Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

idylla II stan surowy

moniaf1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po pierwsze: zdjęć nie mam ale postaram się zrobić i po weekendzie wkleić - za to może dziś wkleję fotki ukończonego dachu - mogę już wam powiedzieć ile dokładnie nas kosztował - 74 000 zł - masakra! - ale na szczęście wygląda dobrze - nie wyobrażam sobie jakby coś miało wyjść nie tak za taką kasę. - a zdarza się...

po drugie: może ktoś się pochwali swoimi fotkami z postępów w budowie - tak mi głupio znowu coś wklejać :oops:

pozdrawiam

Za ca.3 tygdonie zaczynam budowę Idalii, i pewnie będą fotki, to będą wklejać :) Jak się nauczę :wink:

A póki co to prosimy o zdjęcia, masz piękny domek i piękny dach więc jest się czym chwalić. Co do kosztów dachu to faktycznie są koszmarne :o

Aż nie chce mi się wierzyć, bo wg moich kalkulacji powinnam się zmieścić w 40 tys. Ale kto wie jakie pułapki na nie czekają :roll:

My tez rozważaliśmy podniesienie ścianki kolankowej o dwa bloczki, ale podniesiemy najwyżej o jeden albo wcale. Znajmowy architekt zrobił nam szkic jakby to wyglądało i stwierdzilismy, że zatraca się przez to caly wygląd zewnętrzny domu. Nie jest to juz dom parterowy :wink: Zmienione są proporcje murów do dachu, tzn,. wysoki mur nakryty jakby "czapką" :wink: Musisz sobie to jakos wyobrazić lub poprosic kogoś o narysowanie. Jeśli chodzi o korzyści to owszem zyskujesz duzo powierzchni na górze, przy podniesieniu o dwa bloczki ca. 50 m2 pow. o minimalnej wyskości 1,90.

Poza tym przy takiej powierzchni na górze musisz dac conajmniej 5 okien dachowych. Tak że radzę dobrze przemysleć, bo zagospodarowanie tej powierzchni na górze to tez spory wyczyn finansowy.

pozdr.

ja też myślę że jeśli wybiera się dom parterowy to nie robi się z niego piętrowego - dom traci proporcje a w przypadku idylli to by był niewybaczalny błąd - choc są sposoby na optyczne ukrycie podwyższonej ścianki kolankowej - np przedłużenie dachu (=zwiększenie jego metrażu a co za tym idzie zwiększenie kosztów) czy gra kolorem...

decyzja należy do was - wiem że to wszystko nie jest takie proste.

majstry kończą nam robić tynki - posprzątam - porobię fotki i wam pokażę - choć szare mury to naprawdę nic ciekawego :lol:

co do okien na poddaszu - zrobili nam dwa - ale sie fajnie jasno zrobiło...

pozdrawiam

my rowniez obawiamy sie zbyt duzej powierzchni do zagospodarowania, ale znajomi nie podniesli i teraz maja ciemno, bo dach zaciemnia okna

Ważne jest odpowiednie ustawienie w stosunku do stron świata. Ja mam okna od salonu od strony południowo-zach. i myślę, że światła będzie aż nadto :D Zwłaszcza przy słonecznych dniach mogą być konieczne żaluzje.

Jak uważasz że masz za mało światła to zrób większe okna :wink:

Moim zdaniem ten dach nie ma nic wspólnego z zaciemnianiem pmieszczeń :wink:

Mozesz budowac z innego materialu niz w projekcie, ale musisz sprawdzic parametry tego materialu, tzn. musi byc zachowany taki sam wspolczynnik przenikania ciepla. Poniewaz Ytong 36 to sciana jednowarstwowa wiec mozna zamiennie budowac dwuwarstwowo np. BK 25 + 12 styropian i daje to porownywalne parametry cieplne. Poszukaj na forum o scianach i napewno wszystko ci sie rozjasni. Zmiana materialu jest dopuszczalna, pod warunkiem zachowania takich samych parametrow i nie wymaga zadnych zmian adaptacyjnych. :D

Lada dzien ide do architekta na adaptacje projektu kastr, bardzo podobny do idali. i zastanawaim sei co zmienic na pewno usune srodkowy słupek na tarasie. mysle nad zlikwidowaniem wc w holu, podniesieniem scianki kolankowej o 2 cegły około 50cm, powiekszenie okien, bo jakies takie szerokie ale niskie mi sie wydaja:| i moze dach z 30 do 35 stopni zmienic? chce miec troszke przestrzenie na podaszu na conajmniej 2 pokoje lazienke i szuszarnie:|

Mozesz budowac z innego materialu niz w projekcie, ale musisz sprawdzic parametry tego materialu, tzn. musi byc zachowany taki sam wspolczynnik przenikania ciepla. Poniewaz Ytong 36 to sciana jednowarstwowa wiec mozna zamiennie budowac dwuwarstwowo np. BK 25 + 12 styropian i daje to porownywalne parametry cieplne. Poszukaj na forum o scianach i napewno wszystko ci sie rozjasni. Zmiana materialu jest dopuszczalna, pod warunkiem zachowania takich samych parametrow i nie wymaga zadnych zmian adaptacyjnych. :D

No i ten materiał "słabszy" też nie może być. Dach i inne elementy na czymś musi sie opierać. Lepiej żeby te zmiany zaakceptował architekt-konstruktor. W projekcie powinno być napisane co można zmieniać.

Witam wszystkich miłośników idali.Ściany i strop w mojej juz stoją i nadal uwazam ze to piękny domek.My wybudowaliśmy z porotermu 30 i nie było zadnego problemy ze zmianą technologi.Pracowna dobre domy dopuszcza takie zmiany.Jeśli chodzi o okna tez są oki i nie ma powodu ich powiększać .Są naprawde duze.Słup na tarasie usunąć koniecznie no i według mnie kibelek tez.Jeśli chodzi o podnoszenie domu to widziałam idalie podniesioną i nie. Oryginalna wygląda lepiej.No ale to kwestia gustu,ja bym nie chciała mieć czoła o 10 cm podniesionego.Zgadzam się z kinią jak podnosić to i powiększać dach.Domek jest piękny ale jak ju tu pisano bardzo bardzo drogi .Sam dach to grubo ponad 60 tys przy robocinie ok 18.mnie np fundament kosztował 30tys przy cenie bloczka 3,6. Mały domeczek a tyle kasy pochłania.Pozdrawiam :)