Ramot 10.06.2008 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 jeśli jest tak jak mówisz, to bankowo nie zmieszczę się w budżecie. Zobaczymy jak będzie wyglądała ich kalkulacja za stan deweloperski.No i cały czas szukam innych wykonawców. Wychodzi mi jednak, że najłatwiej i najtaniej będzie podzielić robotę - jedna ekipa od surowego, jedna od dachu, kolejna stolarka zewnętrzna, no i potem instalacje... Więcej zachodu, ale wychodzi na to, że oszczędności mogą być znaczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 10.06.2008 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2008 Szukaj ekipy do stanu surowego. Pytaj na forum, pojeździj po okolicy tam gdzie budują i popytaj ekip o terminy. Poza tym na miejscu widzisz od razu jak idzie budowa. Podeślę Ci coś na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 11.06.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2008 dzięki za pomoc. Po kilku spotkaniach z budowlańcami widzę, że rozbieżności w kosztach robocizny są znaczne. Stan surowy otwarty od 40 do 90k PLN. Ciekawe z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ambroma 12.06.2008 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 Wynika to z tego, że niektórzy fachowcy rzucają ceny z sufitu bo liczą że ktoś niezorientowany i da się złapać. Poza tym jest duży popyt na ekipy, które mogą wybierać w inwestorach jak w ulęgałkach. Są oczywiście przyzwoici fachowcy, którzy liczą i kalkulują w miarę rzetelnie. Dlatego trzeba szukać.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skilll 28.06.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2008 Witam,czy mogę prosić o zdjęcia lub wizualizację podwyższonej idalii? My przymierzamy się do projektu kastor. Tylko czy podwyższenie o 3 cegły kolankowe nie popsuje efektu? Czytając o masakrycznych kosztach dachu nosimy się z zamiarem likwidacji wykuszu w jadalni i likwidacji daszku nad wejściem, poprostu przedłużyć dach znad garażu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 24.07.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Witam, czy mogę prosić o zdjęcia lub wizualizację podwyższonej idalii? My przymierzamy się do projektu kastor. Tylko czy podwyższenie o 3 cegły kolankowe nie popsuje efektu? Czytając o masakrycznych kosztach dachu nosimy się z zamiarem likwidacji wykuszu w jadalni i likwidacji daszku nad wejściem, poprostu przedłużyć dach znad garażu. Pozdrawiam ja będę budował idyllę II, więc projekt bardzo podobny. Podnosimy dach o 1 cegłę - moim zdaniem urok tego domu tkwi min. w tym że jest niewysoki. Wykusz - optycznie powiększa jadalnię i doświetla, zwłaszcza jeśli znajdzie się od strony południowej. Daj znać na jakie zmiany się zdecydowaliście. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justine79 09.09.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 WitamMam zamiar w przyszłym roku wystartować z budowa Idylli II. W obecnej chwili jestem w trakcie rozmów z majstrami i załatwiania pozwolenia na budowę. Mam pytanko - jeden majster zaśpiewał nam 55 000 zł za postawienie stanu surowego domu wraz z więźbą dachową. stropy Teriva jak w projekcie a dom w jedną szczelinówkę z 15 lub 12 cm ociepleniemDrugi 45 000 zł.Trzeci bez więźby dachowej chce coś koło 35 000 zł - 40 000 zł ale zastanawia się jak robić słupy skośne bo twierdzi że z betonu to idzie je wylać ale już z cegły to nie da się zrobić skośnych. Nie bardzo też wie z czego wykonać komin od strony tarasu aby był taki skośny (szerszy od dołu i zwężający sie ku dołowi). Namawia nas też na strop ze zbrojeniami betonowy zamiast Teriva. I najważniejsze mówi żeby stawiać dom z półtorej cegły szczelinówki i w środek dawać 6 cm styropian. radzi aby te wykończenia dołu domu, kominy robić z klinkieru ale tego tańszego jopka. Zgłupiałam i nie wiem już co lepsze , na co sie decydować. Może coś poradzicie? Jaką opcje wybrać, z czego stawiac ten dom, jakie zrobić te stropy, pomocy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 09.09.2008 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 cena zależy m.in. od okolicy w której budujesz. Pod Wawą 40-50k PLN wygląda dość atrakcyjnie, zwłaszcza przy tak skomplikowanym dachu jak w Idylli Co do materiałów, to wybór należy do Ciebie Ich plusy dodatnie i plusy ujemne znajdziesz na forum. A wykonawca zwykle proponuje materiał, z którego buduje się najłatwiej, ewentualnie z którym ma największe doświadczenie. Ja wybrałem Porotherm 25, na to będzie styropian 15. Stropy Terivy. Jakie słupy skośne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justine79 09.09.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Chodzi mi o te słupu wejściowe. Właściwie to jeden jest tylko taki skośny. No i ten komin na tarasie jest zwężany do góry . Ten majster co ze mną rozmawiał to nie wie bardzo jak taki efekt osiągnąć. A ja buduję na podlasiu. W okolicach Białegostoku. Ceny się tu wachają od 55 do 40 tys. Tyle że jedni mówią że z więźbą a inni że bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdalinska 10.09.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Chodzi mi o te słupu wejściowe. Właściwie to jeden jest tylko taki skośny. my zrobilismy skosne wylewane z betonu. Strasznie teraz zaluje, ze nie sa jednak proste, normalne, zwykle slupy. Nie podobaja mi sie te skosy... teraz mysle jak zrobic z nich proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idylliści 10.09.2008 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Witam, czy wybudował lub jest w trakcie budowy ktoś idyllę w rejonach śląskiego lub w okolicach Krakowa? nie, nie wpraszamy się na "pokoje" ale chcielibyśmy podjechać pod płot i z tak zwanej przyczajki obejrzeć ps. a może ktoś wie gdzie stoi idylla, idylla2 tudzież idalia????? proszę o namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scooby 10.09.2008 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 HEj ja buduje kastora.za stan surowy płaciłem 28k (mury, strop,ścianka kolankowa 25cm plus wieniec 25cm)za robociznę dachu z obróbka dekarska i wstawieniem okien 65 od metra =17,650Tak w ogóle zapraszam do dziennika budowy w końcu bardzo podobne domy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umbrella100 22.09.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam wszystkich. Jak to miło po wpisaniu w wyszukiwarkę słowa idylla II znaleźć forum poświęcone temu projektowi. Na początku naszej przygody z domem obiło mi się "o oczy", że istniejecie, ale ... chyba z braku czasu (mnóstwo formalności jest przy budowie, ale komu ja to mówię) nie zaglądałam tu. Dzisiaj - poniedziałek - dzień wolny - postanowiałam odwiedzić forum, poczytać o waszych problemach i skonfrontować je z moimi. Od miesiąca mieszkamy w wykończonej Idylli II (my już nie czujemy się wykończeni). Dom jest idealny (mam na myśli projekt), funkcjonalny i wdzięczny, zwłaszcza jak stoi w malowniczym miejsca. Kobiety - spiżarka - coś niebywałego, kominek zewnętrzny i wenętrzny (w pochmurne dni pod osłoną dachu wpatrywać się w ogień - marzenie)O szczegółach mogę odpowiedzieć na konkretne pytania - mąż prowadził nawet dziennik budowy. Co zmieniliśmy: wyrzuciliśmy ubikację ze środka domu(dyskomfortowa dla nas i gości sytuacja związana z wizytą w tym miejscu). Ubikacja nazwijmy ją publiczna została przeniesiona do przedniej części pokoju (jest ciemna, ale ma prysznic umywalkę i WC, wejście od hollu) tylna część tego pokoju (z oknem) jest garderobą, do której wchodzimy z korytarzyka części prywatnej (ma kształt odwróconej litery L) - okno zmniejszyliśmy do wymiarów okna łazienkowego. Łazienki zostały połączone, nieco zmodyfikowano układ ścian - na czym zyskała sypialnia. W łazience jest komin z uwagi na przeniesienie kotłowni do piwnicy (powstała sama z siebie - dom stoi na pochyłym terenie i szkoda nam było zasypywać fundamentów). Piwnica jest pod sypilnią - wejście z zewnątrz - niestety. Schody lekkie, położone między wejściem do publicznej łazienki i części prywatnej. Poddasze użytkowe (podniesiona ścianka kolankowa) składa się z trzech pokoi (od 24 do 30mkw). korytarzyka i łazienki. w każdym pokoju po 2 okna połaciowe. Jeden z pokoi (nad salonem) ma dodatkowo okno w ścianie, przez które można zajrzeć na taras. Dach nad tarasem nie jest zakmnięty (bez podbitki), belki tarasowe są 2. Nie ma okna balkonowego w pokoju 1/8 (gabinet męża) - wejście od holu. Kolejna zmiana to pralnia, która powstała w pomieszczeniu gospodarczym. Tu nad oknem jest nadproże, bo w przyszłości mają być drzwi z wyjściem do wiaty garażowej, która stanie obok domu. W garażu zlikwidowaliśmy 2 okna (po jednym z każdej strony. Nowinki lub nowości: Gruntowy wymiennik ciepła, rekuperacja, centralny odkurzacz, kocioł na ekogroszek z podajnikiem. Ogrzewanie podłogowe (oprócz gabinetu, sypialni i pokoi na podaszu (panele lub deski na podłodze). Dom stoi na 70 arowej działce, przy rzeczce, część działki wkrótce stanie się pastwiskiem dla naszych pupili. Żyć nie umierać. Budujcie - to naprawdę śliczny domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 22.09.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 witaj, czy mogłabyś wrzucić plan budynku? Jestem wzrokowcem i muszę mieć narysowane żeby połapać się co i jak Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umbrella100 23.09.2008 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 nie wiem czy potrafię to zrobić. postaram się wieczorem zeskanować moje rysunki (może mnie poinstruujesz jak .jpg wstawic??) jesli mi się nie uda wyslę na maila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 23.09.2008 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 wrzucasz swoje zdjęcie np. na http://www.fotosik.pl Stamtąd kopiujesz link do zdjęcia i wklejasz w treść wiadomości. Na forum wyświetli się obrazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1kinia1 23.09.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 i fotki domku też z chęcią pooglądamy.. w jakim stylu wykończyliście domek?piszesz o deskach na podłodze - macie? pozdrawiam i witam w klubie idyllolubów. ja rzadko tak mam że coś mi się podoba na długo - ale jak patrzę na nasz domek to utwierdzam się w przekonaniu że to dobry wybór. jeszcze nie mieszkamy - długa droga przed nami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umbrella100 24.09.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 OK. Instrukcje co do wklejania zdjęć są - postaram się do nich zastosować. Domek wykońćzony jest tradycyjnie. Poszukujemy starych mebli (albo stylizowanych na stare). Kuchnia klasyczna, ciemne schody i drzwi (POlskone - polecam). W salonie komplet a'la Ludwik XVI. Na podłogach deska barlinecka. Łazienki są nieco nowoczesne (wiadomo - funkcjonalnie). Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umbrella100 26.09.2008 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 UFFF. Udało się. Zdjęcia wklejone - sorki za niechronologiczność, ale się dopatrzycie początku i końca. Gdybym nie zabrała niewłaściwego kabelka od aparatu byłyby także zdjęcia wnętrza, ale.... Postaram się w poniedziałek. Niestety nie mam dostępu do internetu (nie podłączono nam telefonu) więc nie będę aktywna przez weekend. Miłego oglądania. Schematy ustawienia ścian części prywatnej i góry także w poniedziałek. Pozdrawiamhttp://umbrella100.fotosik.pl/albumy/512202.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
umbrella100 30.09.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 dodałam dwa albumy ze zdjęciami:wędrówka wokół domu http://umbrella100.fotosik.pl/albumy/514457.htmloraz zapraszam do środka: http://umbrella100.fotosik.pl/albumy/514473.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts