Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w 3 miesiące?

Nike

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wedle mojego rozeznania (choć przyznam, że do Praefy nie dzwoniłem) to sama Praefa nic nie buduje, tylko ma firmy wykonawcze/partnerów.

I to właśnie jeden z nich.

Skanna wydaje się mieć ceny jeszcze niższe, ale mogę być już niaktualne, a to co napisałem, to przed chwilą się dowiedziałem i jest to już nowa cena.

W każdym razie wahających się zapraszam, bo sam się waham więc będę robił research poważny wraz z wizytacjami domów Preafy i mogę zdawać tu relację.

Zaraz tą stronę przeglądnę.

My chcielibyśmy zacząć w tym roku. Pod Opolem oczywiście :)

ale zaczęliśmy skakać z technologii na technologię. Na tradycyjną raczej nie ma szans - czas i brak nadzoru. Dlatego coś szybszego bardziej nas interesuje. Ktoś tam wcześniej napisał że ta technologia to jak stara wielka płyta, a ja w takiej płycie mieszkam już wiele lat i jakoś mnie to nie przeraża :D

Z Ktoś tam wcześniej napisał że ta technologia to jak stara wielka płyta, a ja w takiej płycie mieszkam już wiele lat i jakoś mnie to nie przeraża :D

Tyle, że głupio napisał. Z "wielką płytą" ma tyle wspólnego, co łada z mercedesem. W sumie oba samochody, nie? Mnie tylko niepokoi parę rzeczy (zawieszanie na ścianie, ew. pęknięcia przy osiadaniu no i cena), ale idę w sobotę do znajomych którzy mieszkają już sobie szczęśliwie i wszystko wybadam :-)

Z tego co czytam tu na forum, to brak konieczności stałego pilnowania ekipy murarskiej jest dla mnie WIELKIM plusem, za który jestem skłonny nieco dopłacić.

Zgodnie z obietnicą relacjonuję wizytę u znajomych, którzy mieszkają już w kombosie Preafa+Legalett.

Oczywiście biorąc poprawkę na to, że każda pliszka swój ogon chwali, należy stwierdzić, że właściciele są b. zadowoleni, jeśli nawet nie entuzjastyczni. Dom 220m2 + garaż, ocieplony wełną chyba 20cm. Koszty 1900PLN/rok za ogrzewanie gazem z butli (Legalett napędzany gazem, nie prądem). Pomagają w tym na pewno panele sztuk 3 na dachu (dzisiaj w grudniu podgrzewały wodę da 32 st - sam widziałem).

Dom wygląda jak normalny dom, ściany jak ściany. Jest aż za ciepło (trudno wyziębić ten dom - legalett ma b. dużą bezwładność cieplną, może to być minus), latem podobno dobrze trzyma chłód.

Ze zgłaszanych tu na forum "mankamentów" nie potwierdził się żaden. Ściany się nie rysują, widziałem tylko jedną rysę na suficie (filigran, nie praefa). Podobno bardziej się rysują w technologii tradycyjnej (to nie pierwszy dom właścicieli). Wieszać można na ścianach właściwie wszystko, w tym kryształowe lustra o wadze kilkudziesięciu kg.

Co więcej... Ściany wymagają gładzi, ale tylko cieniutkiej warstwy. W niektórych miejscach się podobno nie chciała trzymać, bo ściana za gładka była :-) Gospodarz o tej gładkości to aż nie mógł się nagadać, porównując z "tym błockiem", czyli tynkiem tradycyjnym.

Podkreślali jedynie _absolutną konieczność_ pomyślenia o wszystkim na etapie projektu.

No i to tyle chyba.

Mam nadzieję, że to komuś pomoże w podjęciu decyzji. Jeśli cena okaże się rozsądna, to my budujemy w tym systemie.

Pozdrawiam

Stawiał mu jakiś super-kierbud nazwiskiem Dąbrowski. Dostałem do niego numer, ale podobno liczy sobie jak za zboże. Z drugiej strony jeśli jest gwarancją dobrze zbudowanego domu to może warto się trochę wykosztować, nie?

Producent nic nie montuje. Producent produkuje :-)

Coś właściciel mówił, że ma zmieniać w tym roku firmę produkującą - niestety jest z gatunku tych, co płacą i niczym się nie interesują, więc niewiele mógł mi podać szczegółów. Jak się umówię z tym kierbudem to będę wiedział wszystko.

Producent nic nie montuje. Producent produkuje :-)

Coś właściciel mówił, że ma zmieniać w tym roku firmę produkującą - niestety jest z gatunku tych, co płacą i niczym się nie interesują, więc niewiele mógł mi podać szczegółów. Jak się umówię z tym kierbudem to będę wiedział wszystko.

Praefa również buduje.

Właśnie otrzymałem wycenę z Praefy wraz z montażem.

Dom 225m2 170 000 PLN netto SIC!

Za same ściany to jest chora cena, przynajmniej na razie tak mi się wydaje.

Ale za co to jest dokładnie? Za ściany, czy za surowy (fundament/sciany, dach)?

Ja rozmawiałem wczoraj z firmą z Mysłowic chyba, która za ok. 1350 robi Legalett+ściany Praefa+dach.

Niestety tez za drogo i chyba jednak zrezygnuję, choć straaaasznie mnie to boli bo się okrooopnie napaliłem...

Coż... W totka znów nie wygrałem :-(

Ale za co to jest dokładnie? Za ściany, czy za surowy (fundament/sciany, dach)?

Witam

Ja też dostałem kosztorys na dom 105 m2 użytkowej.

110 tyś netto za ściany, strop, ścianki dzialowe, a w nich rurki i puszki elektryczne, kanały na wod-kan, wentylacje itp.

Samemu trzeba wcześniej zrobić fundament. Ocieplenia ścian też nie ma w tej cenie.

Cena z Praefy poza ścianami i stropami i montażem niczego innego nie obejmuje.

- ściany, stropy, przygotowanie pod instalację elektryczną i bruzdy wod-kan.

Co do wentylacji to należy to włożyć między bajki ponieważ grubość ścian Praefy jest zbyt mała aby cokolwiek w tym ukryć jeżeli chodzi o wentylację.

Cena za ściany i dwa stropy pow użytkowej 225m2 to 170 000 PLN.

-bez dachu i fundamentu oczywiście.

Czekam na wycenę w tradycyjnej technologii, ale już wiem, że będzie niższa.

Ponadto jeżeli ktoś chce budować z Praefy powinien sprawdzić ich umowę.

Wszystkie pęknięcia włoskowate na ścianach nie są objęte gwarancją.

Płytki - glazura musi być montowana na klej elastyczny inaczej mogą pękać.

Do fug pionowych w narożnikach trzeba używać silikonu (widziałem jak to wygląda - okropnie).

Z tym brakiem potrzeby tynkowania ścian to też nie do końca prawda chyba, że ktoś chce kłaść tapetę szklaną i ją potem malować - na marginesie koszt takiej imprezy jest porównywalny z tynkowaniem. Plus ekipa do układania tapety musi być trzeźwa bo inaczej wygląda to po pierwszym okresie grzewczym okropnie.

Nie bardzo też rozumiem jak Praefa może z jednej strony chwalić się jaki to fantastyczny jest keramzytobeton, jak oddycha itp. i jednocześnie sugerować pokrycie ścian szklaną tapetą?

Robocizna

Koszt tynkowania - tynk gipsowy 15-20PLN/m2

Koszt zacierania gipsem tych gładkich ścian z Praefy - 10-15PLN/m2

Jedyna oszczędność na materiale, a ten nie jest szczególnie drogi.

W moim przypadku byłoby to ok 2000-3000 PLN

Pzdr

MarekTT -

Słyszałem, że absolutnie nie opłaca się brać stropów z Praefy. Może to Ci tak koszty podbiło? O wiele lepiej jest wziąć zwykłą płytę żerańską albo terivę.

Co do ścian, to muszę zaprzeczyć. Widziałem, rozmawiałem i faktycznie są gładkie i, przede wszystkim, idealnie proste. Wystarczy troszkę gładzią wypełnić pory.

Czy to duża oszczędność - nie wiem. Ale ile schnie taki tradycyjny tynk?

Te pękniecia to też jakiś humbug - nie widziałem nic (a specjalnie się gapiłem). No i w tradycyjnym domu też je masz.

Jedyna wada tego systemu to cena (zupełnie jak samochodów bmw :-) )