1kinia1 21.11.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 oto domek z całym dachem:http://img410.imageshack.us/img410/4251/canon8120vm4.th.jpg' alt='canon8120vm4.th.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 21.11.2007 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 tynkowanie w środku - salonhttp://img410.imageshack.us/img410/7836/canon9156qi3.th.jpg' alt='canon9156qi3.th.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 21.11.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 okienko - już umyte po tynkowaniu - oknoplast kraków - ciemny orzech - jestem jak na razie z nich bardzo zadowolonahttp://img85.imageshack.us/img85/7339/canon9168gt0.th.jpg' alt='canon9168gt0.th.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 21.11.2007 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 obecnie jesteśmy po tynkowaniu zewnętrznym - tynkiem tradycyjnym - podeślę zdjęcia po weekendzie - jak będę je mogła zrobić przy świetle dziennym. dzielnie też walczymy z plagą myszy - które wlazły dziurami pod oknami - nie mamy parapetów i wdarły się pod posadzki.. tam mają styropian i cieplutko im jest. myślimy o parapetach zewnętrznych tytanowo-cynkowych. może macie jakieś doświadczenia lub namiary na tanią blachę tytan-cynk. w tym roku ogłaszamy bankructwo i wywieszamy białą flagę jeśli chodzi o budowę - już nic nie damy zrobić - domek przezimuje pusty - my daleko od niego czekam na wasze opinie i fotki pozdrawiam cieplutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 21.11.2007 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2007 , u mnie bedzie piaskowiec na kominach, zobaczymy jak to wyjdzie. a swoja droga to ile płaciliscie za dachówke? i jaki rodzaj tej dachowki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 22.11.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2007 jest to Koramic Wienerbergera - marsylka - naturalna czerwień:http://img408.imageshack.us/img408/3249/1087584652208pz8.th.jpg' alt='1087584652208pz8.th.jpg'> za samą dachówkę zapłaciliśmy coś koło 17 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 11.12.2007 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 witam.... My budujemy Marsa ... aktualnie jestesmy na etapie SSZ http://forum.muratordom.pl/mars-iwonki-i-tomania-ogromna-przygoda-z-bu,t103193.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 05.05.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2008 Witamy, przymierzamy się do budowy Idylli http://www.dobredomy.pl/?id_project=46&infopage=2 , z tym że chcemy dom lekko poszerzyć (garaż na 2 auta). Ewentualnie Idylla III, ale bez centralnego kibelka. Pytanie - która opcja będzie łatwiejsza i tańsza w wykonaniu:1. poszerzona Idylla - cały budynek miałby być "wyciągnięty" tak aby prawa ściana stanowiła jedną linię2. Idylla III (czy wykusz w jadalni to duży problem i koszt?) Czy ktoś zachował proponowany przez projektanta strop drewniany? Jaka to jest oszczędność w porównaniu z betonowym? Czy ktoś budował Idyllę z wentylacją mechaniczną i ew. pompą cieplną? Udało się pomieścić całe ustrojstwo w pomieszczeniu gospodarczym? Tymczasem pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie rady/informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 07.05.2008 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Witaj Ramotki,My budujemy aktualnie Idalię, jest to projekt bardzo podobny do Idylli.Strop mamy betonowy monolit i bardzo jestemy z tej decyzji zadowoleni. Mamy normalne schody na góre, gdzie zroblismy scianki dzialowe na sypialnie, łazienkę i pracownię plastyczną dla syna. Kibelek ze srodka salonu usunęliśmy, dwie łazienki zostały połączone w jedną. Są jeszcze inne drobne zmiany, ale powiem Ci że generalnie to nie jest tani projekt. Ogromny dach no i to że parterówka jednak jest droższa. Jeśli chcesz możemy się spotkać u nas na budowie, zobaczysz co i jak. Daj znac na priva jesli Cię to interesuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 07.05.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2008 Kastor tez jest jak brat idalii:p z wykuszy bym raczej nie rezygnowal bo bardzo pieknie sie prezentuje i ozdabia. a co do stropu to jak do gory ma byc tylko strych to drewniany jak najbardziej, a za wysoko pewnie nie bedzie i tak do gory?! ja zwiekszylem scianke kolankowo w kastorze i jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 06.06.2008 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2008 czołem, aktualnie rozeznaję się wśród potencjalnych wykonawców domu. Przyznam, że kusi mnie opcja z generalnym wykonawcą do stanu surowego zamkniętego bądź deweloperskiego. Jeśli obecnie ciężko mi wygospodarować czas na załatwianie formalności, to co będzie jak przyjdzie kupować materiały czy pilnować pracowników? Zobaczymy jak to wyjdzie kosztowo.Byłbym Wam wdzięczny za opinie, czy takie koszty są akceptowalne (robocizna wraz z materiałami):- fundamenty (mniej więcej 13x14 m, kształt raczej nieregularny): wykopy, ławy, ściany z ociepleniem, podkład betonowy, stopy, zbrojenie) - 59 000- dach z dachówki betonowej Braas, konstrukcja dachowa, rynny - 106 000 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 07.06.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 A jaki materiał? Piszesz ze budując tzw.systemem gospodarczym nie będziesz w stanie dopilnować robotnikow, a dewelopera sprawdzisz jakich materiałow uzył? Co do ceny to nie jest zła, nawet powiedziałabym dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 07.06.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 A jaki materiał? Piszesz ze budując tzw.systemem gospodarczym nie będziesz w stanie dopilnować robotnikow, a dewelopera sprawdzisz jakich materiałow uzył? Co do ceny to nie jest zła, nawet powiedziałabym dobra. Witam, jaki materiał na fundamenty? Kurczę nie wiem - sądziłem że to głównie beton... Co do dachu, to dachówka Braas, do tego folia i ocieplenie watą. W sumie stan surowy zamknięty wycenili na 440 000. Przy czym kalkulację zrobili na Ytong, a ja chyba zdecyduję się na BK 24 + styropian 12 (co powinno kosztować nieco mniej). Teraz kalkulują mi jeszcze stan deweloperski, z wszystkimi instalacjami. Zobaczymy jak to wyjdzie Wydaje mi się, że dewelopera łatwiej kontrolować - podpisuję umowę na konkretne prace i materiały, kasę płacę w transzach. Stąd w razie problemów z jakością łatwiej reklamować. Tak przynajmniej myślę... Poza tym firma odpowiada za wszystko co się dzieje na placu budowy. Przy kilku niezależnych ekipach fachowców trudniej jest zapobiec znikaniu materiałów czy ewentualnym zniszczeniom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 07.06.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2008 Deweloper powie ci, ż na materiał ma zniżkę 5% a naprawdę ma 15%. zarabia na tobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 08.06.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Deweloper powie ci, ż na materiał ma zniżkę 5% a naprawdę ma 15%. zarabia na tobie zdaję sobie sprawę, że zarabia. Jeśli ma nawet 50% zniżki, ale mnie primo po pierwsze - kosztuje to niedużo więcej a może mniej niż wynegocjowałbym sam, a primo po drugie - nie tracę czasu na jeżdżenie po hurtowniach, to ja się na to zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 08.06.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2008 Stan surowy zamknięty - 440.000 - to znaczy co konkretnie? Same mury, dach okna i drzwi czy równiez tynki, instalacje i wylewki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 09.06.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Stan surowy zamknięty - 440.000 - to znaczy co konkretnie? Same mury, dach okna i drzwi czy równiez tynki, instalacje i wylewki? fundament, mury, kominy, ścianki działowe, dach i strop, stolarka zewnętrzna, brama garażowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestorka102 09.06.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 miej na uwadzę, że przy takim wyborze nie masz zbyt dużej kontroli nad jakością materiałów.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 09.06.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 zdaję sobie sprawę, aczkolwiek umowę podpisuję na konkretne użyte do budowy materiały i na nie dostaję gwarancję. Niestety w tematach budowlanych jestem totalnym lajkonikiem, więc prawdopodobieństwo, że natnę się przy samodzielnych zakupach w hurtowni bądź zostanę zrobiony w tzw. konia przez budowlańców, jest równie duże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 09.06.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2008 Stan surowy zamknięty - 440.000 - to znaczy co konkretnie? Same mury, dach okna i drzwi czy równiez tynki, instalacje i wylewki? fundament, mury, kominy, ścianki działowe, dach i strop, stolarka zewnętrzna, brama garażowa Ojej, to jednak bardzo dużo chcą Stan surowy zamkniety taki jak piszesz to podobno dopiero 1/3 kosztów całości, więc najdroższe potem: instalacje, tynki, elewacja, wykończenie itd.My na taki stan jak podajesz wydaliśmy sporo mniej. Zastanów sie dobrze, chyba że masz przeznaczona taką kwotę na budowę. Co do fachowości do wierz mi większośc budujących to laicy Ale pomagamy sobie, m.in na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts