Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w 3 miesiące?

Nike

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

eeeeeeeeeeeeetam

tam ostatnio tylko o rozporkach gadaja :(

To i tak ciekawsze niż szczypanie się na forum.

witam..

prześledziłam cały wasz watek....

czy ktos z tego w ogóle budował??

U mnie niewiele brakowało.

według mnie cena bardzo podobna a wrecz nie powiedziałabym żeby była niższa niż dom w normalnej tradycji budowlanej czyli ceramika bardz beton komórkowy.

Mnie zraziła bardzo prozaiczna rzecz. Wszystkie instalacje muszą być przewidziane na etapie projektu. A ja wolę zrobic to teraz, kiedy mam gotowe ściany z BK. Dać upust swojej fantazji, i wstawić np oświetlenie, gniazdka tam gdzie mi się podoba!

kusi faktycznie termin realizacji.....

Dokładnie!

Mnie zraziła bardzo prozaiczna rzecz. Wszystkie instalacje muszą być przewidziane na etapie projektu. A ja wolę zrobic to teraz, kiedy mam gotowe ściany z BK. Dać upust swojej fantazji, i wstawić np oświetlenie, gniazdka tam gdzie mi się podoba!

faktycznie dosyc prozaiczna rzecz ale ważna..... to potem w tym nie można już nic robić??

faktycznie dosyc prozaiczna rzecz ale ważna..... to potem w tym nie można już nic robić??

Nie bardzo, bo ściany w systemie praefa mają przygotowane kanały pod elektrykę na etapie ich produkcji. Potem jest kłopot, bo są gładkie, więc po wierzchu nic już nie puścisz, i cienkie, więc robienie bruzd odpada. Kicha trochę... Nie podobała mi się również konstrukcja dachowa. Typ kratownicy łączonej dziesiątkami blaszek.

Nie bardzo, bo ściany w systemie praefa mają przygotowane kanały pod elektrykę na etapie ich produkcji. Potem jest kłopot, bo są gładkie, więc po wierzchu nic już nie puścisz, i cienkie, więc robienie bruzd odpada. Kicha trochę... Nie podobała mi się również konstrukcja dachowa. Typ kratownicy łączonej dziesiątkami blaszek.

Z tymi ścianami to nie do końca prawda. Będę takie miała, tylko nie z Praefy. Nie są takie cienkie - nosne 15 cm, działowe 10 (my zrezygnowaliśmy z działówek ze względu na koszty). Puszka więc spokojnie się zmieści. Kuć w nich można, więc jak ktoś sobie wymyśli dodatkowe gniazdko to je bez problemu zrobi, a odpada kucie np. kilkudzeisięciu i płacenie elektrykowi nie wiem ile za punkt, bo jego robota też jest ograniczona w tym wypadku.

Z tymi ścianami to nie do końca prawda. Będę takie miała, tylko nie z Praefy. Nie są takie cienkie - nosne 15 cm, działowe 10 (my zrezygnowaliśmy z działówek ze względu na koszty). Puszka więc spokojnie się zmieści. Kuć w nich można, więc jak ktoś sobie wymyśli dodatkowe gniazdko to je bez problemu zrobi, a odpada kucie np. kilkudzeisięciu i płacenie elektrykowi nie wiem ile za punkt, bo jego robota też jest ograniczona w tym wypadku.

15 cm to w porównaniu do tradycyjnej budowy i tak dość cieńkie. Ale keramzyt ma dość dobry współczynnik K. Z tym kuciem, człowiek z praefy szczególnie zachwalał ich gładkość i brak konieczności tynkowania, a kucie rozwala tę teorię, z tym, że na upartego tak jak piszesz, zrobienie dodatkowego gniazdka wielkim problemem nie jest. Dobrze, że prąd będę robił sam. I tyle gniazdek, ile dusza zapragnie!

a jaki domek będziecie mieć i jak to wam wyjdzie w kosztach??

taniej niż normalne postawienie??

Madziunia, mnie pytasz?

Bo jak tak, to w tym systemie zaproponowano mi coś takiego:

W odpowiedzi na Panstwa zainteresowanie budowa domu jednorodzinnego mamy przyjemnosc

przedstawic wstepna oferte realizacji do standardowego stanu Skanna (zamknietego z instalacjami).

Powierzchnia całkowita (podłóg): 116.8 m2 (ok. 120.5 m2 dzieki zastosowaniu scian Praefa®)

Cena netto: 213.710,00 zł netto + 7% VAT

Małe sprostowanie elektryka :)

Pod puszki z reguły nie kujemy tylko wiercimy koronkami diamentowymi :)

W ścianie grubości 15 cm nie zainstalujesz rozdzielni gdyż ona sama potrzebuje z 10-12 cm przestrzeni :) Tak więc będziesz zmuszona/ny posiadać niezbyt estetyczne rozdzielnie na ścienne ( przynajmniej mi się one nie podobają, i gdzie tylko mogę to zakładam wtynkowe.

No i kochani - elektryk to też człowiek - żyć też musi :) więc gdzieś musi zarobić. Dajcie elektrykowi zarobić :). A tak na poważnie - instalacje najlepiej jak ktoś robi, kto ma uprawnienia i wie jakie będą zabezpieczenia. Łatwo popełnić błąd - ostatnio często jeźdżę po budowach i prostuję instalacje kładzione przez "fachowców", najczęstrzy błąd - niedziałające prawidłowo zabezpieczenia różnicowoprądowe. Koszmar w szukaniu powodu awari. :)

Ponadto na etapie budowy i odbiorów końcowych musicie mieć w dzienniku budowy odpowiednie wpisy od instalatorów z ich pieczątkami i numerami uprawnień. :) nie wspominając o protokołach pomiarów elektrycznych. :)

Madziunia, próbowałam porównywać, i ta technologoa oczywiście wychodzi drożej, ale dlatego nie zdecydowałam sie na prefę, bo u nich dwa razy drożej, a w Sochaczewie, skąd ja będę mieć ściany tak na oko z 10 tys. drożej, łącznie z robocizną. Ale właśnie odpada kucie, tynkowanie, schnięcie ... Bedziemy mieć tradycyjne działówki, więc i tak troche tynkowania będzie, ale 60 m kw ścian daje mniej wilgoci niż 200 i jak podgrzejemy, to szybciej wyschną. :roll: Tak się sama trochę łudzę. :lol:

Artur K. jeśli chodzi o rozdzielnię, to akurat u mnie będzie pod schodami przy wejściu do garażu, mieszczącego się w przyziemiu. Zobacz zdjęcia w moim dzienniku. Ta rozdzielnia juz jest. :D

No i kochani - elektryk to też człowiek - żyć też musi :) więc gdzieś musi zarobić. Dajcie elektrykowi zarobić :). A tak na poważnie - instalacje najlepiej jak ktoś robi, kto ma uprawnienia i wie jakie będą zabezpieczenia. Łatwo popełnić błąd - ostatnio często jeźdżę po budowach i prostuję instalacje kładzione przez "fachowców", najczęstrzy błąd - niedziałające prawidłowo zabezpieczenia różnicowoprądowe. Koszmar w szukaniu powodu awari. :)

Ponadto na etapie budowy i odbiorów końcowych musicie mieć w dzienniku budowy odpowiednie wpisy od instalatorów z ich pieczątkami i numerami uprawnień. :) nie wspominając o protokołach pomiarów elektrycznych. :)

No racja, racja. Trzeba będzie się troszkę podszkolić, ale i tak sam dam radę.

Powiedz Artur K, jeżeli coś siądzie Ci w samochodzie, to zakładając, że się znasz, i potrafisz to sam zrobić, mimo wszystko dasz samochód do mechanika? Raczej nie... Bo dzięki temu zostanie Ci parę groszy w kieszeni, i masz komfort psychiczny, że jest to zrobione dobrze.

Marzin - nie gadaj głupot :evil:

zbudowalam taki dom (praefa) - nie mowie o tym co w linku

kuc mozna jak w kazdej normalnej scianie jesli kogos wezmie fantazja na 100 dodatkowych punktow elektr. czy sanitarnych

po to jest projektowanie PRZED wyprodukowaniem zeby wlasnie zaoszczedzic czasu kosztow i balaganu

i to ze przed to wlasnie dobrze - mozna zastanwic sie nad caloscia domu - ustawieniem okien oswietlenia, ustawieniem mebli

a to sie wszystko ze soba wiaze

myslisz o elektryce - wiec np. meblujesz wirtualnie pokoj -ustawiasz na papierku biurko - np. pod sciana z oknem bo tak ci pasuje do koncepcji pomieszczenia a tu nagle okazuje sie ze otwor okienny jest za duzy i jesli tam bedzie stalo cos to sie nie otworzy :wink:

Wiec jest czas by pomyslec - przesunac okna, zmniejszyc je, przesunac otwory w scianach - ogolnie - pobawic sie projektem

zostawiahjac taka rzecz jak umeblowanie czy zaprojektowanie przylaczy juz po wykonaniu domu - czekaja rozne (czesto niemile) niespodzianki

wiec warto to zrobic w fazie projektowej (wcale nie tylko do tej technologii) i warto nad taka sprawa dlugo posiedziec i pomyslec!

ale - jak napiasalam - jakby co zawsze mozna cos dokuc , dorobic itp.

Madziunia, próbowałam porównywać, i ta technologoa oczywiście wychodzi drożej, ale dlatego nie zdecydowałam sie na prefę, bo u nich dwa razy drożej, a w Sochaczewie, skąd ja będę mieć ściany tak na oko z 10 tys. drożej, łącznie z robocizną. Ale właśnie odpada kucie, tynkowanie, schnięcie ... Bedziemy mieć tradycyjne działówki, więc i tak troche tynkowania będzie, ale 60 m kw ścian daje mniej wilgoci niż 200 i jak podgrzejemy, to szybciej wyschną. :roll: Tak się sama trochę łudzę. :lol:

Artur K. jeśli chodzi o rozdzielnię, to akurat u mnie będzie pod schodami przy wejściu do garażu, mieszczącego się w przyziemiu. Zobacz zdjęcia w moim dzienniku. Ta rozdzielnia juz jest. :D

:lol: "gratuluje" Sochaczewa...

to ma sie tak do P. jak Diour z bazaru do Diora i Adisass do markowego Adidasa. :wink:

na P. masz 50 lat gwarancji na konstrukcje - na Sochaczew - nei wiem czy daja polowe tyle (sa na rynku od 4 lat i tyle mniej wiecej maja ich domy- wiec ile faktycznie beda staly - jest to niesprawdzalne :-? )

skoro to jest warte "oszczednosci" rzedu 10 tys - no coz twoj wybor :)

oby ci sie sciany nie rozsypaly (btw. popros ich o atesty na te sciany - z tego co wiem ich nie maja - i napisz na forum co ci odpowiedzieli - sama jestem bardzo ciekawa :wink:, moze juz je zrobili - kto wie? :D