Piły. To niesamowite wrazenie jak nie postąpisz kroku by nie wiedzieli sąsiedzi, w którym miejscu się znajdujesz - szkoda, że takie podłogi to już niemal tylko historia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Przestrzelski 13.01.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 na wiosnę buduję "GIENIĘ" Po analizie kosztowej zastosuje odchudzony strop gęstożebrowy betonowy.Strop został przeprojektowany i obliczony do obciążeń w/g założonego sposobu wykonania. - szaluję powierzchnię deskami z prześwitami ok 10cm - na zaszalowaną powierzchnię ukiładam płytę g/k zwykłą - gruntuję ułożone płyty dysperbitem 2razy - układam na to samo lepiszcze 10 cm styropianu miękkiego rzędami o szer ok 80cm pozostawiając między rzędami 13cm wolnej powierzchni - układam przewody w podwójnej izolacki w wyciętych lutownicą rowkach wypełnionych gipsem szpachlowym dla oddzielenia przewodów od styrop - wolne przestrzenie wypełniam zbrojeniem(takim jak do produkcji belek strop) - całość łącznie z więcami przykrywam zgrzaną matą - zalewam powierzchnie betonem z dodatkiem plastyfikatora celem odpowietrzenia i zmniejszenia zapotrzebowania wody w mieszance. - Zagładzam powierzchnię łatą wibracyjną. Na 100m2 stropu z gotowym sufitem wydam:- ok 9m3 styropianu x 150zł =1350- beton 10m3 2650-transport betonu 150-stal ok 800 kg x 4,5 =3600+pozostałe ? 2250razem z rezerwą 10000 zł W/g kosztorysu dołączonego do projektu (2 kwart. 2005r) same belki drewniane kosztują 9800zł netto.Do tego potrzeba-ślepa podłoga,paroizolacja,wełna 110 cm, płyta OSB na warstwie styropianu 2 cm o gęstości 30.Na sufit profile stalowe z wieszakami ,płyta g/k. Mój strop będzie tańsz,cichszy,przyjazny w dalszych pracach przy adaptacji poddasza.Czy mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 14.01.2007 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Witam! Rodzaj stropu zalezy od tego jaki masz dom(albo jaki planujesz miec). Jak parterowka i chcesz poddasze to zrob drewniany, jak zamierzasz miec parterowke z poddaszem uzytkowym to bez wahania mowie strop betonowy-czy wylewany w calosci czy tez system Leierowski to juz najlepiej powie Ci kierbud albo projektant. Pozdrawiam i zycze podejmowania trafnych decyzji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts