Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym czyścić szyby piaskowane / matowe / mleczne ?

skystar

Recommended Posts

szyby piaskowane to najgorsza zaraza i prosze nie mylić z innymi szybami mlecznymi , tyle na pocieszenie

w przypadku dotknięcia :o szyby np. przy jej montażu trzeba było całą szybe spryskac silikonem w sprayu ale raz że jest drogi a dwa żę trzeba umiec równomiernie go położyć

używając detergentów jeszczs pogarszasz sprawe

sprubuj właśnie jakąś oliwką powinno pomóc

• 2 weeks później...
Mam takie szyby w szafkach kuchennych, to makabra, każde dotknięcie palca zostawia ślady bardzo trudne do zmycia. Próbuję różnymi detergentami i płynami do szyb, ale to trudne zadanie i nie wszystko schodzi. Co do oliwki, to bardzo mnie to zainteresowało, tylko się boję, że zostaną smugi, bo to tłuszcz i już nigdy tego potem nie domyję. Czy ktoś to zastosował i jest zadowolony? Czy nie wychodzą smugi? Szyba chyba robi się bardziej przezroczysta, ale jeśli równo bez smug to nie problem.

nigdy nie probowalam naatluszczac takich szyb :o

nie omieszkam sprobowac 8)

myje woda z plynem do naczyn i poleruje do sucha szmatka z mikrofazy ( nie mam zadnych smug :o )

..... aaaa...gdy sa bardzo tluste paluchy pomagam sobie najpierw ..kurde ..Kuchenhilfe ..ale to po niemiecku :-? ( w Polsce na bank rowniez dostepny preparat do usuwania tluszczu kuchennego w sprayu) :oops:

W koncu sie udało :wink: dziekuje za info odnosnie plynu do mycia naczyn wykorzytsała Pur - na mokrą szmatke i na matowa powierzchnie na to woda z dodatkiem plynu a na koniec czysta woda nadmiar zdjęłam gabka - pasmami z gory na dol - nie ma zadnych smug Brzmi skomplikowanie ale zajelo to doslownie 5 minut Oliwke zdecydowanie odradzam- powierzchnia byla tlusta i prawie przezroczysta a na dodatek widac bylo kazde przylożenie palucha- w przypadku malych dzieci tragedia Tak wiec plyn do naczyn i zwykla woda :p

• 2 weeks później...
Kurcze a mi sie tak one bardzo podobają. A tu :o Mam teraz szkło przyciemnione w kabinie i po wyjściu z kabiny ostatni przeciera szkło gumową ściągaczka do wody i jest ok. Czy w przypadku przetarcia takiej szyby ściągaczką tez zostaja jakieś ślady ?? Wydawało mi sie, że takie szkło będzie prostsze do utrzymania w czystości.

• 2 months później...
szklo piaskowane mozna zabezpieczyc kaponem do drzewa,jest wtedy troche bardziej przezroczyste ale jego utrzymanie w czystosci jest o niebo latwiejsz.a tak wogole sa szkla trawione chemicznie,malowane,lub z folia matowa w srodku.najmniej brudzace to do mebli to SATINATO,LAKOBELE(bardzo duzy wybór kolorow)LAKOMATY,SZKLO BEZPIECZNE 22.1 Z FOLIA MATOWA W SRODKU,sa to szkla ktore nawet po zabrudzeniu latwo sie czyszcza.

• 4 years później...
CIF !!!!! to jedyna możliwość odczyszczenia szyby satynowej !! tylko na suchą szybę suchą gąbką mocno nalać cifa i szorować potem dokładnie spłukać wodą. Dowiedziałem sie tego w hurtowni szkła grawerowanego, oni właśnie w taki sposób czyszczą , i to jest jedyna metoda najbardziej skuteczna.