tomek_ant 13.12.2006 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Witamjak to jest z tą odległością teoria 4m z oknami 3 bez ale podobno można podejść do 1,5m i tu kruczekco nalezy załączyć do WZ żeby dostać zgodę na taką zabudowę (działka jest nie taka wąska ale 4,5m odpada na służebność przejazdu - zostaje 16,8m) chyba ekspertyzę rzeczoznawcy ppożpoprawcie mnie jeśli sie mylęPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 13.12.2006 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 warto o zgodę zapytać ministra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_ant 13.12.2006 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 warto o zgodę zapytać ministra ja wiem ale jakoś obecnych ministrów nie lubie i chciałbym może jakims innym kanałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof.ka 14.12.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Zapytaj jakiego projektanta który wykonuje adaptacje albo zabytaj w gminie na jaich warunkach możesz zbliżyć się te 1,5m do granicy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pedzelito 06.03.2007 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Sąsiad upierdliwiec zgłosił do nadzoru budowlanego to, że postawiłem garaż blaszany na swojej działce za blisko ogrodzenia jego działki - ok. 20cm. Nie wiem kto ma rację bo sie na tym nie znam i: - sąsiad mówi że wszystkie takie budowle MUSZĄ być w odległości 3m od granicy działki - mój Kierbud mówi że to obiekt tymczasowy i może tam stać. Nie bardzo ufam mojemu Kierbudowi bo już nie raz sie na nim zawiodłem ale tak bardzo chcę aby miał rację!!! Dodam że działka jest pochyła i blaszaka ustawiłem na betonowych płytach drogowych i przeniesienie go jest nieco skomplikowane choć wykonalne. Ważniejsze jest to że pierwszą utarczkę z chorym sąsiadem pasuje wygrać. Znawcy tematu pomóżcie proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 06.03.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2007 Obawiam się, że mimo braku sympatii do ministrów, będziesz musiał się do nich zgłosić. Mi to prawie groziło, ale znaleźliśmy projekt który udało się upchać na działce. A granicą działki jest stroma skarpa i wiadomo było, że nikt tam niczego nie postawi i nikogo nie zasłonimy, ale w gminie powiedzieli, że trza pisać do ministra. no i ponoć długo się czeka na odpowiedź. I druga wiadomość, sąsiad chyba ma rację 3m to 3m. Mi najpierw pozwolenia nie wydano, bo pan w gminie wziął linijkę przyłożył do mapki i powiedział, że brakuje 20 cm i nie można budować. Jak będzie ktoś upierdliwy to nie poradzisz. Może zmierzcie inną linijką...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maja_k 08.03.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2007 my pisaliśmy do ministra budownictwa i dostaliśmy pismo na zgodę 1,5 m od granicy z działką bez otworów okiennych ze względu na przesunięcie przedniej linii zabudowy 10 m od lini rozgraniczającej działkę z ulicą, zakwalifikowali to do bardzo wąskich działek i jest zgoda. uparcie dążąc do celu, tj. chcieliśmy żeby dom miał 11,5 m szerokości, dostaliśmy zgodę na odsunięcie się na 0,5 m od granicy z działką sąsiednią z otworami okiennymi, nie pytajcie jak (długa droga przez mękę - 8 miesięcy walki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margarytka 09.03.2007 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2007 § 12. 1. Jeżeli z przepisów § 13, 60, 271 i 273 lub przepisów odrębnych nie wynikają inne wymagania, budynki na działce budowlanej sytuuje się od granicy z sąsiednią działką budowlaną w odległości nie mniejszej niż:1) 4 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą z otworami okiennymi lub drzwiowymi w stronę tej granicy,2) 3 m - w przypadku budynku zwróconego ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych w stronę tej granicy.2. Odległość od granicy, o której mowa w ust. 1 pkt 1, mierzy się w poziomie od najbliższej krawędzi zewnętrznej otworu drzwiowego lub okiennego ściany lub w połaci dachowej budynku zwróconej w stronę tej granicy lub od najbliższej krawędzi otworu okiennego umieszczonego w dachu.3. Sytuowanie ściany budynku w przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2, dopuszcza się w odległości 1,5 m od granicy z sąsiednią działką budowlaną lub bezpośrednio przy granicy, jeżeli:1) wynika to z ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego albo2) nie jest możliwe zachowanie odległości, o której mowa w ust. 1 pkt 2, ze względu na rozmiary działki.4. Jeżeli na sąsiedniej działce:1) w odległości od 1,5 m do 3 m od granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych w takiej samej odległości od tej granicy, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej,2) bezpośrednio przy granicy istnieje budynek ze ścianą bez otworów okiennych lub drzwiowych albo wydano decyzję o pozwoleniu na budowę tak usytuowanego budynku, dopuszcza się sytuowanie ściany budynku bez otworów okiennych lub drzwiowych bezpośrednio przy tej granicy, przylegającej do istniejącej ściany, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej.5. Okapy i gzymsy nie mogą pomniejszać odległości od granicy działki budowlanej, o których mowa w ust. 1, o więcej niż 0,8 m, natomiast części budynku, takie jak balkony, galerie, tarasy, schody zewnętrzne, pochylnie i rampy - o więcej niż 1,3 m.6. Odległości, o których mowa w ust. 1-5, nie odnoszą się do podziemnych części budynku znajdujących się całkowicie poniżej poziomu terenu. Więcej szczegółów znajdziesz w - Rozporządzenie Ministra Infrastrukturyz dnia 12 kwietnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts