Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przekonać męża ?

Bełatka

Recommended Posts

Taaaak, moja córka jest alergikiem....ma 5,5 roku i jak na razie z testów nie wyszło na co jest uczulona, ale na pewno dzięki bogu nie na roztocza :roll: (za to na pewno na urządlenia i ugryzienia owadów-na wsi...porażka, cały czas mam nadzieje że z tego wyrośnie :( ). Dlatego wiem jak uciązliwa może być alergia.

Ale skłaniam się do wypowiedzi cisza1 ...alergię oczywiście się leczy, odczula... , ale w tym wypadku kupno odkurzacza centralnego jest oczywiście uzasadniona. Mam znajomą której córka ma alergię na roztocza.... w domu zero firan, dywanów, kanapy ze skóry i oczywiście rainbow na codzień do użytku.

Natomiast jesli chodzi o zdrowych ludzi to oczywiście chodzi przeważnie o wygodę .... i jeśli ktoś ma te kilka tysięcy w zapasie i ma życzenie zainstalować sobie takie cudo, to nikt nikomu nie broni :wink: .

Każdy ma inne priorytetey którymi kieruje się w życiu ....dla jednych ważny będzie odkurzacz centralny, kafelki z opoczna i parkiet w całym domu....dla innych zwykły odkurzacz, tanie ale ładne kafelki czy panele na podłogach.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeszcze nie mieszkamy w domu.

Jak sie sprawdza OC w moim konkretnym przypadku napiszę za pół roku.

W obecnym mieszkaniu odkurzam tradycyjnie i szlag mnie trafia, bo miałam "wspaniały" pomysł na biblioteczkę z otwartymi pólkami ale wtedy na nic nie byla uczulona. Wyobraźcie sobie zdejmowanie i ręczne wycieranie z kurzu około pięciust książek...

Odkurzacz centralny jest dla mnie próbą eleiminacji uciązliwych dolegliwosci. Gdybym teraz nie wykonała tej instalacji, nie miałabym mozliwości przekonania się w przyszłości o skuteczności bądź nie takiego rozwiązania. Nikogo nie namaiwiam na siłe do orurowania domu pod kątem odkurzania - dla mnie jest to kwestia mojego własnego przekonania a także wygody (a jak!). I wcale niebagatelny jest argument o straszeniu zwierząt domowych - dla mnie to są członkowie rodziny i z ich uczucia także uwględniam...

W domu najważenijsze są instalacje .

Nie kafelki.

Dlatego kontynuujcie watek bo interesujący (pomimo że na razie nie planuje odkurzacza centralnego).

No to lecimy.

Czy odkurzenie (centralnym czy zwykłym) podłogi w kaflach jest lepsze od starcia mokrą szmatą ??

Centralnym bezwzględnie tak, a na dodatek nie trzeba wykręcać szmaty i wylewać wody. No i zbiera się również takie rzeczy, których się nie zmyje.

Czy odkurzenie (centralnym czy zwykłym) podłogi w kaflach jest lepsze od starcia mokrą szmatą ??

moim zdanien nie, pod warunkiem za najpierw przynajmniej zamieciemy.

Centralnym bezwzględnie tak, a na dodatek nie trzeba wykręcać szmaty i wylewać wody. No i zbiera się również takie rzeczy, których się nie zmyje.

hm... to ja zapytam inaczej... co konkretnie jest takiego 'cudownego' w odkurzaczu centralnym czego nie ma typowy odkurzacz a co powoduje ze jest on 'bezwzglenie' lepszy od stracia mokra szmata podlogi w kafelkach?

jak mnie przekonacie ze jest cos takiego to deklaruje ze juz dzis zamawiam rury... :)

Kolega michal_m się myli. Szmata (mop etc.) i woda to najskuteczniejszy sposob na walke z brudem powierzchni plaskich ;) Najmocniejszy i najbardziej szczelny odkurzacz wysiada. Sa na ten temat prace naukowe, serio mowię :)

Dla mnie odkurzacz centralny to kwestia tylko i wylacznie wygody, co do ktorej zapewnienia sobie jeszcze nie podjalem ostatecznej decyzji ;)

Kolega michal_m się myli. Szmata (mop etc.) i woda to najskuteczniejszy sposob na walke z brudem powierzchni plaskich ;) Najmocniejszy i najbardziej szczelny odkurzacz wysiada. Sa na ten temat prace naukowe, serio mowię :)

Gdzie mnie zwykłemu śmiertelnikowi dyskutować z pracą naukową. Nawet się zgodzę - mokra ściera i dobry płyn wydzyszczą dokładniej. Ale bezwzględnie odkurzacz zrobi to szybciej i wystarczająco dokładnie.

My odkurzacz załozyliśmy dla wygody - bez dwóch zdań. Jeżeli kiedyś zbudujemy następny dom - też założymy. Nikogo pewnie nie przekonam, równie dobrze możemy pogadać o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocą.

cisza1, życzę Ci, żebyś nie żałował. Może na wszelki wypadek odwiedź jakiś dom, gdzie taki odkurzacz działa.

Po tych odpowiedziach pojawia się więc następne pytanie.

Nowoczesny dom w którym mamy na parterze:

Salon - kafle, parkiet, panele

Kuchnia - kafle

przedpokoje - kafle

łazienka - kafle

Na poddaszu:

Łaziekna - kafle

pokoje dzieci - panele, parkiet

Sypialnia - wykładzina

Tak więc dywan/wykładzina czyli coś do czego chcemy odkurzacz a nie mopa mamy tylko w jednym pomieszczeniu.

Może warto założyc mop centralny bo widac że jest o wiele bardziej potrzebny :roll:

przeciez z barku okurzacza centralnego sie nie umiera, prawda ;)

wbrew pozora totalnym ignorantem nie jestem ;) i mam polozone 2 dodatkowe piony 'wentylacyjne 'w scianie od samego dolu do strychu na 'cos tam', wszystko w prawie centralnym miejscu domu :D

jak zajdzie potrzeba, poprostu wpuszcze tam rury, wybije otwory na kniazdka po jednym na kondygnacje i... gotowe... nie ma problemu.

tylko ze widzisz... ja naprawde nie jestem przeciw... ale jakos nikt nie moze mnie do tego przekonac :(.. a tak bardzo prosze ;)

DZIWNE... ze najbardziej zainteresowane... kobitki... jakos przycichly w tym temacie.... czyzby czuly sie zdominowane ;) :lol:

Może warto założyc mop centralny bo widac że jest o wiele bardziej potrzebny :roll:

jabko, jak wynajdziesz, to przy tej ilości lobbystów mopa nie będziesz musiał się przemęczać :wink: . To mi przypomniało o jednym znajomku, który chciał opatentować gazowane mleko, twarożek w sprayu i czarną żarówkę (taką co się włącza i robi się ciemno).

Jak ktoś kiedyś powiedział - można konia przyprowadzić do wodopoju, ale do picia się go nie zmusi. Nie chcę nikogo obrażać, to tylko takie obrazowe wtrącenie. Każdy sam zdecyduje, na co wyda pieniądze.

wbrew pozora totalnym ignorantem nie jestem ;) i mam polozone 2 dodatkowe piony 'wentylacyjne 'w scianie od samego dolu do strychu na 'cos tam', wszystko w prawie centralnym miejscu domu :D

jak zajdzie potrzeba, poprostu wpuszcze tam rury, wybije otwory na kniazdka po jednym na kondygnacje i... gotowe... nie ma problemu.

tylko ze widzisz... ja naprawde nie jestem przeciw... ale jakos nikt nie moze mnie do tego przekonac :(.. a tak bardzo prosze ;)

DZIWNE... ze najbardziej zainteresowane... kobitki... jakos przycichly w tym temacie.... czyzby czuly sie zdominowane ;) :lol:

Na forum Cię nie przekonam, mogę zaprosić do domu na mały teścik :lol: .

cisza , to ja Ci odpowiem :lol:

U nas podłogi są mieszane , trochę płytek , trochę paneli , dwa małe dywaniki i jeden chodnik . Sprzątanie domu wygląda tak - najpierw odkurzacz , potem mop , codziennie . Dom parterowy z użytkowym poddaszem .

Nie mamy co prawda jeszcze zamontowanej jednostki centralnej ale cały osprzęt ( rury , gniazda , szufelki automatyczne ) i owszem .

Zdecydowaliśmy się na ten wydatek głównie dla wygody . Mam dość ciągnięcia za sobą jamnika , plątania sie kabla , noszenia ustrojstwa po schodach , hałasu jaki robi , miejsca które zajmuje .

Względy zdrowotne miały najmniejsze znaczenie .

Michal, dzieki za zaproszenie... hehe... uwazaj... bo jak tak dalej bedziesz to cudo zachwalal to wiecej forumowiczow Cie 'nawiedzi' ;), a wtedy zrobi sie tlum, tlok, bloto i takie tam..., i bedziesz musial wymienic jednostke centralna na bardziej wydajny model :D :D :D

Maxtorka, i to rozumiem! konkretna odpowiedz.... i wszstko jasne! :)

nie jakies sciemnianie!

Ja bym tez kupil dla wygody... i pewnie kiedys kupie... ale nie ma to dla mnie w tym momencie najwyzszego priorytetu... tylko.... ciiiiiiiii...chooo... zeby inni sie nie zwiedzieli... bo przeciez ja jestem na NIE ;)

W domu najważenijsze są instalacje .

Nie kafelki.

Dlatego kontynuujcie watek bo interesujący (pomimo że na razie nie planuje odkurzacza centralnego).

No to lecimy.

jabko, wg mnie to jest tak: odkurzacz zdecydowanie lepiej zbierze kurz (mop i szmata mają niestety taką brzydką cechę, że rozmazują trochę ten kurz i część zostaje na podłodze). Zebranie piachu mopem czy szmatą to nie lada wyczyn. Dla odkurzacza to chwila. Natomiast brudu odkurzaczem nie zbierzesz, więc tylko mop.

My w kazdym razie odkurzamy częsciej (nawet codzennie, zależy ile piachu się wniesie i ile córy naśmiecą); mopujemy zdecydowanie rzadziej. Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie codziennego mopowania podłogi w całym domu.

Jeszcze komentarz do ciszy1: nie jestem alergikiem (tzn. nie jestem uczulona na kurz). Jednak bardzo dużo wiem na temat alergii (obie córki alergiczki pokarmowe, co prawda coraz mniej - przechodzi z wiekiem) i prawda jest taka, ze z alergią nigdy nic nie wiadomo. Leczenie nie zawsze przynosi skutek.

Jednak ja oc nie zakładam tylko z powodów zdrowonych, ale przede wszystkim dla wygody (właściwie to jest połączenie obu tych rzeczy). Po pierwsze nie chce mi się latać z odkurzaczem po domu, zwłaszcza po schodach (czytałam wypowiedzi na forum, że po jakimś czasie ludzie kupowali drugi odkurzacz, żeby nie znosić i nie wnosić go po schodach), nie lubię tego hałasu (a przy dużych powierzchniach odkurzanie zajmuje dużo więcej czasu niż w naszych małych mieszkaniach), poza tym zwykły odkurzacz śmierdzi. :-?

A najlepsze jest to, że po którejś wizycie u swoich znajomych, mój mąż wrócił cały przejęty i zaczął mi opowiadać, jakie to wspaniałe urządzenie mają ci znajomi. Na to ja - nie martw się kochanie, to się nazywa odkurzacz centralny i my tez będziemy to mieć, już jest w kosztorysie :lol: 8)

Jednostka centralna kosztuje 2000zl. Rurki , szufelka i gniazda kosztowaly 550zl. Ulozenie we wlasnym zakresie (trywial). Dla samego komfortu biegania tylko z rura, a nie z cala jednostka - warto :lol: Gratis nie straszymy zwierzat domowych i nie wzbijamy tumanow kurzu powietrzem z wylotu typowego odkurzacza :wink:

Niezdecydowaym polecam rozlozenie instalacji i ... zapomienie o dalszych inwestycjach. Jak centralny odkurzacz okaze sie potrzebny - instalacja zajmie 10 minut :wink:

No - wreszcie Ktos, kto wie o czym pisze. :D

Bo nie chodzi o to abym kogoś namawiał do centralnego odkurzacza.

Niby po co ? :o

Ale mnie kiedyś (na etapie stanu surowego mojego domu), zyczliwy człowiek udzielił dobrej rady, za co mu jestem wdzięczny do dzisiaj.

Chcąc ten "dług" jakoś spłacić - staram się tą radę posłać dalej, ludziom którzy mogą być równie nieuświadomienia, jak ja wtedy.

Bo rezygnacja z centralnego odkurzacza na etapie stanu surowego jest N I E O D W R A C A L N A.

Nikt nie bedzie przecież pruł potem wykończonych podłóg., ścian czy stropów aby położyć instalację.

nie znam sie na centralnych odkurzaczach

To akurat widać. :D

No bo co Ty tu wypisujesz? :o

oczywiscie ze 2500 to koszt malo realny...

Całkowicie realny. Sprawdziłem.

Moja instalacja, kosztowałaby dzisiaj cos około tego - a dom mam rozległy - 2 gniazda na górze i 2 na dole.

czy rury smierdza... pewnie nie, ale napewno musza byc dezynfekowane co jakis czas...

Niby z czego miałyby być dezynfekowane.

Te rury to najbardziej sterylne miejsce w całym domu.

Panuje tam taki huragan przy którym te amerykańskie tajfuny to lekka bryza.

Rury od wewnatrz są gładkie jak szkło i pokryte powłoką antybakteryjną.

Nie ma tam nic oprócz swieżego powietrza, ponieważ jest to najlepiej "przewietrzane" miejsce w domu.

u nas jest na parterze podloga kamienna a na pietrze drewniana, wiec... takie urzadzenie jest jak dla nas zbyteczne... wystarczy mop i dobra miotla

Mozna i tak, tylko jak tym mopem dotrzeć w zakamarki ksiegozbioru albo setke podobnych miejsc w domu.

Miotełką? Można. Nawet dobrze zapyli nam domek i drogi oddechowe.

nie mam praktycznego doswiadczenia w tym temacie, ale tak na zdrowy chlopski rozum, jest to pierwsze miejsce gdzie beda zbierac sie wszelkie tluszcze i inne badziewia... poprostu nie wierze zeby nic tam sie nie wyroslo z czasem ...

Niestety nie wyrośnie. Nie ma gorszego miejsca na porost czegokolwiek.

Po kilku latach użytkowania, sprawdziłem czystość rur. Są sterylne.

jezeli odkurzasz na mokro to cala instalacja musi byc polozona ze spadkiem, inaczej na 100% bedziesz miala mala hodowle po pewnym czasie...

No tutaj to przywaliłeś teorią żywcem wyjętą z instalacji kanalizacyjnych.

Czysty nonsens !

czy jest ktos kto moze mi podac przekonywujacy argument azeby usprawiedliwic wydatek rzedu kilku tysiecy PLN w porownaniu do 300PLN (za zwykly odkurzacz) przy zalozeniu ze nie jestem alergikiem ?

A czy ktoś może mi podać przekonywający argument ażeby usprawiedliwić wydatek rzędu kilkudziesięciu tysięcy PLN na auto w porównaniu do 3 PLN (za zwykly bilet na PKS) ?

A czy ktoś może mi podać przekonywający argument ażeby usprawiedliwić wydatek rzędu dwóch tysięcy PLN na zmywarke w porównaniu do 0,5 PLN (za zwykly zmywak) ?

A czy ktoś może mi podać przekonywający argument ażeby usprawiedliwić wydatek rzędu kilku tysięcy PLN na komputer w porównaniu do 5 PLN (za zwykle liczydło) ?

A czy ktoś może mi podać przekonywający argument ażeby usprawiedliwić wydatek rzędu tysiąca PLN na telefon komórkowy w porównaniu do kilkunastu PLN (za zwykly bebenek typu "tam-tam") ?

itd. itd.

Mogę tak bez końca. :lol:

moja malzonka stwierdzila ze na CH... jej to ;)

No i to wyjaśnia poziom jej wiedzy w temacie.

Własciwie to na CH... jej ten cały dom? :o

wygoda to bardzo wazny argument - przynajmniej jak dla mnie, ale z calym szacunkiem Panie i Panowie, jak slysze argumenty pt. 'kupa mnie przygniecie', 'bede chodzil w tumanach kurzu' albo ze 'wystrasze zwierzeta'... hm... :)

Pewnie. :wink:

Jak kto lubi.

Jedni lubią mieć czysto wokół siebie a innym nie przeszkadza życie w gównach.

koncowa decyzje kazdy podejmuje sam :) ale niech ona bedzie swiadoma.

I tu akurat napisałeś coś z czym sie zgadzam.

ŚWIADOMA - bo potem będzie za późno !!!

hm... to ja zapytam inaczej... co konkretnie jest takiego 'cudownego' w odkurzaczu centralnym czego nie ma typowy odkurzacz a co powoduje ze jest on 'bezwzglenie' lepszy od stracia mokra szmata podlogi w kafelkach?

jak mnie przekonacie ze jest cos takiego to deklaruje ze juz dzis zamawiam rury... :)

Przeczytaj uwazniej ten i pare innych watków na ten temat, bo to juz kilkakrotnie napisano.

Ano własnie.

Nawet z braku domu sie nie umiera - zawsze mozna mieszkać w kanałach. :D

Pozdrawiam.

:D

no tak... wybacz mi ze nie bede wszystkiego komentowal i odniose sie tylko do Twojej najleszej rady

rezygnacja z centralnego odkurzacza na etapie stanu surowego jest N I E O D W R A C A L N A.

hm... wiec niby ze co... ze bede musial od nowa dom budowac :D

OK. :) przyjmuje twoj glos na TAK w sprawie odkurzacza centralnego :D

e tam... co mi szkodzi... lubie powymieniac poglady ;)

Całkowicie realny. Sprawdziłem.

Moja instalacja, kosztowałaby dzisiaj cos około tego - a dom mam rozległy - 2 gniazda na górze i 2 na dole.

dobrze... przyjmuje wiec uczciwie ze dolna granica to 2500PLN... z drobna uwaga ze oczywiscie cena uzalezniona jest od jakosci i funkcjonalnosci rozwiazania.... gorna granica pozostaje narazie bez zmian

Niby z czego miałyby być dezynfekowane.

Te rury to najbardziej sterylne miejsce w całym domu.

Panuje tam taki huragan przy którym te amerykańskie tajfuny to lekka bryza.

Rury od wewnatrz są gładkie jak szkło i pokryte powłoką antybakteryjną.

Nie ma tam nic oprócz swieżego powietrza, ponieważ jest to najlepiej "przewietrzane" miejsce w domu.

swierze to ono bedzie jak zostanie zassane z zewnatrz, i to nie zawsze skoro tak bardzo chcesz dbac o zdrowie.

to bedzie zawiesina wszystkiego co sie znajdzie w zasiegu rury...

ten argument tez zostal przyjety wczesniej ale dla uproszczenia powtorze ze wierze Ci na slowo.

Mozna i tak, tylko jak tym mopem dotrzeć w zakamarki ksiegozbioru albo setke podobnych miejsc w domu.

Miotełką? Można. Nawet dobrze zapyli nam domek i drogi oddechowe.

mozna tez inaczej.. kupic odkurzacz z 150PLN i odkurzyc...

nie potrzeba do tego 15x drozszego odkurzacza centralnego :)

Niestety nie wyrośnie. Nie ma gorszego miejsca na porost czegokolwiek.

Po kilku latach użytkowania, sprawdziłem czystość rur. Są sterylne.

ten argument tez zostal przyjety wczesniej

ale powtorze to jeszcze raz specjalnie tutaj - wierze Ci na slowo.

No tutaj to przywaliłeś teorią żywcem wyjętą z instalacji kanalizacyjnych.

Czysty nonsens !

dla dobra sprawy przyjme stwierdzenie 'czysty nonsens' jako argument wystarczajacy bez zadnej merytorycznej argumentacji i zaloze ze ten problem nie wystepuje ;)

A czy ktoś może mi podać przekonywający argument ażeby usprawiedliwić wydatek rzędu kilkudziesięciu tysięcy PLN na auto w porównaniu do 3 PLN (za zwykly bilet na PKS) ?

A czy ktoś może mi podać przekonywający argument ażeby usprawiedliwić wydatek rzędu dwóch tysięcy PLN na zmywarke w porównaniu do 0,5 PLN (za zwykly zmywak) ?

A czy ktoś może mi podać przekonywający argument ażeby usprawiedliwić wydatek rzędu kilku tysięcy PLN na komputer w porównaniu do 5 PLN (za zwykle liczydło) ?

A czy ktoś może mi podać przekonywający argument ażeby usprawiedliwić wydatek rzędu tysiąca PLN na telefon komórkowy w porównaniu do kilkunastu PLN (za zwykly bebenek typu "tam-tam") ?

itd. itd.

Mogę tak bez końca. :lol:

o! jaka ladna wyliczanka... :D... ale zaraz zaraz... a gdzie odpowiedz...?

to ja podpowiem.... bo widze ze pytanie bylo za trudne :D

W Y G O D A :D :D :D

No i to wyjaśnia poziom jej wiedzy w temacie.

Własciwie to na CH... jej ten cały dom? :o

eh..... :(

Pewnie. :wink:

Jak kto lubi.

Jedni lubią mieć czysto wokół siebie a innym nie przeszkadza życie w gównach.

samo zycie... to normalne ze nalezy szanowac wybory innych ludzi, choc czasem bywaja niezrozumiale... trzeba starac sie zrozumiec rzeczowa argumetacje drugiej strony...

Przeczytaj uwazniej ten i pare innych watków na ten temat, bo to juz kilkakrotnie napisano.

i znow brak konkretow... a szkoda...

uff... dlugie to bylo ale jakos przebrnalem... wiec... maly kometarz na koniec ;)

nie padly ZADNE nowe argumentow ktore mogly by wniesc cos do sprawy. zmianie ulegla jedynie cena urzadzenia... teraz zgodzilismy sie ze za 2500PLM mozna 'jakos' zlozyc jakis tam zestaw... z jakas akceptowalna jakoscia. jak juz zaznaczylem wczesniej nie chce za bardzo wnikac w definicje jakosci po to pojecie bardzo subiektywne.

dalej jednak NIKT nie przytoczyl ZADNEGO sensownego argumentu zeby usprawiedliwic sens poniesienia 15-to krotnego kosztu tradycyjnego odkurzacza za montarz system centralnego odkurzania poza wczesniej przytoczonymi przeze mnie argumentami (WYGODA i w szczegolnych przypadkach ZDROWIE)...

zgadzasz sie z tym ESKIMOS?

cisza, argumentów przytoczono naprawdę dużo. Można je wrzucić w 2 kategorie, czyli tak jak mówisz - wygoda i zdrowie. Tak naprawdę to czego ty oczekujesz? Że ktoś napisze, że oc zwróci się za X lat?

Jeśli to dla ciebie za mało, to nie instaluj oc, przecież nikt cię nie zmusza. Ale twierdzenie, że podano za mało argumentów jest moim zdaniem szukaniem dziury w całym. Po prostu przyjmij do wiadomości, że dla niektórych ten koszt jest warty poniesienia, bo cenią sobie właśnie wygodę i zdrowie. Równie dobrze można by analizować w ten sposób każdy element domu: dachówka czy blacha, suporeks czy ceramika, wanna czy brodzik, kafelki czy farba olejna. A nawet dom czy mieszkanie. I co tu dalej drążyć? Zwłaszcza, że sam przyznajesz, że na oc sie nie znasz. Tym bardziej ta dyskusja jest bezcelowa.

Pozdrawiam