Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w 3 miesiące?

Nike

Recommended Posts

Zielonooka a co możesz powiedzieć o kwestii kosztów takiego domu?? wybudowaniu czy też o użytkowaniu??

Mnie np interesuje to jak to wygląda np z meblami w kuchni-czy można na ścianach wieszac dowolnie szafki czy też nie moga być za duże obciażenia ze względu na cieńsze sciany??

Szybko coś takiego powstaje??

Czy ta Prefea to solidna firma??

Błagam o jakies konkrety co do kosztów:)

nikt nie umie nic powiedzieć:(

Najlepiej by było taki dom zobaczyć:)

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zielonooka, atesty mają. Nie mam ich jeszcze w ręku, ale wykonawca przywiezie mi je. Malutkimi inwestorami mogliby rzeczywiście sie nie przejmować, ale elementy produkują również dla takich dużych firm jak Warbud i DOm Development. Wyobrażasz sobie, że zamówiliby u nich ściany bez atestów?

a co myślicie o tej technologi??

http://www.amtech.com.pl/amtech%20PL/home.htm

kolega powiedział mi tylko że minusem jest to że dom jest akustyczny....

A oto co dostałam prosząc o wycenę:

Szanowna Pani

Dziekuję za zainteresowanie nasza technologią SUNDAYsystem.

Proszę o podanie kontaktowego numeru telefonu.

W Warszawie mamy wybudowane osiedle domów jednorodzinnych, wykonaliśmy kilka nadbudów.

Osiedle na Białołęce, ul. Mochtyńska. W załączniku przesyłam Pani mapkę dojazdu. W 1998 roku uczestniczylismy w konkursie Muratora dotyczącym technologii budowy domów. Własnie na tej ulicy powstało cztery identyczne domy wybudowane w różnych technologiach. Konkurs ten wygrała nasza technologia, dom był wybudowany w cenie najniższej oraz był najbardziej energooszczędny, czyli są niskie koszty utrzymania. Jednak najlepszą rekomendacją jest powtałe osiedle naprzeciwko domów modelowych, właśnie to na ul.Mochtyńskiej.

W tym roku robiliśmy nadbudowy budynków mieszkalnych na ul. Flisa 9 oraz 11.

W naszej firmie nastąpiłaby adaptacja projektu do technologii SUNDAYsystem. Do realizacji moglibyśmy przystąpić w niedługim czasie, po wcześniejszym uzgodnieniu szczegółów. Realizować budynek można również w zimie, gdyż pogoda generalnie nie ma wpływu na stawianie konstrukcji. Podczas budowy nie ma tzw. robót mokrych. Jedynie fundamenty i wylewki, ale pogoda na te, jest narazie wyśmienita.

Przy założeniu, że gabaryty budynku nie zminiłyby się, nie trzeba zgłaszać zmiany technologii do stosownych urzędów.

Jeszcze raz proszę o podanie kontaktowego numeru telefonu, wówczas skontaktuję się z Panią i dam rzuty domu do wyceny.

Z poważaniem

Paweł Wąs

tel. 017 85 16 230

tel. 604 545 192

----- Original Message -----

From: Magdalena

To: [email protected]

Sent: Thursday, December 14, 2006 8:53 PM

Subject: prośba o wycenę..

Dzień dobry !

Bardzo zainteresowała mnie Państwa oferta budowy domu wobec tego mam kilka pytań a zarazem prośbę o wycenę:

Prośba o wycenę dotyczy projektu z Archonu Rododendron 5, w załączniku projekt.

Czy konieczne jest jakies przeprojektowanie czy wystarczy tylko ten z archonu?? Na taki projekt mamy już pozwolenie na budowę.

Proszę o informację jak wyglądałby koszt takiego domu oraz kiedy najszybciej można by przystąpić do jego budowy.

Czy można już teraz??

Co wchodzi w skład ceny domu?? Czy fundamenty oprócz ścian również??

Wycenę proszę również z uwzględnieniem transportu, Miejscowość dokładnie Halinów k Warszawy

A najważniejsze to czy można obejrzeć gdzieś taki dom?? Mieszkamy w Warszawie.

Z góry dziękuję za wycenę.

Pozdrawiam

Marzin - nie gadaj głupot :evil:

zbudowalam taki dom (praefa) - nie mowie o tym co w linku

kuc mozna jak w kazdej normalnej scianie jesli kogos wezmie fantazja na 100 dodatkowych punktow elektr. czy sanitarnych

No już dobrze, zaraz tam głupot. Skoro masz dom w tym systemie, to doświadczenie masz większe. U mnie skończyło się na obejrzeniu kilku domów w różnych stadiach budowy. Zawsze wyglądało to dobrze. A kuc pewnie ze można, tylko szkoda, bo wcześniej wydało się dużo pesos, tylko po to, by ściany były gładkie jak pupa niemowlaka, i żeby ich już nie szpachlować....

I żeby nie było - też jestem zwolennikiem tego systemu, ale...

po to jest projektowanie PRZED wyprodukowaniem zeby wlasnie zaoszczedzic czasu kosztow i balaganu

i to ze przed to wlasnie dobrze - mozna zastanwic sie nad caloscia domu - ustawieniem okien oswietlenia, ustawieniem mebli

a to sie wszystko ze soba wiaze

myslisz o elektryce - wiec np. meblujesz wirtualnie pokoj -ustawiasz na papierku biurko - np. pod sciana z oknem bo tak ci pasuje do koncepcji pomieszczenia a tu nagle okazuje sie ze otwor okienny jest za duzy i jesli tam bedzie stalo cos to sie nie otworzy :wink:

Wiec jest czas by pomyslec - przesunac okna, zmniejszyc je, przesunac otwory w scianach - ogolnie - pobawic sie projektem

zostawiahjac taka rzecz jak umeblowanie czy zaprojektowanie przylaczy juz po wykonaniu domu - czekaja rozne (czesto niemile) niespodzianki

wiec warto to zrobic w fazie projektowej (wcale nie tylko do tej technologii) i warto nad taka sprawa dlugo posiedziec i pomyslec!

ale - jak napiasalam - jakby co zawsze mozna cos dokuc , dorobic itp.

....z tych właśnie powodów między innymi zrezygnowałem. No nie mam kurcze siły wirtualnie aranzować pomieszczenia. Mam za sobą budowę domu rodziców, i wiem , że niestety wszystkiego na etapie projektowania przewidzieć się nie da!

Nie będę ściemniał. Ważnym czynnikiem był też koszt budowy, stwierdziłem, że ten system, którym teraz buduje, wyjdzie mi taniej niż w praefie. Tylko trochę więcej zaangazowania.

Zieloonooka - masz gdzieś foty z bodowy twojego domu? Głownie chodzi mi o stawianie ścian i wykonanie dachu.

Szybko!

Tak!

Zobacz mój post trochę wyżej, podałem cenę praefy za mój dom. A jak on wygląda - zobaczysz w projekcie, który jest w dzienniku.

Zadzwoń do praefy i tyle. Znajdą dom do pokazania. Ja obejrzałem przynajmniej 4. Wszystkie wyglądały OK.

http://www.praefa.pl/ Wystarczy tylko kliknąć.

....produkują również dla takich dużych firm jak Warbud i DOm Development. Wyobrażasz sobie, że zamówiliby u nich ściany bez atestów?

to akurat nie ma zadnego znaczenia - wbrew pozorom, wierz lub nie

Faktem jest, że atesty mają. Wiem, że nie mają na niemiecki rynek, bo pewnie myśleli o sprzedawaniu ścian i tam. Tyle tylko, że ich moc przerobowa jest taka, że nie wyrabiają się czasowo na nasz polski.

Mój kierownik budowy stawiał domy ze ścian Praefy, ale przerzucił się na Sochaczew, bo ma więcej roboty. Od kilku lat. Jak on współpracował z P to było bardzo mało zamówień. Zresztą P ma ceny niemieckie. Fabrykę nie bez powodu wybudowano przy granicy i wierz mi, że właśnie dla Niemców robią więcej ścian niż dla nas. A w Polsce było dla nich taniej zainwestować w produkcję.

Zobacz mój post trochę wyżej, podałem cenę praefy za mój dom. A jak on wygląda - zobaczysz w projekcie, który jest w dzienniku.

Przepraszam nie zauwazyłam tamtego postu...

Widząc tą cenę za taką powierzchnie to przyznam że to spora-wręcz duża kwota.....

To ciekawe ile kosztowałby mój dom skoro ma 175 użytkowej powierzchni... ( po powiekszeniu projektu)

wysłałam, czekam na odpowiedz..... :)

Tylko porównałam to że TY miałes tak naprawde nieduży dom i tyle kosztował a ja mam o wiele wiekszy wiec pewnie odpowiednio wiecej kosztował czyli jednym słowem pewnie ponad 300 tys.

a co oznacza że dom jest z wykonczeniem?? co wchodzi w skład tego wykończenia?? bo nei mogłam tego znaleść na stronie prefea.....

Zielonooka czy faktycznie sie juz tego nie tynkuje?? tylko normalnie maluje??

Ciepło w tym jest??

Jak wygląda kwesta np tego prozaicznego zawieszania szafek w kuchni- można dowolny cieżar?? nie ma ograniczeń??

Zielonooka a co możesz powiedzieć o kwestii kosztów takiego domu?? wybudowaniu czy też o użytkowaniu??

Mnie np interesuje to jak to wygląda np z meblami w kuchni-czy można na ścianach wieszac dowolnie szafki czy też nie moga być za duże obciażenia ze względu na cieńsze sciany??

madziunia :wink:

koszt domu w stanie developreskim wyszedl mi ok 1600 zl/m2

ale: bylo to dwa lata temu (teraz sa wieksze koszty betownow , stali, materialow itp. oraz zdec. wieksze koszty robocizny :-? ) ; dwa - dom byl spory ok 270 m2 wiec przeliczik cena/metr mniejszy

wiec wydaje mi sie ze z ok 2 tys/m2 trzeba liczyc'

dom sie budowal 4 miechy (z malym poslizgiem ) ale nie z winy Praefa

same sciany - 1 dzien jedna kondygnacja

firma - solidna, glownie produkuja na danie i niemcy, maja ISO, atesty, aprobaty ITB , zlote medale zdobytre na Budmie itp. ale - jak wszedzie - moga im sie zdarzyc poslizgi terminowe , niestety ....

/aha - zeby nie bylo - jestem w pewnym sensie lekko zwiazana zawodowo (projektowo) z ta firma wiec zeby bylo to jasne :wink: /

z tym ze P. to same sciany i montaz - a juz caly dom (fundament, sciany , wiezba, dach itp.) ... buduje jakis tam wykonawca ... no i....roznie moze byc

Zielonooka czy faktycznie sie juz tego nie tynkuje?? tylko normalnie maluje??

Ciepło w tym jest??

Jak wygląda kwesta np tego prozaicznego zawieszania szafek w kuchni- można dowolny cieżar?? nie ma ograniczeń??

jestjest chyba cieplo :wink: - przy zastosowaniu 12 cm styropianu lub welny - U = 0,24~0,25

przy np 15 cm styr / welna odpowiednio wiecej ale nie pamietam ile, sorry :wink:

sie nie tynkuje - sciany sa szlifowane czyli gladkie, takie male dziurki - babelki po powietrzu sie zaciera gipsem i sciana juz jest przygotowana do malowania (1 raz farba podkladowa i ze 2 razy pewnie juz jakas docelowa)

szafki mozna wieszac spokojnie- zadzwon do nich moga ci przeslac napewno obliczenia i dane techniczne

nalezy pamietac ze sciana nosna (zew) ma 15 cm grubosci ) dzialowki 12 i 10 (czasem ze wzgl. konstrukcyjnych nosne - 17, choc zwykle 15)

mala uwaga - przy nadprozach i w miejscach bj. narazonych na naprezenia zwiazane z osiadaniem budyku moga (choc nie musza) powstawac takie wlosowate pekniecia :-?

konstrukcyjnie bez znaczenia ale po prostu nieladne :-? - nie wiem jak jest teraz ale chyba P. gwarantuje ze jesli sie pokaza i maja iles tam dlugosci to przyjezdzaja i je maskuja - trzeba sie o to zapytac jak to teraz wyglada

Witaj Madziunia85!

Ja też trochę interesowałam się tym tematem, ponieważ akurat w moim mieście jest firma, która specjalizuje się w budowie domów z keramzytu, z gotowych elementów. Oni są przedstawiecielem Praefy.

Za mój domek (http://www.projekty.murator.pl/projekt?IdProjektu=330#) w stanie developerskim (bez białego montażu i bez podłóg i malowania ścian) wstępnie chcieli 270tys. Dom w 3 miesiące, adaptacja, załatwianie formalności - gratis.

Tutaj adres tej firmy:

http://www.abakon.com.pl/

A tu przykładowe koszty budwoy:

http://www.abakon.com.pl/htm/koszty.htm

Na stronie są też zdjęcia z realizacji, wygląda to jak budowa z klocków. :wink:

Powiem szczerze, że ten termin trzech miesięcy zawrócił mi w głowie i bardzo się napaliłam. Według mnie oprócz ceny, taka metoda budowy nie ma praktycznie żadnych wad. Gdybym miała więcej kasy to z pewnością zdecydowałabym się.

Pozdrawiam kasia

mi zawrócił w głowie termin z praefy ale 2 dni postawienia domu...

3 miesiace to dla nas realny termin przy murowaniu domu, mówie o zrobieniu stanu surowego zamknietego z pełnym deskowaniem i przykryciem papą( chcemy pełne deskowanie gdyż jednak lepiej wycisza domek...)

Nasza ekipa która będzie nam robiła stawia domki w 1 miesiac czasu, potem trzeba założyc okna, zrobic instalacje, wykonczyc do białego montazu- sadzimy ze 6 miesiecy i sie wprowadzimy- życie oczywiscie pokaże czy mielismy racje ze swoimi wyliczeniami..

Co do ekipy to buduje 3 murarzyplus 1,2 pomocników... Część prac bedziemy robili sami wiec dlatego tez zrezygnowalismy z praefy-mój przyszły mąż miał duże doswiadczenie i jego tata kładł instalacje przez wieksza czesc życia wiec rozumiecie ze duża oszczedność.

Mój dom ma 170 metrów powierzchni użytkowej a ze 200 całkowitej wiec chyba sami rozumiecie ze praefa wyszłaby nam drogo(wyceny od nich nadal nie dostałam :( ) ale pewnie niezła sumka jak za Kasi W niedyży domek wymyslili 270 tysiecy...

• 1 month później...

Witam

Potwierdzam to o czym napisała Zielonoka.

Mieszkamy w takim domu od ponad 3 lat.

Szczegóły można przeczytać w nr 1-2/2007 "Własny dom z konceptem".

Dom wybudowany i zamieszkany w nieco ponda 3 miesiące (95 m2 w parterze).

Technologia Praefa rodem z Międzyrzecza jest pewna - inne radze sprawdzić kontaktując się z ta pierwszą.

Powodzenia

Piotr

magulina W różnym - zależy od tego, co sobie zamówisz.

Chciałbym wrócić do cen - właśnie przed chwilą rozmawiałem z firma, która buduje z Praefy i (poza tym, że terminy mają już zajęte do czerwca) to cenowo za dom 200m2 (prosty) podano mi ok. 1750 PLN/m2 w stanie wykończeniowym (czyli troche lepiej niż developerski - jakiś GK itp)

Czyli chyba nie tak źle, co?