lechu5 08.05.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Czy ktoś wie lub słyszał coś o tym kotle (nikeoniecznie musi być to użytkownik) - właśnie rozpoznawałem rynek i dość ciekawie wygląda oferta: 25 kW palenisko żeliwne, sterowanie na 2 pompy, 4 wyjścia (tym 1 cwu) , z pogodówką+panel sterowania tygodniowego w pokoju za 6700zł a do końca maja rabat 10% to wychodzi 6030zł. Np.Kilera podobny kocioł bez panela sterującego w pokoju ok. 6800zł lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2003 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 A masz jakąś stronę internetową na jego temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 08.05.2003 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 No pewnie wygrzebałem ją z muratora 10/02 w reklamach - przeglądając po kilka razy to samo i dopiero ją odkryłem: http://www.ekocentrpphu.com.pl lechu5 [ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-05-08 22:59 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winston 09.05.2003 04:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Witam. Ile kosztuje taki groszek weglowy i jakie jest jego zapotrzebowanie godzinne w takim piecu zasypowym przy mocy znamionowej kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 09.05.2003 06:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Tona groszku 320-350 zł robiłem rekonesans. Ile na godz. to nie wiem. W/g obliczeń dla mojego zapotrzebowania w projekcie Q=9270W przy mocy nominalnej 80% wychodzi ponad 2,8 t na sezon (TO TYLKO TEORIA!!!) wiem że będzie wiecej. Gość deklarował na 130m2 dla nowego bnudynku coś ok. 4 tony sezon. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Romano 09.05.2003 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Powiedzcie jak z tym groszkiem, czy jak się go kupuje to nie jest oszukany(jakość , pył itp). Co się dzieje i jak się zachowuje piec gdy groszek jest słabej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 12.05.2003 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 także jestem zainteresowany takimi kotłami. Bardzo interesują mnie opinię uzytkowników. Do tej pory nie mogę znaleźć tych, którzy używają takich lub podobnych kotłów dłużej niż dwa lata - wiem, że nie tak dawno one weszły na rynek, ale maja tez w opiniach tylu zwolenników co i przeciwników (zapychajacy się podajnik, różnice w wilgotności paliwa powoduja blokady pieca, wymagany znaczny przekrój komina itp.) Prosze o sugestie użytkowników, gdyż stoję przed dylematem kocioł z podajnikiem na węgiel czy gazowy?PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 12.05.2003 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 A ja stoję już tylko przed wyborem producenta kotła na groszek z podajnikiem. Wstępnie już wybrałem Kielra a tu jak pisałem na początku tego watku - nowym kotłem wiercą mi znów dziurę w brzuchu. lechu5 ps. jak powróciłem z edukacji z wątku "Błędy ortograficzne" to tu też je poprawiłem. [ Ta wiadomość była edytowana przez: lechu5 dnia 2003-05-12 23:05 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 12.05.2003 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Który kocioł wybrałeś i kto go produkuje?dzisiaj oglądałem kotły w protechu za 4200, za tzw odsiewkę, czyli cos pomiędzy miałem a groszkiem.- bez pogodówki i z pokojówką za 250 zł. Wszyscy zachwalają swoje, a ja dalej nie wiem co wybrać.PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 12.05.2003 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Przepraszam czy to pytanko jest do mnie? lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 12.05.2003 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 sorry, tak Lechu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 12.05.2003 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Byłem zdezorientowany bo mi cena którą podałeś nie pasowała, ten co wstępnie wybrałem to Kielar-Eco 2 ale jego cena to ok. 6800 brutto http://www.kielar-eco.pl na groszek z podajnikiem. Po dzisiejszej edukacji nieładnie Cię odsyłać ale będę już szedł spaniuńciu to proponuję poszukać bo gdzieś niedawno pisałem na ten temat dokładniej. Jak nie znajdziesz to jutro dopołudnia służę pomocą-będę tu zaglądał. Zerknij jeszcze http://www.zapr-patrzyk.pl/cennik.html Ten Kiler jest cool sprawdzałem to organoleptycznie na targach, jest z żeliwnym paleniskiem chyba tylko ten i co wyżej opisywałem w kraju.A ten kocioł co glądałeś to co to jest, z podajnikiem czy bez, sterowany procesorowo, spalanie retortowe, jakiś namiar, bo coś to za tanie.lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 12.05.2003 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2003 Byłem zdezorientowany bo mi cena którą podałeś nie pasowała, ten co wstępnie wybrałem to Kielar-Eco 2 ale jego cena to ok. 6800 brutto http://www.kielar-eco.pl na groszek z podajnikiem. Po dzisiejszej edukacji nieładnie Cię odsyłać ale będę już szedł spaniuńciu to proponuję poszukać bo gdzieś niedawno pisałem na ten temat dokładniej. Jak nie znajdziesz to jutro dopołudnia służę pomocą-będę tu zaglądał. Zerknij jeszcze http://www.zapr-patrzyk.pl/cennik.html Ten Kiler jest cool sprawdzałem to organoleptycznie na targach, jest z żeliwnym paleniskiem chyba tylko ten i co wyżej opisywałem w kraju.A ten kocioł co glądałeś to co to jest, z podajnikiem czy bez, sterowany procesorowo, spalanie retortowe, jakiś namiar, bo coś to za tanie.lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
p_wyr 13.05.2003 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 Ten piec, który oglądałem to piec stalowy o mocy 15kw, z podajnikiem tłokowym, palnikiem zwykłym nie retortowym i procesorem elektronicznym do sterowania temeraturą. Ponadto można dokupić pokojówkę za ok. 170 zł przewodowa i 350 zł bezprzewodową. Firma protech z Gierałtowic k. Wadowic ma swoją stronę: protech-wkg.pl. 15kW kosztuje 4700 zł (do30 maja -10%)25 kW - 5400 zł i też zniżka.Palić można miałem i drobnym groszkiem o granulacji do 20 - 25 mm. U nas takie coś nazywaja odsiewką, czyli lepsze niz miał a mniejsze niż groszek. Ja wolałbym jednak piec z palnikiem retortowym ale u nas w okolicy większośc producentów ma tylko ze zwykłym. Pozdrawiam PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 13.05.2003 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2003 No właśnie z retortowym i dlatego go wybrałem, bo nie chcę szlakować czy jak to się mówi tak jak w zwykłych piecach. Miał odrzuciłem bo za dużo pyłu i paprania się, a tak wogóle to najtaniej piecem zagazowującym drewno tylko trzeba co 8 godz. podkładać - to nie dla mnie ja muszę być pewny, że jak nie bedzie mnie w domu to nie wygaśnie no i pełny automat. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 15.05.2003 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Przed podjęciem decyzji polecam zapoznać się z kotłami HEF,choćby na stronie http://www.hef.com.plMnie osobiście zainteresował model z podajnikiem ślimakowym i palnikiem retortowym, który dodatkowo zaopatrzony jest w nomalny ruszt - na wypadek awarii sieci elektrycznej.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lechu5 15.05.2003 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2003 Hefa znam i wogóle wszystkie na rynku, zauważ, że wstępnie wybrałem Kielera dlatego, że ma żeliwne palenisko, i też dodatkowy ruszt. A Hef ma stalowe palenisko. lechu5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 20.05.2003 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Witam .Mam kocioł CO firmy Ferrum z Suwałk na drewno (stałopalność{sprawdzona!}16godz.)i jestem bardzo zadowolony.Przede wszystkim nie muszę się ubabrać węglem,a poza tym m3 drewna pociętego z przywozem kosztuje u nas ok.90,-pln(pomorze).I jeszcze jedno: koszt pieca 30kw to 3100,- pln z wentylatorem ze sterowaniem na piecu.Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie sterowanie centralne na rzecz zaworów termostatycznych bo przeciez w każdym pokoju chcesz mieć inną temp.np łazienka ok.25st.a sypialnia 18.A przy sterowniku centr.trzyma on temp.jaka jest obok niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 20.05.2003 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Maly, cos kotlem musi przeciez sterowac.Po to dobiera się grzejniki do określonej temperaturyw pomieszczeniu, zeby potem zaworami termostatycznymiustawiac, to co chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 20.05.2003 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 On 2003-05-15 09:39, lechu5 wrote: Hefa znam i wogóle wszystkie na rynku, zauważ, że wstępnie wybrałem Kielera dlatego, że ma żeliwne palenisko, i też dodatkowy ruszt. A Hef ma stalowe palenisko. lechu5 HEF ma w swojej ofercie również kocioł z dodatkowym paleniskiem stałym. Tak wygląda kocioł bez dodatkowego paleniska stałego http://www.hef.com.pl/ekoPNm.jpg A tak z dodatkowym paleniskiem http://www.hef.com.pl/ekoplus.jpg Ja jednak jestem również tak jak Ty zdecydowany na żeliwny kocioł KIELAR http://www.kielar-eco.pl/foto/13m.gif Nie wiem jak dawno zaglądałeś na ich stronę www, bo mają teraz w ofercie również kotły na pelety!!! http://www.kielar-eco.pl/foto/pellet.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts