Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piękny ON sam zgłosił się na służbę

ppp.j

Recommended Posts

Jak w topiku. Żona zadzwoniła że koło działki błąka się piękny owczarek niemiecki to go przygarnęła i nakarmiła. Był bardzo wygłodzony i wychudzony. Widziałem już go kilka dni temu ale był nieufny i nie wyrażał ochoto na bliższy kontakt. Żona mając więcej czasu podeszła go na żarcie (wiadomo przez żołądek do serca) :wink: i jest już jej. Na razie bardzo nieufny do mężczyzn (pewnie był karcony), zdezorientowany i szukający swego miejsca w stadzie (złapał mnie za dłoń bezkrwawo ale boleśnie za co został ostro napomniany głosem bo musi wiedzieć od początku kto tu przewodzi) lecz myślę że szybko ułoży nam się współżycie. Tymczasowo ma zrobioną budę wyłożoną materacami (do domu na razie boję się go wpuszczać z uwagi na stareńkiego jamola który tu jest rezydentem). Myślałem o kupnie jakiegoś psa stróżującego a tu sam się zgłosił. Jeżeli nie znajdzie się poprzedni właściciel to u nie ma dożywocie zapewnione.

Pies został wpuszczony do domu. Ja chciałem mieć psa stróżującego a on najlepiej czuje się przed kominkiem. :wink: Niech mu tam, i tak już jest kochany. Zaakceptował nas bez zastrzeżeń i tak jak tylko pies po przejściach to potrafi z miłością wprost bezgraniczną. Daje sobie zrobić wprost wszystko i tylko na kaganiec się boczy a muszę go do niego przyzwyczaić bo po świętach będzie wizyta u weta bo ciągle się drapie. Został odrobaczony, odinsekciony, wykąpany pod prysznicem bez oznak zadowolenia wręcz z oznakami że "jak już musisz mnie utopić to rób to szybko". Po kąpieli podczas czesania wyszły jakieś problemy skórne w postaci swedzących zgrubień. Trzeba to szybko opanować.

• 2 weeks później...

Oczywiście jak zwykle wszystko przez naszą nadgorliwość. :( Przyczyną swędzenia była najprawdopodobniej kąpiel a raczej szampon. :x Kupiliśmy najbardziej renomowany pt. Dr. "Jakiś Tam" i to on najprawdopodobniej był przyczyna swędzenia. Na opakowaniu widniał napis że produkt przetestowany pod każdym względem. Chcieliśmy jak najlepiej a wyszło tak sobie. Okazało się że nasz "potwór" to zwykły "francuski piesek" a może zwykły "wieśniak" nie nawykły do luksusów? :wink: Pierwszy wet. podejrzewał zmiany grzybicze, dał steryd przeciwuczuleniowy i spray przeciw grzybiczy. Zastrzyk pomógł definitywnie. Drugi wet. prywatnie mój kolega wykluczył grzybicę, zgrubienia na skórze określił jako zasklepione wrzody po ugryzieniu i zalecił smarować maścią bo jest szansa że się same wchłoną a jak nie to trzeba będzie usunąć chirurgicznie. Najważniejsze że jeśli nie liczyć tych zgrubień to pies jest całkowicie zdrowy.

A teraz:

tak wygląda nasz nowy pupil i obrońca

http://pawjar.webpark.pl/donm.jpg

i jeszcze przed miejscem dozoru a jest tego do pilnowania

http://pawjar.webpark.pl/dondomm.jpg

Noo, sporo dobytku do upilnowania - nie powiem 8)

Dbajcie o psiura, bo odpracowuje Wam poważny etat :wink: :D

PS. A skoro jest już Wasz - nie zapomnijcie przyczepić mu do obroży adresówki z telefonem (lub przynajmniej napiszcie na obroży tel. niezmywalnym flamastrem) - to obowiązek każdego odpowiedzialnego właściciela psa!

Pozdrawiam :p