root 13.12.2006 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Jak w temacie...Co ile dni przy obecnej pogodzie zasypujecie ??Jaka pojemność zbiornika ??Jaką powierzchnie grzejecie ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AldonkaS 14.12.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 dodaj jeszcze takie pytania:- jaka temperatura w domu,- ile osób użytkuje dom (zuzycie ciepłej wody),- czy dom ma piwnicę, i czy ją się ogrzewa. Wtedy dane będą bardziej wiarygodne. A i jeszcze jedno - lepsza do porównań jest kubatura a nie pow. domu (wiele osób myli pow. użytkową z tą po podłodze). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 14.12.2006 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 kocioł 18,8 kW pow ogrzewana 160 m2. Styropian 15 cm ściany wełna 20 cm poddasze. Temp w dzień 20,5 w nocy 19. Zasyp węgla 140 kg raz na 8 dni - ale tylko dzięki sterownikowi pokojowemu który wstrzymuje prace kotła po osiągnięciu zadanej temp. Bez sterownika pokojowego praca kotła prawie non stop zasyp co 3 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedraszko 14.12.2006 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 kocioł 18,8 kW pow ogrzewana 160 m2. Styropian 15 cm ściany wełna 20 cm poddasze. Temp w dzień 20,5 w nocy 19. Zasyp węgla 140 kg raz na 8 dni - ale tylko dzięki sterownikowi pokojowemu który wstrzymuje prace kotła po osiągnięciu zadanej temp. Bez sterownika pokojowego praca kotła prawie non stop zasyp co 3 dni. Oprócz pow. ogrzewanej, grubości styropianu i welny mam takie same. jaki masz kocioł i sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 23.12.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 kocioł 18,8 kW pow ogrzewana 160 m2. Styropian 15 cm ściany wełna 20 cm poddasze. Temp w dzień 20,5 w nocy 19. Zasyp węgla 140 kg raz na 8 dni - ale tylko dzięki sterownikowi pokojowemu który wstrzymuje prace kotła po osiągnięciu zadanej temp. Bez sterownika pokojowego praca kotła prawie non stop zasyp co 3 dni. Oprócz pow. ogrzewanej, grubości styropianu i welny mam takie same. jaki masz kocioł i sterownik? kocioł Reco z własnym sterownikiem wbudowanym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 23.12.2006 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 kocioł 18,8 kW pow ogrzewana 160 m2. Styropian 15 cm ściany wełna 20 cm poddasze. Temp w dzień 20,5 w nocy 19. Zasyp węgla 140 kg raz na 8 dni - ale tylko dzięki sterownikowi pokojowemu który wstrzymuje prace kotła po osiągnięciu zadanej temp. Bez sterownika pokojowego praca kotła prawie non stop zasyp co 3 dni. czyli sterownik daje aż takie oszczędności? a miałes termostaty na grzejnikach? a masz je teraz jak masz sterownik pokojowy? gdzie masz umieszczony ten sterownik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 23.12.2006 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 kocioł 18,8 kW pow ogrzewana 160 m2. Styropian 15 cm ściany wełna 20 cm poddasze. Temp w dzień 20,5 w nocy 19. Zasyp węgla 140 kg raz na 8 dni - ale tylko dzięki sterownikowi pokojowemu który wstrzymuje prace kotła po osiągnięciu zadanej temp. Bez sterownika pokojowego praca kotła prawie non stop zasyp co 3 dni. czyli sterownik daje aż takie oszczędności? a miałes termostaty na grzejnikach? a masz je teraz jak masz sterownik pokojowy? gdzie masz umieszczony ten sterownik? ja tez mam i głowice i sterownik pokojowy , oszczędności mogą być naprawdę spore , zwłaszcza przy dobrze ocieplonym domu , mój kocioł pracuje jakieś 3-4 godziny na dobę i to wystarcza do utrzymania temperatury w domu , przy sterowaniu samymi głowicami chodził cały czas na temp. zadanej i zużycie węgla było wyraźnie większe , sterownik mam w najwiekszym pomieszczeniu w salonie , jest to prawie cały parter z otwartą kuchnią i jadalnią, i to jest pomieszczenie reprezentatywne jeśli chodzi o temperaturę , sterownik umieściłem jak najdalej grzejników w najchłodniejszym pomieszczeniu , od 23:00 do 6:00 temperatura jest obniżana o 1,5 2 stopnia, potem od 6 rano do 8 grzeje , i potem znowu czeka do 16 :00 , fajna sprawa , bo w zasadzie jak się rano przez 2 godziny nagrzeje to potem piec włącza się dopiero wieczorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vanderbobo 23.12.2006 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 no tak ale jak masz piec na ekogroszek to co się z nim dzieje jak nie chodzi? wygasza się? jak ma się rozpalić ponownie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 23.12.2006 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Pamiętam jak nie tak dawno chciałeś pawelurb wywalić programator pokojowy, bo uważałeś, że to wszystko razem nie może dobrze działać.... Teraz zaczynasz chwalić to rozwiązanie. Nie ukrywam, że cieszy mnie zmiana Twojego nastawienia do programatora i realne oszczędności, które dostrzegasz przy jego stosowaniu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greg98 23.12.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 no tak ale jak masz piec na ekogroszek to co się z nim dzieje jak nie chodzi? wygasza się? jak ma się rozpalić ponownie? Chodzi na podtrzymaniu. Co jakiś czas na jakiś czas załącza się dmuchawa i podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 23.12.2006 23:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Mam Per-eko 17kW z sterownikiem GECO. Czy da się do niego podłączyć sterownik pokojowy ?? Jakie są koszty zakupu i montazu takiego sterownika ?? I nurtuje mnie jeszcze 1 pytanie... Ponoć temp. min. powinna być 56 st., a jeśli dom jest nagrzany i kocioł nie grzeje tylko podtrzymuje ogień to jaka jest temp. wody w obiegu ?? Czy nie jest za niska ?? Czy nie szkodzi to kociołkowi ?? Jak rozumię praca sterownika polega na wyłączeniu kotła do czasu gdy temp. w domu się nie obniży do zadanej, a nie do czasu gdy temp. wody w obiegu nie spadnie do minimum ?? Czy mam racje ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 24.12.2006 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 root tu masz opisane moje doswiadczenia i przemyslenia na temat sterownika i pieca na ekogroszek http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?p=1545980#1545980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 24.12.2006 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 dzięki bardzo... przeczytałem... ale i tak mam dylematy... nie chciałbym żeby kociołek zardzewiał... ale może warto spróbować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 27.12.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 no tak ale jak masz piec na ekogroszek to co się z nim dzieje jak nie chodzi? wygasza się? jak ma się rozpalić ponownie? Chodzi na podtrzymaniu. Co jakiś czas na jakiś czas załącza się dmuchawa i podajnik. mnie w takiej sytuacji zdarza się że piec gaśnie jakie masz nastawy związane z pracą kotła u mnie: przedmuch co 30 min, pompa CO 20 (zakres 5-60), dmuchawa 13 (zakres 5-60) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 27.12.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Pamiętam jak nie tak dawno chciałeś pawelurb wywalić programator pokojowy, bo uważałeś, że to wszystko razem nie może dobrze działać.... Teraz zaczynasz chwalić to rozwiązanie. Nie ukrywam, że cieszy mnie zmiana Twojego nastawienia do programatora i realne oszczędności, które dostrzegasz przy jego stosowaniu. Pozdrawiam Przy piecach gazwych zamiast sterownika wystaczy wyłacznik prądowy za 9 zł. Przy 22:00 ma wyłaczyć piec i o 6:00 go właczyć aby po wstaniu grzejniki były ciepłe. Przy piecu węglowym nastąpiłoby wygaszenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 27.12.2006 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Delikatnie mówiąc NOTO, w sposób bardzo krzywdzący dla programatora, bardzo upraszczasz jego działanie (dla każdego rodzaju kotła), uznając, że może go zastąpić wyłącznik czasowy.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 10.01.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Witam!Mam Ling Combi sterownik GecoOd października ogrzewam domek 130m2 +CWU, na grzejnikach głowice termostatyczne. Zasobnik (wsypuje 4 worki jutowe około 120 kg)wystarcza od 7-miu (tylko raz tak było) do 14 dni. Robi mi się trochę szlaki, jest sadza, ogólnie podoba mi się, choć nigdy wcześniej nie widziałem takiego pieca w akcji.Od kilku dni testuje podłączony sterownik pokojowy (sterownik pieca Geco ma miejsce do podłączenia takiego sterownika). W dzień od 6.00 do 8.00 i od 16.00 do 24.00. Sterownik realizuje temp. dzienną 21,5 stopnia, w pozostałych godzinach realizowana jest temp. nocna 19,5 stopnia. W efekcie piec przechodzi w podtrzymanie po osiągnięciu zadanej temperatury wyłącza pompę obiegową. W godzinach, gdy realizuje temp. nocną praktycznie się nie włącza (temp. w domu nie spada niżej niż zadana temp. nocna 19,5, przynajmniej narazie). Gdy się uruchomi początkowo włącza pompę C.O. ale zaraz wyłącza, ponowne włączenie pompy następuje dopiero po osiągnięciu zadanej temp. na piecu (u mnie 65 stopni) i wtedy rozpoczyna się normalna praca. Nie ma obawy o rosę w piecu, bo pompa C.O. włącza się dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temp. pieca, więc nie może na powrocie być wody o temp. powodującej to zjawisko, dodatkowo mam pompę kotłową (miesza wodę zasilania i powrotu na piecu, gdy woda powrotna ma mniej niż 55 stopni), tą funkcję też realizuje sterownik Geco.Czy będą oszczędności to się dopiero okaże, piec po załączeniu pracuje około 40 min. zanim ustabilizuje temp. na dobre, kiedy się rozpala to dymi z komina, jak już pracuje normalnie to dymu nie widać. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia to proszę o wszelkie informacje!!!Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Vd** 11.01.2007 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam! Mam Ling Combi sterownik Geco Od października ogrzewam domek 130m2 +CWU, na grzejnikach głowice termostatyczne. Zasobnik (wsypuje 4 worki jutowe około 120 kg)wystarcza od 7-miu (tylko raz tak było) do 14 dni. Robi mi się trochę szlaki, jest sadza, ogólnie podoba mi się, choć nigdy wcześniej nie widziałem takiego pieca w akcji. Od kilku dni testuje podłączony sterownik pokojowy (sterownik pieca Geco ma miejsce do podłączenia takiego sterownika). W dzień od 6.00 do 8.00 i od 16.00 do 24.00. Sterownik realizuje temp. dzienną 21,5 stopnia, w pozostałych godzinach realizowana jest temp. nocna 19,5 stopnia. W efekcie piec przechodzi w podtrzymanie po osiągnięciu zadanej temperatury wyłącza pompę obiegową. W godzinach, gdy realizuje temp. nocną praktycznie się nie włącza (temp. w domu nie spada niżej niż zadana temp. nocna 19,5, przynajmniej narazie). Gdy się uruchomi początkowo włącza pompę C.O. ale zaraz wyłącza, ponowne włączenie pompy następuje dopiero po osiągnięciu zadanej temp. na piecu (u mnie 65 stopni) i wtedy rozpoczyna się normalna praca. Nie ma obawy o rosę w piecu, bo pompa C.O. włącza się dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temp. pieca, więc nie może na powrocie być wody o temp. powodującej to zjawisko, dodatkowo mam pompę kotłową (miesza wodę zasilania i powrotu na piecu, gdy woda powrotna ma mniej niż 55 stopni), tą funkcję też realizuje sterownik Geco. Czy będą oszczędności to się dopiero okaże, piec po załączeniu pracuje około 40 min. zanim ustabilizuje temp. na dobre, kiedy się rozpala to dymi z komina, jak już pracuje normalnie to dymu nie widać. Witam. Jeśli robi się "szlaka" to pierwszym krokiem do poprawienia procesu spalania jest stopniowe ograniczenie wydajności wentylatora. Czynnośc ta jest bezużyteczna w momencie gdy mamy do czynienia z kiepskim paliwem. Jeśli chodzi o temperaturę włączenia pompy c.o. to powinna się zawierać w przedziale 40-50C. W kotłach tych ważne jest też utrzymywanie temperatury na kotle nie mniejszej niż 65C między innymi ze względu temperaturę na powrocie do kotła która nie może być mniejsza niz 55C. Jeśli już tak piszę o temp na kotle 65C to chciałbym wyjaśnić, że nie ma to większego wpływu na ilośc spalanego paliwa, ponieważ kocioł, w przypadku gdy jest ciepło na zewnątrz, po prostu częścięj będzie się wyłączał a będzie zabezpieczony termicznie co ozn. że jego żywotność będzie dłuższa. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts