Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w 3 miesiące?

Nike

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie rozumiem skad przeswiaczenie ze budowa musi trwac latami i kosztowac od cholery kasy.

Trzy miesiace to termin w jakim mozna postawic dom w technologii tradycyjnej na nazse przyzwyczajenia - czylli ciezki... drogi... i jakze czesto ladny lecz niefumkcjonalny

dwa tygodnie to normalny termin na zbudowanie "kanadyjczyka" lecz u nas i taka budowa ciagnie sie dluzej nie wiedziec czemu

170 tys za 130 mkw to nie jest cena wygorowana wbrew pozorom i zanizona

sadze ze wczesniej czy pozniej wlasnie takie budowanie bedzie mialo u nas przyszlosc - szybko, tanio i z "prefabrykatow" (nie mylic z wielka plyta :lol: )

z mozliwoscia ewentualnej rozbudowy w miare potrzeb jak i eliminacji z powstalej bryly pomieszczen ktore swoj cel utracily (np. sypialnie dzieci gdyz poszly juz na swoje a chalupe utrzymywac trzeba)

Wszytsko ciagle jest w naszej mentalnosci i przyzwyczajeniach ale i one powoli sie zmieniaja i takich inwestycji sadze ze bedzie coraz wiecej

Juz sa konkurencja dla innych firm a jak takich firm bedzie wiecej to i ceny tez jeszcze zjada w dol

Ja bez 30zł dam Ci link do tej firmy :) http://www.amtech.com.pl/

W 3 miesiące mozliwe postawienie domu.

Technologia szkieletu wymaga wykonania fundamntów i chudziaka śprawna ekipa zrobi to w 2 tygodnie, szkielt poszyty płytą to max 2 tygodnie. Potem pozostaje Ci ocieplenie(styropian), wykonanie pokrycia (najcześciej gont bitumiczny) po wstawieniu okien możesz wykonczeniówke robić.

Pamiętaj ze to szkielet i na minus działa ze stalowy.

W tradycji tez mozna w tym czasie osiągnąć ten sam efekt.

dom w 3 miesiace... jest to mozliwe. kiedys amerykanie to udowodnili wybudowali 4 pietrowy dom w stanie surowym w jedna dobe! ale nie wiem jak dalej to wygladalo i czy on jeszcze istnieje. Jak chcesz wybudowac dom dla siebie lepiej poczekac troche dlauzej i byc pewnym wykonastwa i fachowosci roboty. ja swoj budowalem 1,5 roku i jestem pewien ze po roku szlag go nie trafi.

Pozdrawiam i zycze powodzenia przy wyborze projektu, wykonawców itd.

...Jak chcesz wybudowac dom dla siebie lepiej poczekac troche dlauzej i byc pewnym wykonastwa i fachowosci roboty. ja swoj budowalem 1,5 roku i jestem pewien ze po roku szlag go nie trafi.

Pozdrawiam i zycze powodzenia przy wyborze projektu, wykonawców itd.

zapraszam pod Warszawe - dom zbudowany dokladnie w 14 dni z wykonczeniem - stoi po dzis dzien (ma juz 13 lat) i jakos nie widac by byl remontowany czy sie rozpadal

szkielet oczywiscie

To co napisales to wlasnie nasze stereotypy i przyzwyczajenia :(

Nic nie stoi na przeszkodzie dla trwalosci chalupy by w sposob tradyzyjny budowa trwala maks 3 miesiace a kanadyjczyk maks miesiac

A szybka budowa to minimalizacja jej calkowitych kosztow - prawda znana od lat

A dlaczego minus, że stalowy? Nie jest trwalszy i tańszy?

Co do ceny to nie wiem jak teraz ale kiedys w stosunku do drewna ten system był droższy.

Czy trwalszy też ciązko powiedzieć grubośc blachu to najczęsciej 1,25mm przy parterówkach 1,5 przy piętrowych. Nie mówie ze to za mało bo obliczeniowo wszystko gra. Profile cynkowane więc korozji też nie powinno być.

Na minus wg mnie działa termika stali. W szkielecie drewnianym na plycie osb mozna dac ciensze ocieplenie w stali muisz zadbać o to zeby mróz nie dotarł do słupka bo "wejdzie " do domku.

Jeżeli tylko ten termin reazlizacji kusi Cie do tej technologii to poczytaj co piszą inni o czasie jak ich domki powstawały.

a cos ty taka zdziwiona? :o

ahh ... juz wiem :lol:

a taki dom -

normalna rzecz - mowie o czasie bo w cene nie wnikam :wink:

nie wiem co to dokladnie bo firmy nie znam- mowie o linku - ale na pierwszy rzut oka - keramzytobeton

np. praefa (ktora juz znam :wink: ) robi cos takiego (ale nie tylko ona) ale na pewno nie za 170 tys z pelnym wyposazeniem :lol:

i termin jak najbardziej mozliwy do realizacji - bo taki dom mam zbudowany wiec moge powiedziec z wlasnego doswiadczenia - 4 miesiace co prawda ale byl dosyc duzy :wink: - do stanu "developerskiego" czyli bez bialego montazu

inna rzecz ze kupowanie takiej prezentacji za 30 zl - jest bezsensowne

samemu sie takiego domu nie postawi - do tego potrzebny jest specjalistyczny sprzet, i wyszkolona autoryzowana ekipa monterska

a wczesniej precyzyjne rozrysowanie projektu pod te technologie czyli m in. rysunki plyt z bruzdami instalacyjnymi - juz do produkcji

A nie sadze by co drugi inwestor az tak biegle poslugiwal sie autocadem :wink:

Zas filimk "jak buduje sie taki domek" mysle ze mozna dostac za darmo (jak sie czlowiek ladnie usmiechnie :wink: np. wlasnie u producenta scian (ew. moze nawet jest zamieszczony taki plik na stonie

jednym slowem - oszustwa czy czegos dziwnego w czasie i szybkosci realizacji zdrowego domu z wielkoformatowych elementow (np. keramzytowych) nie ma, natomiast co do samej handlowej oferty na alegro - hmm... jak ktos nie ma co zrobic z 30 zlotymi polskimi :wink: :lol:

Puść do mnie, bo Młoda już śpi http://img186.imageshack.us/img186/3651/umieszekpiru3.gif

Mamy zrobione fundamenty do bliźniaka. Ciąg dalszy na wiosnę. Jest więc czas na zastanawianie. Musielibyśmy wszystko przeliczyć.

Murarze biorą od nas 115 zł od m2 domu, ale w szczegółach najlepiej orientuje się małż ;)

Na stronie PRAEFY znalazłam wręcz niesamowite informacje: http://www.praefa.pl/praefa2/polska.php.

Stan surowy stawiają w... 2 dni? :o :o

Puść do mnie, bo Młoda już śpi

OK, ale wrócę z roboty do domu, czyli wieczorkiem.

Na stronie PRAEFY znalazłam wręcz niesamowite informacje: http://www.praefa.pl/praefa2/polska.php.

Stan surowy stawiają w... 2 dni? :o :o

No tak, bo cały montaż polega na złożeniu dźwigiem do kupy ścian. A odnośnie tego fundamentu, który już masz. Może być problem, bo fundament w systemie praefa musi być zrobiony co do milimetra konkretnie pod projekt, który musi przejść przez ich biuro techniczne.