Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POŚ bez zgłoszenia - problem z odbiorem

alienka

Recommended Posts

Proszę o pomoc prawną bo cały ten cyrk z odbiorem budynku dobija mnie bardziej niż sama budowa. Wiem, że nieznajomość prawa szkodzi ale może mogę jeszce jakoś ten błąd naprawić. Otóż kupiłam dom w stanie surowym od dewelopera. Wśród przekazanych mi dokumentów otrzymałam Warunki Zabudowy z pozwoleniem na budowę POŚ. Wybudowałam, dostałam atest, wszystko działa jak trzeba. Zadowolona zgromadziłam komplet dokumentów, i już chciałam udać się do nadzoru gdy dowiedziałam sie od znajomego, że niestety domu nie odbiorę ponieważ zaniedbałam zgłoszenie budowy POŚ. Co teraz? mapki zrobione, dziennik wypełniony, oświadczenie kierownika budowy o zakończeniu i wykonaniu zgodnie z projektem juz od dawna jest u mnie.

Proszę o pomoc, wiem, że przecież zdarza się czasami popełnić błąd i co dalej? Gdzieś to zgłosić?, zapłacić karę, zdemontować oczyszczalnię ? Muszę mieć odbiór, nie mogę mieszkać bez niego.

z góry dziękuję za porady

Monika

Jeśli masz warunki zabudowy i pozwolenie na budowę POŚa, to o ile się orientuję żadne zgłoszenie nie jest potrzebne - pozwolenie jest dokumentem wyższej rangi niż zgłoszenie budowy obiektu. Zgłoszenie budowy POŚa dokonuje się w sytuacji, gdy nie ma się na niego pozwolenia - na 30 +ok. 7 dni od planowanych prac zgłasza się do wydz. architektury i czeka się czy urząd nie wyrazi sprzeciwu.

Jedyne co trzeba zgłaszać w przypadku posiadania pozwolenia, to w nadzorze budowlanym zamiar rozpoczęcia prac budowlanych (nie pamiętam 7 lub 14 dni wcześniej) - ale tu miałaś pewnie pozwolenie na POŚa w ramach całej inwestycji... Jeśli pozwolenie było tylko na oczyszczalnię, to trzeba było zgłosić prace jedynie w nadzorze.