Szadam 18.07.2003 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2003 Ozy, trochę mnie rozumiem ostatniego twojego pytania. Jeżeli chcesz dosieplać po krokwiacz do samego szczytu i do tego płyty GK to policz : stelaż poziomy ( prostopadły do krokwi) co 40cm. Podobnie sufit. Liczy się powierzchnia. Sam szczyt i i tak trzeba jakoś zakończyć poziomym sufitem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecky 19.07.2003 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2003 Hey Jeśli dobrze rozumiem (sufit ma być podwieszany G-K ale nie ocieplony), to wystarczy w części nieużytkowej, patrząc od wewnątrz założyć paroizolacje, chroniąc w ten sposób wełnę przed zawilgoceniem przenikającym z pomieszczeń. Pozdrawiam Ps... Jeśli nie o to chodzi to pytaj śmiało..co dwie głowy to nie jedna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozy 21.07.2003 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2003 Jarecky - trafiłeś w sedno - o to dokładnie mi chodziło.Wielkie dzieki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogston 03.10.2003 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Folia paroizolacyjna ma być pomiędzy płytą KG i wełną. Folia powinna być szczelna ( czytałem,że należy mocować ją taśmą dwustronną- to jak przymocować płyty GK aby jej nie dziurawić ? Czy to przesada ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 03.10.2003 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2003 Ja ocieplam strop wełna Ursa miedzy belki a płyty gk 10 cm pozniej 15 cm miedzy belki stropowe.Razem ocieplenie 25 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 01.11.2003 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2003 Ja mam następujący problem: chcę dać wełnę między krokwie i do tego sznurek, ale później (za jakieś pół roku) będzie jeszcze sufit podwieszany i na nim też ma być trochę wełny. W ten sposób powstanie taki mały strych (ok. 0,5 m wysokości w najwyższym punkcie). Nie wiem, czy tej wełny między krokwiami nie powinienem czymś zasłonić z powodu jej sypania (wykluczam folię, bo będzie się po niej skraplała woda i moczyła warstwę wełny na suficie). Czy wełna już powieszona na suficie będzie się sypać i po pewnym czasie może jej większość spaść? Przestrzeń "strychu" będzie oczywiście wentylowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 02.11.2003 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 a co sadzicie o takim rozwiazaniu:miedzy krokwie welna 18 cm nastepnie stelaz z drew a pomiedzy to styropian 2 cm i na koniec plyty g-k? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekRz 02.11.2003 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2003 Styropian jako ocieplenie połaci raczej odpada, ze względu na swoją znacznie mniejszą przepuszczalność pary wodnej.DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 03.11.2003 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Na poddasza styropianu raczej się nie daje, bo: 1. Łatwiej wpasować między belki elastyczną wełnę niż sztywny styropian.2. Sam styropian jest samogasnący, ale w połączeniu z drewnianą konstrukcją dachu stanowijużpewne zagrożenie w przypadku pożaru. Wełne fajnie przytrzymuje się za pomocą cienkiego drutu stalowego przypinanego do belek za pomocą takkera. Co do wykruszania to nie wiem. Aż tak strasznie to się nie sypie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.11.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 Pierwszy punkt Jasiu raczej odpada, chyba jednak łatwiej przyciąć i dopasować sztywny styropian niż wełnę Drugi to święta racja... DarekRz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekd 03.11.2003 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2003 witajciezamierzam dać wełnę dwuwarstwowo t.zn.16cm między krokwie a później 5cm między stelaż do mocowania płyt g-k .rozumiem że folia ma osłaniać wełnę przed zawilgoceniem więc powinna być położona na wełnie 5cm leżącej w stelażu. Powiedzcie jak założyć folię i do czego i czym ją przymocować,jakoś sobie tego nie wyobrażam aby folia trzymała się aluminiowego stelażu ... a może gdzieś o czyms zapomniałem..?pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 04.11.2003 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2003 są taśmy dwustronnie klejącemożna też takerem do profiluw sumie to długo trzymać się nie musi - parę minut od przyłożenia do przykręcenia płyty GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 08.11.2003 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2003 u mnie folie paroszczelna aluminiowa z jednej strony jest folia, z drugiej aluminium.. przyklejali tasma obustroonie klejona, a płyty gk mocowano do stelaza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.11.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2003 Witam, mam detaliczne pytanko w sprawie welny. Jesli ulozyc np. 15 cm miedzy krokwiami oraz 5 cm poprzecznie miedzy stelazem dla plyt gk to gdzie i w jaki sposob umiescic folie paroszczelna. Jesli umieszcze ja na stelazu to bedzie przylegac do plyt gk, a to chyba niedobrze. Sylwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 10.11.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2003 Dlaczego źle ? Ta folia ma tylko chronić wełnę przed wilgocią bytową z wnętrza budynku. Nie musi być w żaden sposób oddylatowana od płyt GK. Zbieranie wilgoci nie grozi bo 1,2 cm płyta GK bez problemu odparuje nadmiar wilgoci do wnętrza (no chyba ,że zrobimy permanentną łaźnie turecką ) Wg.zaleceń producentów folia konieczna jest w pomieszczeniach mokrych (łazienki, itp...), a w pozostałych opcjonalna - tzn można dać ale nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.11.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2003 Dzieki Jasiu za info, juz wszystko jasne. Sylwek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 witajcie,mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wełny między krokwiami a mianowicie : czy kładąc wełne szerokości 20 cm między krokwie o grubości również 20 cm mogę zachować szczelinę 2cm odpowiednio ściskając wełnę?I oczywiście później kolejną warstwe 5 cm zakrywającą krokwie .. pozdr.Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2003 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2003 sorki nie mogę się zalogować to ja czyli marekdpozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 24.11.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 Jeśli zastosujesz membrane wysokoparoprzepuszczalną (np.: corotop > 1300 g/m2) to nie musisz zostawiać szczeliny mędzy membraną a wełną. Powyższa rada pochodzi z jakiejś ulotki informacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marekd 24.11.2003 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2003 dzięki Jasiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts