Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

idylla II stan surowy

moniaf1

Recommended Posts

jeśli jest tak jak mówisz, to bankowo nie zmieszczę się w budżecie. Zobaczymy jak będzie wyglądała ich kalkulacja za stan deweloperski.

No i cały czas szukam innych wykonawców. Wychodzi mi jednak, że najłatwiej i najtaniej będzie podzielić robotę - jedna ekipa od surowego, jedna od dachu, kolejna stolarka zewnętrzna, no i potem instalacje... Więcej zachodu, ale wychodzi na to, że oszczędności mogą być znaczne

• Odpowiedzi 168
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wynika to z tego, że niektórzy fachowcy rzucają ceny z sufitu bo liczą że ktoś niezorientowany i da się złapać. Poza tym jest duży popyt na ekipy, które mogą wybierać w inwestorach jak w ulęgałkach. Są oczywiście przyzwoici fachowcy, którzy liczą i kalkulują w miarę rzetelnie. Dlatego trzeba szukać.

Powodzenia.

• 3 weeks później...

Witam,

czy mogę prosić o zdjęcia lub wizualizację podwyższonej idalii? My przymierzamy się do projektu kastor. Tylko czy podwyższenie o 3 cegły kolankowe nie popsuje efektu? Czytając o masakrycznych kosztach dachu nosimy się z zamiarem likwidacji wykuszu w jadalni i likwidacji daszku nad wejściem, poprostu przedłużyć dach znad garażu.

Pozdrawiam

• 4 weeks później...
Witam,

czy mogę prosić o zdjęcia lub wizualizację podwyższonej idalii? My przymierzamy się do projektu kastor. Tylko czy podwyższenie o 3 cegły kolankowe nie popsuje efektu? Czytając o masakrycznych kosztach dachu nosimy się z zamiarem likwidacji wykuszu w jadalni i likwidacji daszku nad wejściem, poprostu przedłużyć dach znad garażu.

Pozdrawiam

ja będę budował idyllę II, więc projekt bardzo podobny. Podnosimy dach o 1 cegłę - moim zdaniem urok tego domu tkwi min. w tym że jest niewysoki. Wykusz - optycznie powiększa jadalnię i doświetla, zwłaszcza jeśli znajdzie się od strony południowej.

Daj znać na jakie zmiany się zdecydowaliście. Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam

Mam zamiar w przyszłym roku wystartować z budowa Idylli II. W obecnej chwili jestem w trakcie rozmów z majstrami i załatwiania pozwolenia na budowę. Mam pytanko - jeden majster zaśpiewał nam 55 000 zł za postawienie stanu surowego domu wraz z więźbą dachową. stropy Teriva jak w projekcie a dom w jedną szczelinówkę z 15 lub 12 cm ociepleniem

Drugi 45 000 zł.

Trzeci bez więźby dachowej chce coś koło 35 000 zł - 40 000 zł ale zastanawia się jak robić słupy skośne bo twierdzi że z betonu to idzie je wylać ale już z cegły to nie da się zrobić skośnych. Nie bardzo też wie z czego wykonać komin od strony tarasu aby był taki skośny (szerszy od dołu i zwężający sie ku dołowi). Namawia nas też na strop ze zbrojeniami betonowy zamiast Teriva. I najważniejsze mówi żeby stawiać dom z półtorej cegły szczelinówki i w środek dawać 6 cm styropian. radzi aby te wykończenia dołu domu, kominy robić z klinkieru ale tego tańszego jopka. Zgłupiałam i nie wiem już co lepsze , na co sie decydować. Może coś poradzicie? Jaką opcje wybrać, z czego stawiac ten dom, jakie zrobić te stropy, pomocy!!!

cena zależy m.in. od okolicy w której budujesz. Pod Wawą 40-50k PLN wygląda dość atrakcyjnie, zwłaszcza przy tak skomplikowanym dachu jak w Idylli

Co do materiałów, to wybór należy do Ciebie :) Ich plusy dodatnie i plusy ujemne znajdziesz na forum. A wykonawca zwykle proponuje materiał, z którego buduje się najłatwiej, ewentualnie z którym ma największe doświadczenie.

Ja wybrałem Porotherm 25, na to będzie styropian 15. Stropy Terivy.

Jakie słupy skośne?

Chodzi mi o te słupu wejściowe. Właściwie to jeden jest tylko taki skośny. No i ten komin na tarasie jest zwężany do góry . Ten majster co ze mną rozmawiał to nie wie bardzo jak taki efekt osiągnąć. A ja buduję na podlasiu. W okolicach Białegostoku. Ceny się tu wachają od 55 do 40 tys. Tyle że jedni mówią że z więźbą a inni że bez.

Chodzi mi o te słupu wejściowe. Właściwie to jeden jest tylko taki skośny.

my zrobilismy skosne wylewane z betonu. Strasznie teraz zaluje, ze nie sa jednak proste, normalne, zwykle slupy. Nie podobaja mi sie te skosy... teraz mysle jak zrobic z nich proste ;)

Witam,

czy wybudował lub jest w trakcie budowy ktoś idyllę w rejonach śląskiego lub w okolicach Krakowa?

nie, nie wpraszamy się na "pokoje" :lol:

ale chcielibyśmy podjechać pod płot 8) i z tak zwanej przyczajki obejrzeć 8)

ps. a może ktoś wie gdzie stoi idylla, idylla2 tudzież idalia?????

proszę o namiar

• 2 weeks później...

Witam wszystkich. Jak to miło po wpisaniu w wyszukiwarkę słowa idylla II znaleźć forum poświęcone temu projektowi. Na początku naszej przygody z domem obiło mi się "o oczy", że istniejecie, ale ... chyba z braku czasu (mnóstwo formalności jest przy budowie, ale komu ja to mówię) nie zaglądałam tu. Dzisiaj - poniedziałek - dzień wolny - postanowiałam odwiedzić forum, poczytać o waszych problemach i skonfrontować je z moimi. Od miesiąca mieszkamy w wykończonej Idylli II (my już nie czujemy się wykończeni). Dom jest idealny (mam na myśli projekt), funkcjonalny i wdzięczny, zwłaszcza jak stoi w malowniczym miejsca. Kobiety - spiżarka - coś niebywałego, kominek zewnętrzny i wenętrzny (w pochmurne dni pod osłoną dachu wpatrywać się w ogień - marzenie)

O szczegółach mogę odpowiedzieć na konkretne pytania - mąż prowadził nawet dziennik budowy. Co zmieniliśmy: wyrzuciliśmy ubikację ze środka domu(dyskomfortowa dla nas i gości sytuacja związana z wizytą w tym miejscu). Ubikacja nazwijmy ją publiczna została przeniesiona do przedniej części pokoju (jest ciemna, ale ma prysznic umywalkę i WC, wejście od hollu) tylna część tego pokoju (z oknem) jest garderobą, do której wchodzimy z korytarzyka części prywatnej (ma kształt odwróconej litery L) - okno zmniejszyliśmy do wymiarów okna łazienkowego. Łazienki zostały połączone, nieco zmodyfikowano układ ścian - na czym zyskała sypialnia. W łazience jest komin z uwagi na przeniesienie kotłowni do piwnicy (powstała sama z siebie - dom stoi na pochyłym terenie i szkoda nam było zasypywać fundamentów). Piwnica jest pod sypilnią - wejście z zewnątrz - niestety. Schody lekkie, położone między wejściem do publicznej łazienki i części prywatnej. Poddasze użytkowe (podniesiona ścianka kolankowa) składa się z trzech pokoi (od 24 do 30mkw). korytarzyka i łazienki. w każdym pokoju po 2 okna połaciowe. Jeden z pokoi (nad salonem) ma dodatkowo okno w ścianie, przez które można zajrzeć na taras. Dach nad tarasem nie jest zakmnięty (bez podbitki), belki tarasowe są 2. Nie ma okna balkonowego w pokoju 1/8 (gabinet męża) - wejście od holu. Kolejna zmiana to pralnia, która powstała w pomieszczeniu gospodarczym. Tu nad oknem jest nadproże, bo w przyszłości mają być drzwi z wyjściem do wiaty garażowej, która stanie obok domu. W garażu zlikwidowaliśmy 2 okna (po jednym z każdej strony. Nowinki lub nowości: Gruntowy wymiennik ciepła, rekuperacja, centralny odkurzacz, kocioł na ekogroszek z podajnikiem. Ogrzewanie podłogowe (oprócz gabinetu, sypialni i pokoi na podaszu (panele lub deski na podłodze). Dom stoi na 70 arowej działce, przy rzeczce, część działki wkrótce stanie się pastwiskiem dla naszych pupili. Żyć nie umierać. Budujcie - to naprawdę śliczny domek

i fotki domku też z chęcią pooglądamy.. w jakim stylu wykończyliście domek?

piszesz o deskach na podłodze - macie? pozdrawiam i witam w klubie idyllolubów. ja rzadko tak mam że coś mi się podoba na długo - ale jak patrzę na nasz domek to utwierdzam się w przekonaniu że to dobry wybór. jeszcze nie mieszkamy - długa droga przed nami...

OK. Instrukcje co do wklejania zdjęć są - postaram się do nich zastosować. Domek wykońćzony jest tradycyjnie. Poszukujemy starych mebli (albo stylizowanych na stare). Kuchnia klasyczna, ciemne schody i drzwi (POlskone - polecam). W salonie komplet a'la Ludwik XVI. Na podłogach deska barlinecka. Łazienki są nieco nowoczesne (wiadomo - funkcjonalnie). Pozdrawiam wszystkich

UFFF. Udało się. Zdjęcia wklejone - sorki za niechronologiczność, ale się dopatrzycie początku i końca. Gdybym nie zabrała niewłaściwego kabelka od aparatu byłyby także zdjęcia wnętrza, ale.... Postaram się w poniedziałek. Niestety nie mam dostępu do internetu (nie podłączono nam telefonu) więc nie będę aktywna przez weekend. Miłego oglądania. Schematy ustawienia ścian części prywatnej i góry także w poniedziałek. Pozdrawiam

http://umbrella100.fotosik.pl/albumy/512202.html