Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Położenie domu na działce

Recommended Posts

Lepiej ustawić dom w pobliżu drogi, czy wsunąć głębiej?

Wjazd jest od strony południowej, więc miałbym więcej światła na działce.

Z drugiej strony wiąże się to z większymi kosztami. No i pół działki to droga.

Droga nie jest ruchliwa.

Co o tym myślicie?

A nie masz w WZ określonej lini zabudowy?

To wszystko zalezy gdzie chcesz miec ogród bo jesli ustawisz dom przy drodze za domem bedziesz mial ogórd a jak dom usadowisz w glebi dzialki to przec cala dziake bedziesz mial droge ja wybralem to 2 rozwiazanie i przez cala dziake bede mial droge, ale jak bym mial inną dzialeke to napewno bym ustawil dom z przodu a ogród bym mial za domem.

na słońce bym nie patrzył bo raz jst go za duzo a raz za mało , a podjazdy przez całą działke to porażka no i te publiczne paradowanie w slipkach przy grilu :)

dlaczego? ja mam dom 25 metrów od drogi i sobie chwale - fakt, że za domem mam jeszcze 70 metrów - jest gdzie zaparkować jak goście przyjadą a ogrodu i prywatności mam z tyłu nawet za dużo ;)

na słońce bym nie patrzył bo raz jst go za duzo a raz za mało , a podjazdy przez całą działke to porażka no i te publiczne paradowanie w slipkach przy grilu :)

dlaczego? ja mam dom 25 metrów od drogi i sobie chwale - fakt, że za domem mam jeszcze 70 metrów - jest gdzie zaparkować jak goście przyjadą a ogrodu i prywatności mam z tyłu nawet za dużo ;)

no tak fotograf jak sie ma taki obiektyw to można szaleć :D

Nie zgodzę się. Mam u siebie prawie wszystkie okna od południowego - zachodu. Więcej mamy dni chłodnych niż gorących, wtedy jest przyjemnie w domu. No i mniej ciepła ucieka.

Pokój do którego nie dociera światło słoneczne zawsze będzie "zimny" i ponury

ja bym cofnął do tyłu. Zalezy tez czy masz projekt. Jezeli nie to zrób sobie salon choć częsciowo od południa. Poza tym jak cofniesz dom, to masz spoko miejsca na zaparkowanie przed garażem

Projekt wybrałem

http://www.dom-projekt.pl/biskupice.php

i salon będzie od południa i zachodu.

Chyba jednak przesunę dom do 8m od drogi tak aby odległość od szamba wynosiła 5m

Lepiej ustawić dom w pobliżu drogi, czy wsunąć głębiej?

Wjazd jest od strony południowej, więc miałbym więcej światła na działce.

Z drugiej strony wiąże się to z większymi kosztami. No i pół działki to droga.

Droga nie jest ruchliwa.

Co o tym myślicie?

Zależy też co masz z drugiej strony, sąsiada czy puste miejsce i czy wiesz co tam może być.

Ja gdybym miała wybór to dom jak najbliżej drogi bo mniej odśnieżania i

z okna widać kto chce wejść (chyba że ma się videomofon - ale też nie zawsze wdobrze widać)

a 6 metrów to i tak dużo miejsca na zaparkowanie samochodu

Zależy też co masz z drugiej strony, sąsiada czy puste miejsce i czy wiesz co tam może być. Ja gdybym miała wybór to dom jak najbliżej drogi bo mniej odśnieżania i z okna widać kto chce wejść (chyba że ma się videomofon - ale też nie zawsze wdobrze widać)

Niestety muszę zachować 5m od szamba, szambo musi być 2m od drogi. Dodatkowo 2-3 metry na samo szambo. W sumie to 10m.

Zależy też co masz z drugiej strony, sąsiada czy puste miejsce i czy wiesz co tam może być. Ja gdybym miała wybór to dom jak najbliżej drogi bo mniej odśnieżania i z okna widać kto chce wejść (chyba że ma się videomofon - ale też nie zawsze wdobrze widać)

Niestety muszę zachować 5m od szamba, szambo musi być 2m od drogi. Dodatkowo 2-3 metry na samo szambo. W sumie to 10m.

Wymiary tyczą się odległości od wyłazów i odpowietrzników a nie całej komory szamba, więc kombinacji trochę i wejdzie :wink:

ja róg domu mam 7m od drogi i 5m od sąsiada i po przekatnej jest kwadrat ok 80x80cm w którym muszę zmieścić obie rzeczy :lol: a jeśli w tym narożniku nie ma okna blisko to zostanie więcej.

ja róg domu mam 7m od drogi i 5m od sąsiada i po przekatnej jest kwadrat ok 80x80cm w którym muszę zmieścić obie rzeczy :lol: a jeśli w tym narożniku nie ma okna blisko to zostanie więcej.

A czy można/warto robić szambo pod podjazdem do garażu, czy lepiej z boku?

ZTCW móc można, ale ja tak nie robię. Po pierwsze bo w razie problemów z szambem, żeby się do niego dostać będę musiał podjazd rozebrać, a po drugie mniej prowadzenia odpowietrzenia, rur do wyciągania zawartości itp. Oczywiście to mój wybór i moje zdanie :wink:

tak miałem w warunkach tzn, szambo ma podjezdzie i dom 6m od drogi z tym że 6m liczy sie od pierwszego elementu konstr. domu w moim itwoim przypadku są to filary więc u mnie wyszły fundamenty 7,2m od drogi

szambo gotowe betonowe może być na podjeżdzie , jednak my je troche przesuneliśmy ( ok1,5m)także właz wyszedł poza podjazdem