Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Najtańszy jest cieńki monolit. Cieńki dla mnie oznacza mniej niż 18cm.

Ale też najłatwiej spieprzyć zwłaszcza duże ropiętości. Wychodzi na ogotowo zdecydowanie mniej niż 100plz/m2 brutto. Za to łatwo się robi wszelkie otwory, powierzchnie o skomplikowanym kształcie.

Płyty stropowe kanałowe typu S wychodzą na gotowo około 100-120plz/m2

Nie wiem skąd wy macie takie tanie płyty, ja obdzwoniłem wszystkich chyba producentów w rejonie i nie mogę znaleźć taniej niż 68plz brutto/m2 samej płyty. Ale transport cenę znacząco podbija

Trzeba pamiętać że cena płyty rośnie wykładniczo wraz ze wzrostem wielkości a zwłaszcza rozpiętości płyt. U mnie rozpiętośći są 600cm i większe.

Cena mniej zalezy od nośnosci ale mozna sobie zamówić płyty od 3.6kN/m2 do 12kN/m2

Płyty najlepiej chyba izolują akustycznie dół od góry. Oczywiście inne stropy tez można wygłuszyć ale na płyty z reguły wystarczy dać styropian pod górną wylewkę i na górze może być zupełnie osobne mieszkanie. Uzyskanie tego efektu w monolicie kosztuje już duże ilosci betonu.

No i płyty nie za bardzo nadają się na skomplikowane w kszatłcie budynki bo trzeba dużo nadlewać a do tego układanie stropów z płyt to dla projektanta

niezłe puzle, zwłaszcza w takim domku gdzie bryła jest skomplikowana, jest wiele kominów i kształty pomieszczeń się nie powtarzają

Gęstożebrowe typu terriva wychodzą w zależności od rozpiętości - przy rozpiętości do 4m moze wyjśc nawet ponizej 100plz/m2, zwłaszcza przy belkach z jakiejś lokalnej betoniarni, chudym nadbetonie i taniej ekipie.

Nie bez znaczenia jest też położenie ścianek działowych na piętrze/poddaszu. Dublowanie belek, ekstra zbrojone żebra podnoszą cenę

Przy ropiętości ok 6, gęstożebrowe zaczynają się robić drogie. Tak ok 150plz/m2 brutto na gotowo, a moze więcej.

Teriva niestety ma słabe nośności. Dość dobrze tłumi dzwięki uderzeniowe ale przenikające juz nieco gorzej, dlatego prawie nie stosuje się jej w budownictwie wielorodzinnym. Większe nośnosci można uzyskać w Terrivie II i III czyli technologiach gdzie belki nośne są gęściej rozmieszczone ale koszt stropu znacząco wzrasta.

Filigran to piękna technologia, tyle że bardzo droga. Na gotowo wychodzi ok.200pzl/m2 ale czasami nie ma wyjścia. Myślę że jednak ta technologia nie powiedziała ostatniego słowa i w końcu stanie się bardziej popularna zwłaszcza w budownictwie wielorodzinnym i przemysłowym

Typów stropów jest duzo więcej.

https://forum.murator.pl/topic/67786-ceny-r%C3%B3%C5%BCnych-stropow/page/2/#findComment-1503998