Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W RODODENDRONACH 2 pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 1 year później...

Witam ,wszystkich .W marcu tego roku rozpoczynamy z mężem budowę domu z Archonu Dom w rododendronach 2. Budować będziemy pod Krakowem .

Zapraszamy wszystkich tych którzy zamierzają ,przymierzają się ,budują lub zbudowali do podzielenia się swoimi opiniami ,uwagami na temat tego projektu.

Jak tylko zaczniemy budowę będą pierwsze zdjęcia ..........

Pozdrawiam serdecznie Izabela. :D :D :D

• 2 weeks później...
Co do samej kotłowni widziałem już dwa rozwiązania z piecem na ekogroszek i niema problemu co do samego składowania groszku to faktycznie napewno kotłownia jest za mała ale można jakiś drewniany domek na narzędzia i przy okazji na skład kupić i postawić na działce oczywiście o ile się ma miejsce. :)

• 3 weeks później...
  • 5 months później...
  • 2 months później...
Witamy wszystkich przyszłych właścicieli domku 'rodo 2' :D

Jak bank nie pokrzyżuje nam planów jeszcze w tym roku budujemy się - 30 km od Wrocławia :) nie budujemy sie sami ale z deweloperem;

pozdrawiamy serdecznie

Witam!! Ja z żoną także zaczynamy budowę Rodo 2 ale z podwójnym garażem. Jeśli już postawiliście swój domek moglibyśmy się spotkać, zobaczyć i porozmawiać :-) W razie chęci spotkania proszę o kontakt na [email protected] . Pozdrawiam. Aha my jesteśmy z Legnicy

Witam wszystkich.Właśnie kończę budowac dom w rododendronach 2.Na wiosnę przeprowadzka.Dom wybudowany praktycznie zgodnie z projektem.Zmiany:schody wejściowe powiększone oraz kolumny,balkon powiększony gł.140.W pokoju na prawo na górze dodatkowo okno dachowe.Kotłownia trochę mała,ale to nie problem dla mojego hydraulika.Zmieściłem piec na eko-groszek oraz kociął dwufunkcyjny oraz bojler.

Witam wszystkich.Właśnie kończę budowac dom w rododendronach 2.Na wiosnę przeprowadzka.Dom wybudowany praktycznie zgodnie z projektem.Zmiany:schody wejściowe powiększone oraz kolumny,balkon powiększony gł.140.W pokoju na prawo na górze dodatkowo okno dachowe.Kotłownia trochę mała,ale to nie problem dla mojego hydraulika.Zmieściłem piec na eko-groszek oraz kociął dwufunkcyjny oraz bojler.

kolumny? czyżby udało Ci sie zmienić przód? ja próbowałam na różne sposoby z tymi kolumienkami z przodu ale zawsze coś wychodziło nie tak;

jak możesz umieść jakieś fotki kolumienek ;d

a u nas już fundamenty wykopane :)

http://images32.fotosik.pl/374/b806a68b07ba7d7d.jpg

• 3 weeks później...

Witam wszystkich rododendrowiczów.

Jakos nie za duzy ruch w temacie. Czyżby tak niewiele osób budowało rodo 2?

My (ja i mąż) budujemy naszego rododendrona w okolicach Lublina. Jesteśmy na etapie krycia dachu, może przez zime uda sie zrobic instalacje. Mamy takie ciche marzenie co by na jesień zamieszkać w naszym domku.

Pozdrawiamy :)

• 4 months później...

Witam!!!

U nas już stoją ściany fundamentowe, dzisiaj położyli kanalizację, jak pogoda pozwoli to lecimy ze ścianami. Wprowadziliśmy kilka ciekawych zmian. Jeśli ma ktoś ochotę pogadać o Rodo 2 (my mamy 2g) to zapraszam!!!

http://www.archon.pl/forum_images/show_images/247?topic_id=5919 tutaj możesz zobaczyc kilka fotek a odnosnie zmian to mam częściowe podpiwniczenie i tam też będzie piec na paliwo stałe.W miejscu kotłowni jest zejście do piwnicy i drugie jest od zewnątrz(z tyłu budynku.)Niestety musiałem też zrezegnować z tarasu i wyjścia do ogrodu z salonu(jest zwykłe okno)dlatego ,ze mam nierówny teren.Zlikwidowałem jedno okno w kuchni natomiast drugie jest powiększone(120/150)Wydłuzyłem też garaż tj,zrównany tył ze ścianą budynku a także zlikwidowałem spiżarkę w kuchni.I to było by na tyle odnośnie zmian choć myślę ,że dobrym pomysłem byłoby podniesienie ścianki kolankowej o 1 lub 2 pustaki.Ciekaw jestem Twoich pomysłów.Pozdrawiam

Bardzo ciekawe miałeś pomysły. U mnie niestety nie wyjdzie piwnica, za wysoko mam wodę. Ale oto moje pomysły:

- ściankę w salonie przesunąłem max do schodów, jest teraz na wysokości słupa, pomniejszyłem gabinet ale powiększyłem salon do ogromnych rozmiarów, komin przeniosłem na taras, tam też zrobię kominek na tarasie z grilem a kominek wewnątrz salonu umieściłem w rogu ściany nośnej od tarasu i tej przesuniętej działowej. Super sporo miejsca w salonie wyszło

- usunąłem wszystkie balkony, nad wejściem zamiast balkonu wyciągnąłem dach z nad garażu i przy wejściu podparłem go 2 kolumnami

- garaż zamieniłem na pomieszczenie użytkowe z osobnym wejściem od północy ale to dlatego że chwilowo potrzebuje tam prowadzić działalność.

- sokolik nad wykuszem też usunąłem i zastąpiłem go oknem dachowym, tańsza robocizna

- ściankę kolankową zamierzam podnieść o 3 pustaki, ta w projekcie jest zdecydowanie za niska.

- taras także planuję zadaszyć pod styl dachu, dachówka czerwona. Taras też zmniejszyłem do szerokości elewacji i nie będzie zachodził aż po wykusz.

- teraz żałuję, że nie zwiększyłem wykuszu, jest troszkę za mały. Oczywiście brama garażowa zamieniona na okno. W garażu tam gdzie powinny być drzwi do kotłowni zrobiłem w rogu łazienkę z prysznicem, w przyszłości garaż będzie pełnił funkcję pokoju gościnnego. To na tyle :-)

A komin masz z cegły czy z prefabrykatów? Moi budowlańcy odradzają murować bo wyjdzie drożej...

• 3 weeks później...

Witam

mimo iż myślałem, że mam już projekt idealny wybrany i zaprzestałem jakichkolwiek poszukiwań. Ostatnio jednak u kogoś zobaczyłem ten właśnie o to domek, popatrzyłem sobie na rzuty tego domku i stwierdziłem...

"łał, to jest dopiero panie coś..."

Dlatego właśnie poszukuje kogoś kto mógłby mi pokazać ten domek już wybudowany. NAJLEPIEJ jak najbliżej Wrocławia, ale jeżdżenie mi nie straszne.

Pozdrawiam

• 3 months później...
Witam. Mógłby mi ktoś powiedzieć jaki jest kosz budowy tego domu po najniższych kosztach??. oraz czy warto budować dom z garażem, czy bez?? ponieważ nie podoba mi się garaż obok domu, wszystkie smary i spalenizny wg mnie można wyczuć w domu.