1kinia1 15.05.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 http://img527.imageshack.us/img527/7875/20070514015op2.jpg' alt='20070514015op2.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 15.05.2007 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 A BUDOWALSCIE TAK JAK W PROJEKCIE? bk 36? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 15.05.2007 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2007 tak jak w projekcie Ytong 36,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
najemnik 20.05.2007 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2007 a czy ktoś z forumowiczów zbudował idyllę2 z bk24?czy nie jest to za cienka ściana pod tak ciężki dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchacz 21.05.2007 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 A może ktoś z Was ma jakiś kosztorys, itp, który mógłby mi udostępnić? Chodzi mi o to jakich materiałów i ile potrzeba. Muszę skontrolować mojego potencjalnego wykonawcę Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muchacz 21.05.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2007 1kinia1, a masz może zdjęcia pokoju dziennego bez stropu? Jak to wygląda? I czy wtedy poddasz jest bardzo małe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 24.05.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 po pierwsze: zdjęć nie mam ale postaram się zrobić i po weekendzie wkleić - za to może dziś wkleję fotki ukończonego dachu - mogę już wam powiedzieć ile dokładnie nas kosztował - 74 000 zł - masakra! - ale na szczęście wygląda dobrze - nie wyobrażam sobie jakby coś miało wyjść nie tak za taką kasę. - a zdarza się... po drugie: może ktoś się pochwali swoimi fotkami z postępów w budowie - tak mi głupio znowu coś wklejać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 24.05.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2007 Za ca.3 tygdonie zaczynam budowę Idalii, i pewnie będą fotki, to będą wklejać Jak się nauczę A póki co to prosimy o zdjęcia, masz piękny domek i piękny dach więc jest się czym chwalić. Co do kosztów dachu to faktycznie są koszmarne Aż nie chce mi się wierzyć, bo wg moich kalkulacji powinnam się zmieścić w 40 tys. Ale kto wie jakie pułapki na nie czekają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgulkaZgagulka 27.05.2007 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 bardzo prosze o zamieszczenie zdjec wnetrza, bo my jestesmy na razie na etapie stawiania murow. rozwazamy podniesienie budynku o dwa bloczki, prosze wspomniec czy dach nie zaciemnia pomieszczen . Z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 27.05.2007 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 My tez rozważaliśmy podniesienie ścianki kolankowej o dwa bloczki, ale podniesiemy najwyżej o jeden albo wcale. Znajmowy architekt zrobił nam szkic jakby to wyglądało i stwierdzilismy, że zatraca się przez to caly wygląd zewnętrzny domu. Nie jest to juz dom parterowy Zmienione są proporcje murów do dachu, tzn,. wysoki mur nakryty jakby "czapką" Musisz sobie to jakos wyobrazić lub poprosic kogoś o narysowanie. Jeśli chodzi o korzyści to owszem zyskujesz duzo powierzchni na górze, przy podniesieniu o dwa bloczki ca. 50 m2 pow. o minimalnej wyskości 1,90. Poza tym przy takiej powierzchni na górze musisz dac conajmniej 5 okien dachowych. Tak że radzę dobrze przemysleć, bo zagospodarowanie tej powierzchni na górze to tez spory wyczyn finansowy. pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 28.05.2007 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 ja też myślę że jeśli wybiera się dom parterowy to nie robi się z niego piętrowego - dom traci proporcje a w przypadku idylli to by był niewybaczalny błąd - choc są sposoby na optyczne ukrycie podwyższonej ścianki kolankowej - np przedłużenie dachu (=zwiększenie jego metrażu a co za tym idzie zwiększenie kosztów) czy gra kolorem... decyzja należy do was - wiem że to wszystko nie jest takie proste. majstry kończą nam robić tynki - posprzątam - porobię fotki i wam pokażę - choć szare mury to naprawdę nic ciekawego co do okien na poddaszu - zrobili nam dwa - ale sie fajnie jasno zrobiło... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgulkaZgagulka 28.05.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 my rowniez obawiamy sie zbyt duzej powierzchni do zagospodarowania, ale znajomi nie podniesli i teraz maja ciemno, bo dach zaciemnia okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 28.05.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Zaciemnia teraz tzn. w lecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 28.05.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 my rowniez obawiamy sie zbyt duzej powierzchni do zagospodarowania, ale znajomi nie podniesli i teraz maja ciemno, bo dach zaciemnia okna Ważne jest odpowiednie ustawienie w stosunku do stron świata. Ja mam okna od salonu od strony południowo-zach. i myślę, że światła będzie aż nadto Zwłaszcza przy słonecznych dniach mogą być konieczne żaluzje. Jak uważasz że masz za mało światła to zrób większe okna Moim zdaniem ten dach nie ma nic wspólnego z zaciemnianiem pmieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 28.05.2007 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 powiedzcie jak to jest, w projekcie mam bk 36 ale on jest po 18.75 za stuke teraz:/ jak chcialbym budowac z czegos innego to moge z byle czego ? tylko tej samej grubosci?A jak z mnijeszej grubosci to musze dokonac zmian u architekta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 28.05.2007 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Mozesz budowac z innego materialu niz w projekcie, ale musisz sprawdzic parametry tego materialu, tzn. musi byc zachowany taki sam wspolczynnik przenikania ciepla. Poniewaz Ytong 36 to sciana jednowarstwowa wiec mozna zamiennie budowac dwuwarstwowo np. BK 25 + 12 styropian i daje to porownywalne parametry cieplne. Poszukaj na forum o scianach i napewno wszystko ci sie rozjasni. Zmiana materialu jest dopuszczalna, pod warunkiem zachowania takich samych parametrow i nie wymaga zadnych zmian adaptacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 28.05.2007 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Lada dzien ide do architekta na adaptacje projektu kastr, bardzo podobny do idali. i zastanawaim sei co zmienic na pewno usune srodkowy słupek na tarasie. mysle nad zlikwidowaniem wc w holu, podniesieniem scianki kolankowej o 2 cegły około 50cm, powiekszenie okien, bo jakies takie szerokie ale niskie mi sie wydaja:| i moze dach z 30 do 35 stopni zmienic? chce miec troszke przestrzenie na podaszu na conajmniej 2 pokoje lazienke i szuszarnie:| Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz Saczek 29.05.2007 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Mozesz budowac z innego materialu niz w projekcie, ale musisz sprawdzic parametry tego materialu, tzn. musi byc zachowany taki sam wspolczynnik przenikania ciepla. Poniewaz Ytong 36 to sciana jednowarstwowa wiec mozna zamiennie budowac dwuwarstwowo np. BK 25 + 12 styropian i daje to porownywalne parametry cieplne. Poszukaj na forum o scianach i napewno wszystko ci sie rozjasni. Zmiana materialu jest dopuszczalna, pod warunkiem zachowania takich samych parametrow i nie wymaga zadnych zmian adaptacyjnych. No i ten materiał "słabszy" też nie może być. Dach i inne elementy na czymś musi sie opierać. Lepiej żeby te zmiany zaakceptował architekt-konstruktor. W projekcie powinno być napisane co można zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moniaf1 29.05.2007 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Witam wszystkich miłośników idali.Ściany i strop w mojej juz stoją i nadal uwazam ze to piękny domek.My wybudowaliśmy z porotermu 30 i nie było zadnego problemy ze zmianą technologi.Pracowna dobre domy dopuszcza takie zmiany.Jeśli chodzi o okna tez są oki i nie ma powodu ich powiększać .Są naprawde duze.Słup na tarasie usunąć koniecznie no i według mnie kibelek tez.Jeśli chodzi o podnoszenie domu to widziałam idalie podniesioną i nie. Oryginalna wygląda lepiej.No ale to kwestia gustu,ja bym nie chciała mieć czoła o 10 cm podniesionego.Zgadzam się z kinią jak podnosić to i powiększać dach.Domek jest piękny ale jak ju tu pisano bardzo bardzo drogi .Sam dach to grubo ponad 60 tys przy robocinie ok 18.mnie np fundament kosztował 30tys przy cenie bloczka 3,6. Mały domeczek a tyle kasy pochłania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgulkaZgagulka 29.05.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Monia a czy mialabys mozliwosc dolaczyc zdjecia tej idylli podniesionej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts