alienka 14.12.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Proszę o pomoc prawną bo cały ten cyrk z odbiorem budynku dobija mnie bardziej niż sama budowa. Wiem, że nieznajomość prawa szkodzi ale może mogę jeszce jakoś ten błąd naprawić. Otóż kupiłam dom w stanie surowym od dewelopera. Wśród przekazanych mi dokumentów otrzymałam Warunki Zabudowy z pozwoleniem na budowę POŚ. Wybudowałam, dostałam atest, wszystko działa jak trzeba. Zadowolona zgromadziłam komplet dokumentów, i już chciałam udać się do nadzoru gdy dowiedziałam sie od znajomego, że niestety domu nie odbiorę ponieważ zaniedbałam zgłoszenie budowy POŚ. Co teraz? mapki zrobione, dziennik wypełniony, oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu i wykonaniu zgodnie z projektem juz od dawna jest u mnie.Proszę o pomoc, wiem, że przecież zdarza się czasami popełnić błąd i co dalej? Gdzieś to zgłosić?, zapłacić karę, zdemontować oczyszczalnię ? Muszę mieć odbiór, nie mogę mieszkać bez niego.z góry dziękuję za poradyMonika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ramol_1 15.12.2006 03:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Jeśli masz warunki zabudowy i pozwolenie na budowę POŚa, to o ile się orientuję żadne zgłoszenie nie jest potrzebne - pozwolenie jest dokumentem wyższej rangi niż zgłoszenie budowy obiektu. Zgłoszenie budowy POŚa dokonuje się w sytuacji, gdy nie ma się na niego pozwolenia - na 30 +ok. 7 dni od planowanych prac zgłasza się do wydz. architektury i czeka się czy urząd nie wyrazi sprzeciwu.Jedyne co trzeba zgłaszać w przypadku posiadania pozwolenia, to w nadzorze budowlanym zamiar rozpoczęcia prac budowlanych (nie pamiętam 7 lub 14 dni wcześniej) - ale tu miałaś pewnie pozwolenie na POŚa w ramach całej inwestycji... Jeśli pozwolenie było tylko na oczyszczalnię, to trzeba było zgłosić prace jedynie w nadzorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alienka 15.12.2006 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Bardzo dziękuję. Ucieszyła mnie ta wiadomość.PozdrawiamA w poniedziałek stawiam się w Madzorze Bud. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 15.12.2006 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Ale masz decyzję o pozwoleniu na budowę POŚ czy "Warunki Zabudowy z pozwoleniem na budowę POŚ"? Jeżeli to pierwsze to OK. Jeżeli to drugie to raczej się nie śpiesz do nadzoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts