Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kociol na paliwo stale i tylko podlogowka

Recommended Posts

Witam serdecznie

Otoz mam takie pytanie

Jestem we wlasnym domu zmuszony zainstalowac kociol na paliwo stale ktory bedzie pracowal tylko z ogrzewaniem podlogowym dotychczas nie mialem duzego kontaktu z takimi rozwiazaniami .

Przeszukujac fora i google natrafialem tylko na instalacje mieszane tzn. podlogowka i grzejniki .

Niechce popelniac bledow i walczyc z instalacja wiec

prosze o jakies namiary na jakies stronki , linki lub tez o wasza pomoc .

Bede baaardzo wdzieczny.

Dodam jeszcze ze chce kupic kociol Polimet Granpal 20 kW

Witam serdecznie

Otoz mam takie pytanie

Jestem we wlasnym domu zmuszony zainstalowac kociol na paliwo stale ktory bedzie pracowal tylko z ogrzewaniem podlogowym dotychczas nie mialem duzego kontaktu z takimi rozwiazaniami .

Przeszukujac fora i google natrafialem tylko na instalacje mieszane tzn. podlogowka i grzejniki .

Niechce popelniac bledow i walczyc z instalacja wiec

prosze o jakies namiary na jakies stronki , linki lub tez o wasza pomoc .

Bede baaardzo wdzieczny.

Dodam jeszcze ze chce kupic kociol Polimet Granpal 20 kW

Nie jestem instalatorem, ale to nie jest problem.

Odpowiedni piec i będzie OK. Musi być na pewno z zaworem n-drożnym, aby go nie załatwić zbyt niską temperaturą powrotu (jak Wiesz podłogówka zasilana jest temperaturą ok 45 stopni, czyli na jej powrocie jest sporo mniej).

Dodatkowo powinien być zastosowany wymiennik ciepła. Sądzę tak dlatego, ponieważ nie słyszałem o podłogówce zrealizowanej w układzie otwartym. Pieca na paliwo stałe nie można z kolei stosować w układzie zamkniętym - w związku z tym pozostaje połączyć oba te układy wymiennikiem. Rozważyć też trzeba ewentualnie wykorzystanie nadwyżki energii pochodzącej ze spalania paliwa stałego. Wiadomym jest,ze aby uzyskac największą sprawność takiego kotła, należy paliwo spalać w dużej temperaturze.

niema problemu. a jezeli chodzi o wymiennik ciepla to jest niepotrzebny, niema znaczenia w jakim ukladzie pracuje czy otw, czy cisnieniowym...

mieszalnik sie przydaje a powrot do kotla to juz zalezy od kotła do kominka niejet on potrzebny...

mockba - durnoty piszesz!!!!

KOCIOŁ NA PALIOW STAŁE - tylko w układzie otwartym !!! i to jest żelazna zasada której nie można łamać!!!! i tak jak pisze ubek połączenie przez wymiennik!!!

Zawór 3-4 drogowy + najsensowniejsze rozwiązanie bufor - (akumulacja ciepła)

Sebo8877

Prawda jest taka że podłogówka może pracować z każdym źródłem ciepła również z kotłem na opał stały prawdą też jest że instalacja ogrzewcza ( bo tak się to teraz nazywa) może pracować zarówno w układzie otwartym jak i zamkniętym ( wyjątkiem są zastrzeżenia producentów poszczególnych elementów np. grzejniki)

Tak więc można zrobić to w układzie otwartym ale należ zastanowić się czy w niedługim czasie nie będzie zmiany źródła grzania na np. kociołek gazowy a ten powinien pracować w układzie zamkniętym i co wówczas kolejna przeróbka

Ja bym zrobił kociołek w układzie otwartym oczywiście a podłogówkę w zamkniętym poprzez wymiennik może gotowe wyjście pod kociołek gazowy i namawiał bym na bufor przy kotle na opał stały i podłogówce naprawdę się przyda

mockba - durnoty piszesz!!!!

KOCIOŁ NA PALIOW STAŁE - tylko w układzie otwartym !!! i to jest żelazna zasada której nie można łamać!!!! i tak jak pisze ubek połączenie przez wymiennik!!!

Zawór 3-4 drogowy + najsensowniejsze rozwiązanie bufor - (akumulacja ciepła)

zle sie zrozumielismy... mi chodzilo o prace podlogowki ze niema znaczenia ja jakim pracuje ukladzie...

oczywiscie kotly na paliwo stale nie powinny pracowac w ukladzie zamknietym, przepisy w polsce zabraniaja... a ja osobiscie nie polecam bo kazdy wie co moze sie stac w momencie braku zasilania , awarii pompy itp ...