Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze elektryczne

Recommended Posts

Mam działkę która jako jedna z ośmiu będzie zasilana z transformatora oddalonego ode mnie o 120m. W najbliższym czasie 2-3lat jestem jedynym który jest zainteresowany przyłączem elektrycznym. Teoretycznie energetyka powinna mnie podłączyć za 90zł*15kW do transformatora ponieważ rejon ten jest uwzględniony planie zagospodarowania gminy na zabudowę jednorodzinną. Niestety powiedziano mi że 1-2 osoby nie mają szans na podłączenie, musi ich być co najmniej 3,4, a im wiecej tym szybciej podłączą. Zaproponowano mi abym sam zapłacił za odcinek od transformatora -z projektem około 12-15tyś, nadmienię iż nie zwrócą mi tego w prądzie. Jakie mam szansę na budowę przyłącza dla mnie samego (choć teoretycznie powinni mi to zrobić wg. ostatnich przepisów). Czy ktoś może rozgrywł już taką sprawę? Nie muszę dodawać, że 15tyś. wydane na monopol ZE nie bardzo mi się uśmiecha.

pozdrawiam Pawel

Obowiązek przyłączenia ciąży na Rejonie Energetycznym, szczególnie jeżeli działka jest uwzględniona w miejscowym planie zagospodarowania przestrzennego. Ponadto nie mają prawa (w myśl obowiązującego prawa - taryfa) stosowac innych stawek niż 90zł/kW mocy przyłączeniowej.

Moja rada to zabierz ze soba taryfę i pokaż w rejonie. Jak nie poskutkuje zawsze możesz odwołać się do URE.

Stosowanie kosztów wynikających z faktycznie poniesionych kosztów przyłącza w tym transformatora, było stosowane przed wejściem taryfy w życie (pierwsza połowa 2001). Tak na marginesie, koszt transformatora mógłby być brany pod uwagę jeżeli w lokalnej sieci nn brak mocy dla przyłączenia kolejmych odbiorców i trzeba ich zasilać z sieci rozdzielczej średniego napięcia.

I jeszcze jedno - nie podłączaj do budowy prądu budowlanego - jest droższy niż wynikający z twojej taryfy. Poza tym Rejon Energetyczny może zwlekać z właściwym przyłączem i stosowaniem wybranej taryfy. W moich okolicach znam przypadki korzystania z prądu budowlanego przez dwa lata (po ukończeniu budowy). Powiecie że to praktyki monopolistyczne. Ale ta bywa.

Pozdrawiam