Gość 08.05.2003 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 Przygotowuję się do ocieplenia poddasza. Mam zamiar kupić wełnę i znalazłem dosyć dobrą ofertę na zakup wełny rozprężnej ISOVER. Chciałbym się dowiedzieć odnośnie spostrezeżeń na jej temat, jakie są z nią problemy bądż jakie ma ona zalety podczeas układania i później w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.05.2003 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2003 jest dobra pod warunkiem rze bedzie odpowiednio gruba ,17cm ifolia paroszczelna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Przepraszam ale nie mogę. Proszę popraw to "rze". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 On 2003-05-09 11:10, Anonymous wrote: Przepraszam ale nie mogę. Proszę popraw to "rze". No to ja też nie mogę, ale też popraw to "spostrezeżeń ". Chociaż? - w końcu to nie klasówka z polskiego? No, a na temat: ocieplasz na poddaszu strop czy dach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.05.2003 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 Ocieplam poddaasze mieszkalne. wełnę myślę dać miedzy krokwie (14 cm) i pod krokwie (5 cm). Z tego co słyszałem powinno to wystarczyć. Pierwotnie planowałem dać tylko 14 ale przekonano mnie, aby jednak położyć większą warstwę wełny. Ale w swoim pytaniu bardziej chciałem się dowiedzieć o to czy ktoś tą wełną robił i ma jakies spostrzeżenia i uwagi co do jej układania międzuy krokwiami (np jest b. krucha, łamie się sypie się itp.) oraz ewentualnie wskazać inny produkt godny polecenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 05.06.2003 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 ja układałam sama wełnę mineralną ( to był chyba toprock rockwoola) 18 cm pomiędzy krokwiami, bardzo dobrze się układało- przycinałam zawsze 1cm szerzej niż odstęp między krokwiami - trzyma się doskonale ( bo jeszcze nie wykończyłam od środka więc widzę). dojdzie jeszcze 5cm wełny więdzy profile pod płyty GK, ale to już bedą robić fachowcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 05.06.2003 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2003 Ocieplam właśnie poddasze wełną ISOVER. Sypie się trochę (ale która wełna się nie sypie) trzeba pracować w rękawiczkach i masce bo kaszle się w tym pyle. Kupiłem 15 cm rozprężną i rozprężała się do 20 cm. Dodatkowo daję jeszcze 5 lub 6 cm na krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_pu 16.06.2003 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2003 Układałem Isovera 15cm między krokwiami. Rozwijanego z rolki.Potwierdzam - po docięciu o 1cm szerzej trzymie się nieżle. Wiedziałem że będę miał przerwę w wykańczaniu więc co 0,5m wbiłem w krokwię gwoździk i po przekatnej rozciągnołem dratewkę ( widziałem gdzieś w Muratorze) wytrzymało tak 2 lata i jest O.K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 17.06.2003 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2003 A co słyszeliście o wełnach URSA ? Bo jak na razie nikt o nich na forum nie pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.06.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Układałem urse - robi się nią całkiem całkiem - ale sypie się podobno jak każda wełna. Jak będzie się sprawować w zimie mogę powiedzeć w przyszłym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 23.06.2003 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2003 Maty ISOVER są dobrej jakości. U mnie były układane w tym roku. Wykonawca mówił, że to dobry wybór. Przestrzegał przed kupowaniem produktów w marketach tak zwanych "Firmowanych".Np pojawiła się wełna o nazwie ECO formowana przez ISOVER. Ma gorsze parametry. Jej zaleta jest tania.Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 24.06.2003 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2003 Ja ocieplałem URSĄ DF 40 18 cm i w poprzek 5 cm, Jeżeli chodzi o układanie to najważniejsze musisz do rozstawu krokwi dodać po 1-2 cm z każdej strony. A i jeszcze jedno 5 w poprzek nigdy w macie - tylko płyty.Przy tej grubości dużo lepiej wykonuje się z płyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marbo 25.06.2003 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2003 Pytanie do Haczyk Jaką szacunkowo część robocizny uda się zaoszczędzić kładąc samejwarstwę wełny między krokwiami. I czy można to wykonać w jedną osobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 29.06.2003 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2003 Sam ułożylem wełnę na poddaszu. Między krokwiami 15 rokwoola, a na krokwiach 5 między stalażem ( też sam robię . Polecam pistolet na zszywki do łapania sznurka. Bardzo się sprawdził. Miłwj zabawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 07.07.2003 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2003 Czy ktoś wie - w jakim numerze "Muratora" jest opis ocieplenia poddasza welną mineralną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozy 17.07.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ja również mam pytanie.Poddasze użytkowe, krokwie - 14 cm, zamierzam dać dwie warstwy wełny, 12 cm między krokwiami i ok. 10 cm między stelażem.Ponieważ nię będę od razu wykańczał tzn. kładł stelaża i płyt gk. mam w związku z tym pytanie:Czy można położyć najpierw warstwę wełny między krokwiami, zabezpieczyć to sznureczkami lub żyłką w formie kratownicy i resztę zrobić np. po 1-2 latach. Jak się to będzie zachowywało, czy nie będzie się sypać ?Jak ułożyć wełnę - czy kłaść ją aż do samego szczytu, czy też dojść do sufitu i ułożyć między elementami konstrukcyjnymi sufitu. Nie jest to nowy dom, nie mam projektu więc nie wiem jak to się zwykle robi.Prosze o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 17.07.2003 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ja również mam pytanie. Poddasze użytkowe, krokwie - 14 cm, zamierzam dać dwie warstwy wełny, 12 cm między krokwiami i ok. 10 cm między stelażem. Ponieważ nię będę od razu wykańczał tzn. kładł stelaża i płyt gk. mam w związku z tym pytanie: Czy można położyć najpierw warstwę wełny między krokwiami, zabezpieczyć to sznureczkami lub żyłką w formie kratownicy i resztę zrobić np. po 1-2 latach. Jak się to będzie zachowywało, czy nie będzie się sypać ? Jak ułożyć wełnę - czy kłaść ją aż do samego szczytu, czy też dojść do sufitu i ułożyć między elementami konstrukcyjnymi sufitu. Nie jest to nowy dom, nie mam projektu więc nie wiem jak to się zwykle robi. Prosze o pomoc. Myślę, że nie ma problemu z położeniem tylko wełny między krokwiami. Jeżeli chodzi o sznurki to ja stosowałem te do snopowiązałki - tanie i mocne. Pytasz czy będzie się pylić - TAK będzie. Na twoim miejscu na krokwiach rozpiołbym geowłókninie ( takią ogrodniczą bo jest stosunkowo tania) oczywiście po sznurku. Polecam takera do szczelania zszywek. Jeżeli masz zamiar użytkować poddasze do samego szczytu to go ocieplaj, a jak nie to do sufitu. Osobnym problemem jest twoje poszycie dachu. Chodzi o możliwość wykraplania się wody w wełnie. Jeżeli to jest stary dom to raczej nie masz foli paroprzepuszczelnej. Ale o tym to ja nie mam pojęcia. Uff. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 17.07.2003 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Hey Jeśli chodzi o membranę paroprzepuszczalną, a raczej o jej brak "awaryjnie" można rozpinać ją pomiędzy krokwiami (nie owijająć krokwi). Oczywiście musi to być membrana wysokoparoprzepuszczalna co najmniej 1000g/m2/24h, nie zapominając o szczelinie 3-4cm pomiedzy pokryciem dachu a membraną. Izolacja termiczna w przypadku zastosowania tej membrany może do niej przylegać. Napisałem "awaryjnie" gdyż nie jest to typowe zastosowanie tych folii (sposób układania). Pojawia się automatycznie problem z odprowadzeniem na zewnątrz wykroplonej wody z powierzchni membrany, dlatego jest to rozwiazanie nie do końca załatwiające sprawę, ale chyba jedyne w przypadku gdy pokrycie zostało już ułożone. Wychodząc z założenia, że pokrycie dachu powinno być szczelne, tak iż ewentulne podwiewanie deszczu, śniegu lub wykroplenie się wody z wnetrza nie powinny zawilgocić znacząco konstrukcji budynku (murów, krokwi) choć ryzyko takie istnieje. Pozostawiajac szczelinę, woda zostanie naturalnie odparowana z membrany.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szadam 17.07.2003 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2003 Ozy no to już wiesz wszystko- do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozy 18.07.2003 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Jarecky, Szadam - bardzo Wam dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi.Co do folii - o czym nie pisałem - fakt, dom jest stary, ale zmieniłem pokrycie dachu - jest blachodachówka, łata, kontrłata i folia wysokoparoprzepuszczalna. Póżniej będzie tak jak pisałem - przerwa powietrzna ok. 2 cm, 2 x wata, razem ok. 22 cm, folia i płyta g.k.Pozwolę sobie jeszcze zapytać:Jeżeli zdecyduję się na rozwiązanie, że będę docieplał do szczytu dachu to o ile w części "mieszkalnej" będzie stelaż i płyty to nie bardzo wiem co zrobić w części szczytowej. Czy też należy to wykończyć jakimś stelażem (no bo tą drugą warstwę wełny też trzeba jakoś zamocować) i płytami g.k. ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts