Geno 15.12.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Problem polega na tym, że warstwa tej gliny sięga po jednej stronie planowanego domu do 2.2m poniżej poziomu terenu. co za problem zagłębić ławy fundamentowe na tę głębokość??? 2,2 metra to przecież niedużo... tylko że trzeba zrobić ławy fundamentowe i ściany fundamentowe /dom niepodpiwniczony/ po Bożemu jak na moim ulubionym rysunku: http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg a nie w sposób uwielbiany przez wykonawców lać beton w wyryte w ziemi rowy...... bo wtedy to rzeczywiście trochę go dużo wyjdzie... Problemem to nie jest m.in. o tym pisałem wyżej, drobny problem za to z posadzką na gruncie choć ją można zrobić jako strop lub płytę na gruncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.12.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Czyli mam rozumieć, że w Twojej glinie ( na głęb. 2 m!) jest więcej, niż 2 % próchnicy. W/g dostępnych mi autorytetów z zakresu gleboznawstwa, w GLEBIE brunatnej 2-3%, płowej 1,5-2 (no 4% w czarnoziemie). Rewelacja! Wykopać wszystko i sprzedać komuś, kto zakłada ogród i ma lichą glebę, zwróci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.12.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 Czyli mam rozumieć, że w Twojej glinie ( na głęb. 2 m!) jest więcej, niż 2 % próchnicy. W/g dostępnych mi autorytetów z zakresu gleboznawstwa, w GLEBIE brunatnej 2-3%, płowej 1,5-2 (no 4% w czarnoziemie). Rewelacja! Wykopać wszystko i sprzedać komuś, kto zakłada ogród i ma lichą glebę, zwróci się. Gleboznawcą nie jestem ale sprawdziłę, termin glina próchnicza jest jsk nsjbsrdziej odpowiedni (części organiczne 2-5%) , zgodnie z "Laboratoryjne badania gruntów" Elżbieta Myślińska, PWN Warszawa 1998. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 15.12.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2006 No to, jak pisałem wyżej, mada albo jakaś gleba pobagienna. Niefajnie.Dlatego pytałem o typ gleby No i też się czegoś dowiedziałem- gleboznawstwo inaczej, geolog inaczej. Ale jak zwał... wniosek jeden- na tym nie da się budować, niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 17.12.2006 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 wniosek jeden- na tym nie da się budować, niestety hmmmmm wszędzie się da budować, będzie tylko bardziej to trudne=droższe http://www.europe-cities.com/venice/images/227554_9269.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 17.12.2006 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2006 Ja wiem, że wszędzie Tyle, że oczywiście trzeba to przeskoczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 18.12.2006 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Otwieram styczniowego Muratora a tam artykuł "Dom na mikropalach". Do tego artykuł o stropach i dodatek w postaci starego numeru Ściany i Stropy. Oczywiście dziękuję za porady wszystkim, którzy już w zeszłym tygodniu podpowiedzieli mi kilka rozwiązań. Mirek_Lewandowski: nie wiem jaki rodzaj gleby mam do wyboru; tzn niestety w dokumentacji mam napisane, że to gleba. Natomiast wygląda normalnie, było to kiedyś pole uprawne, klasy IIIb Jeśli będę wymieniać grunt i znajdę jelenia to chyba będę musiała się podzielić zyskiem ze sprzedaży z Tobą - dzieki za pomysł brzoza: też bym tak zrobiła, ale mnie podkusiło, żeby sprawdzić co jest pod gliną - będę mieć problem z odprowadzeniem dzeszczówki, myślałam też o POŚ więc chciałam się upewnić. Badania pokazały nie tylko, że POŚ mi się nie opłaca a na wodę muszę wymyśleć coś innego niż studnia chłonna, ale również to, że grunt niestabilny. Gdyby nie powyższe pewnie fundamenty miałabym jak wszyscy wokół i albo nie działo by się nic (jak wszystkim wokół) albo właśnie by się stało. W każdym razie żyłabym w błogiej nieświadomości. Teraz mam świadomość, że nie jest to dobry grunt i nijak nie mogę tego zignorować agniecha1: dzięki za trochę nadziei. Więcej wyników tej warstwy nie mam. Ktoś tłumaczył mi, że nie do wszystkiego da się określić jak bardzo nośny jest grunt (podał przykład, z którym się spotkał w pracy: nasyp z ziemi, desek, styropianu i butelek PET - geotechnik odmówił podania jakichkolwiek wiążących danych - wiem, to skrajny przypadek). Prawdopodbnie jeszcze w tym tygodniu będę rozmawiać z architektem i zobaczymy co z tego wyniknie. Oczywiście nie wykluczam powtórnych badań - jak mus to mus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 19.12.2006 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Glina próchnicza to inaczej zwykła glina z zawartością materii organicznej.Opis jak najbardziej prawidłowy,aczkolwiek rzadko spotykany.Prościej było napisać glina z zawartością OM 2-5%.Ciekawi mnie tylko jak badał zawartość OM ,pewno po kolorze do tego doszedł. Nie wierzę ,że wrzucił to na laboratorium. Najczęściej te gliny mają barwę ciemnoszarą lub nawet brunatną.Ich kolor wynika z infiltrowania drobinek "ciemnych" gruntów nadległych :he he Mogę przypuszczać ,że działka ma spadek w kierunku jakiegoś rowu? zaniżenia terenowego? Moim zdaniem,jeśli to nie jest wysoki i wąski /czytaj niewielkiej pow. zabudowy/ dom ,wystarczyłaby podsypka z zagęszczonego piasku,na to chudy beton.Konstruktor powinien przeliczyć ławy,ze wzaględu na nierównomiernośc warstw gruntu w obrysie budynku. Zasypanie ław -obsypka z piasku ,można dla świętego spokoju zafoliować :D:D. Wydaje mi się także ,że nie powinien też być problemem kontakt piasku zasypkowego z tymi glinami w obrebie budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 20.12.2006 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Mogę przypuszczać ,że działka ma spadek w kierunku jakiegoś rowu? zaniżenia terenowego? Temu Panu gratulujemy Tak, działka ma spadek (ok 1m na długości 20-30m) Moim zdaniem,jeśli to nie jest wysoki i wąski /czytaj niewielkiej pow. zabudowy/ dom ,wystarczyłaby podsypka z zagęszczonego piasku,na to chudy beton.Konstruktor powinien przeliczyć ławy,ze wzaględu na nierównomiernośc warstw gruntu w obrysie budynku. Poradę zapiszę i rozważę na rozmowie z architektem, bo dom niestety musi być stosunkowo wąski i o niewielkiej pow. zabudowy (ale może nie będzie zbyt wąski). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2006 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Tora A może dom z gliny? Jest na miejscu! Dużo! Wcale nie musi być "ubogi" czy zalatywać "nędzą". Pałace z tego też budowano. Plastyczna jest. Słomy się dodaje. Byłby dom za grosze. I bardzo szybko, bo to rośnie jak grzyb po deszczu. No, tylko trzeba by sobie całe myślenie o 90 stopni przestawić. Da się napewno! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 20.12.2006 13:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Tora A może dom z gliny? Jasne; jak tylko przekonam urzędników w gminie, że zgodnie z miejscowym planem zagospodarowania osiągnę dwie połacie dachu nachylone w zakresie 35-45 stopni - oczywiście uformowane w dachówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Wcale nie musisz tej gliny na dach kłaść. Połóż cokolwiek. Ja o ścianach myślałem. Mogą być dowolne. Wielokondygnacyjne też.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tora 20.12.2006 15:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Lepianka lux Swoją drogą świetnie oddawało by to punkt z planu zagospodarowania o tradycyjnej architekturze regionu; nie wiem tylko czy tradycyjna w tym regionie strzecha też została by zaakceptowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.12.2006 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Zobacz, bo warto zanim powiesz - pass. http://www.most.org.pl/ZB/ZB/149/budownic.htm Adam M. Wykopałbym budulec a w dziurze postawił uczciwą piwnicę. Na niej śliczny, gliniany dom. Warunki są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agniecha1 21.12.2006 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Ło matko a ja mam całą górę gliny, że nie wspomnę ile juz zostało wywiezione. A u nas juz dach kładą i mury stoją. Jakby tak wybrać całą górę gliny do budowy domu, to nie mielibyśmy problemu ze stromym podjazdem pod góę. No cóż za późno się dowiedziałam. Szkoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiak 16.01.2007 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2007 i co Tora wymyslilas bo ja jeszcze nie wiem (mam podpbny problem co Tora) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts