Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ulga odsetkowa - ile można zaoszczedzić

dariusz_s

Recommended Posts

od 2007 nie ma juz ulgo odsetkowej.

W związkuz tym wszyscy namawiają na branie kredytów jeszcze w tym roku aby sie na tą ulgę jeszcze załapać.

Proszę o informację ile można rzeczywiście na tej uldze zaoszczędzić.

Np biorąc 200 000 PLN kredytu na 30 lat.

Jaki jest limit i co odlicza sie od dochodu (z tego co doczytałem to odsetki).

Czy można zrobić taką symulację jak to może być kwota - jak mozna sobie to samemu policzyć?

Czy rzeczywiście sie opłaca leciec teraz do banku i brac kredyt?

Odliczyc mozna tylko odsetki kredytu nie przekraczającego 189 tys zł. Tzn. możesz wziąć więcej, ale tylko do tej wysokosci można odliczyc odsetki. Jeśli bierzesz 200 tys. to odsetki przypadające na 11 tys. pokrywasz w własnej kieszeni - nie odliczasz. Ulga dotyczy również kredytów w walucie obcej.

No i oczywiście kredyt musi byc mieszkaniowy.

Witam!

Jeśli zaciągniesz kredyt jeszcze w 2006 r. do możesz odliczać odsetki od kredytu maksymalnie do 31 grudnia 2027 r. Jeśli chodzi o to ile możesz odzyskać to łatwo do obliczyć. Z uwagi na fakt, że jest to ulga odliczana od dochodu to wystarczy pomnozyć kwotę zapłaconych odsetek w ciągu danego roku przez wysokość stawki podatkowej jaka cię obowiązuje tzn. jeżeli jesteś opodatkowany wg stawki 19% to odzyskasz 19% zapłaconych odsetek, a jezeli wg stawki 30% to odzyskasz 30% kwoty

a jesli koszystalam z preferencyjnego kredytu z kasy mieszkaniowej, na kwote 11.000 zl czy to wyklucza mozliwosc korzystannia z ulgi odsetkowej od innego kredytu walutowego?

Nie można zatem odliczyć odsetek od kredytów:

udzielanych przez kasy mieszkaniowe na zasadach określonych w przepisach o niektórych formach popierania budownictwa mieszkaniowego;

udzielanych przez kasy oszczędnościowo-budowlane na zasadach określonych w przepisach o kasach oszczędnościowo-budowlanych i wspieraniu przez państwo oszczędzania na cele mieszkaniowe;

Wiecej np tu: http://gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,52445,1882783.html

A ja się podłączę z innym pytaniem.

Co w przypadku gdy biorę kredyt na zakup działki i budowę domu?

Przeczytałem że wyłączone z ulgi jest:

"wykorzystanych na nabycie gruntu lub prawa wieczystego użytkowania gruntu w związku z inwestycją budowlano-mieszkaniową"

Czy będzie się dało wykorzystać tą ulgę?

A jeżeli tak to skąd mam wiedzieć ile odsetek poszło na spłacenie działki a ile na budowę domu?

Jeśli nie wyraziłam sie jasno to chodzi o to co napisał mmmad. Odejmujesz wartość działki i odliczasz tylko tę część kredytu na budowę.

Czy dobrze zrozumiałem?

Przykład jakiegoś kredytu:

50000zł = działka

200000zł = budowa (wartość kredytu na budowę stanowi 80% całego kredytu)

RAZEM 250000zł

Zakładam że budowa zakończona i chce sobie odliczyć odsetki od kredytu za jeden rok w wysokości np. 5% czyli 12500zł.

Czyli zgłaszam do Urzędu Skarbowego chęć odliczenia 0,8*12500zł czyli 10000zł ?

I US to przełknie ? Znając życie to się raczej nie uda.

Pytałem już w BPH - bank nie jest mi w stanie dać rocznego zestawienia odsetek z podziałek na odsetki od kwoty "działkowej" i kwoty "budowlanej".

Jeśli nie wyraziłam sie jasno to chodzi o to co napisał mmmad. Odejmujesz wartość działki i odliczasz tylko tę część kredytu na budowę.

Czy dobrze zrozumiałem?

Przykład jakiegoś kredytu:

50000zł = działka

200000zł = budowa (wartość kredytu na budowę stanowi 80% całego kredytu)

RAZEM 250000zł

Zakładam że budowa zakończona i chce sobie odliczyć odsetki od kredytu za jeden rok w wysokości np. 5% czyli 12500zł.

Czyli zgłaszam do Urzędu Skarbowego chęć odliczenia 0,8*12500zł czyli 10000zł ?

I US to przełknie ? Znając życie to się raczej nie uda.

Pytałem już w BPH - bank nie jest mi w stanie dać rocznego zestawienia odsetek z podziałek na odsetki od kwoty "działkowej" i kwoty "budowlanej".

1. Mozna odliczyc maksymalnie od kwoty kredytu 189.000. Czyli odsetki od 11tys. nie podlegaja zwrotowi. W sumie zwrotowi nie podlega 61 tys.

2. Sadze, ze bank daje Ci zestawienie odsetek, a Ty wtedy odliczasz (189/250)*kwota odsetek i wiesz wtedy, ile mozesz wpisac w PIT

Czy rzeczywiście sie opłaca leciec teraz do banku i brac kredyt?

Jeśli się zdąży przed końcem roku to chyba się opłaca. Więcej o uldze tutaj:

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,65588,3052910.html

http://gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3683831.html

http://dom.gazeta.pl/prawo/1,68408,1343428.html