Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak przekonać męża ?

Bełatka

Recommended Posts

jak sama zauwazysz od samego poczatku nie negowalem zasadnosci zakupu takiego urzadzenia (no moze poza wlasnym przypadkiem) ale uzytej argumentacji.

wracajac do sedna watku, w ktorym chodzi o doradzenie kobiecie jak argumentowac mezowi zakup co, nie sposob jej dobrze doradzic nie znajac racjonalnych powodow zakupu...

jak dotad zgodzilismy sie wspolnie co do dwoch powodow, z czego argument zrdowotny jest w praktyce stosunkowo rzadki.

sama zreszta przyznalas ze u Ciebie dzieci nie sa uczulone na kurz tylko potencjalnie w przyszlosci mogly by byc bo z tymi uczuleniami nigdy nic nie wiadomo, wiec... tak jak napisalem wczesniej to jest czesto teoretyczny argument.... ale to byla Twoja decyzja i napewno nie odwazylbym sie jej krytykowac - bo i po co.

bedac na miejscu jej meza slyszac argumenty uzyte przez niektorych poprostu zaczalbym sie zastanawiac dlaczego moja zona tak bardzo wymysla zamiast powiedziec prosto z mostu o co jej chodzi.

uzasadnienie technicznej wyzszosci centralnego odkurzacza nad tradycyjnym w mojej ocenie nikomu sie nie udalo..., argumenty ekonomiczne praktycznie zadne... wiec co by tu jej doradzic... hm... jakich argumentow uzyc zeby mozna bylo je wzglenie trudno podwazyc.

niebylbym w stanie oponowac wobec argumentu nt. jej wygody lub zdrowia, a o ile ten pierwszy jest zbyt subiektywny zeby go podwazac, a drugi zbyt oczywisty w pewnych sytuacjach, to wmawianie ze oc zrobi cos lepiej od tradycyjnego odkurzacza, hm... jest bardzo ryzykownym argumentem i moim zdaniem to slepa uliczka.

obserwuje jak niektorzy brna w ta slepa uliczke i nie moge zrozumiec dlaczego.

• Odpowiedzi 103
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie chce mi się przeglądać wątku od początku, ale wydaje mi się że nikt nie twierdził, ze oc zrobi coś lepiej (chociaz być może ma lepszy "ciąg" - tego nie wiem i szczerze mówiąc, to akurat nie jest dla mnie wazne, bo nie bedę mieć dywanów).

Zona ma powiedziec, że chce, żeby jej było wygodniej. Dla mnie to jest koronny argument - zwłaszcza, ze to ona ma sprzątać. Moim zdaniem (już to chyba pisałam, oc nie ma ekonomicznego uzasadnienia, jest po prostu urządzeniem, które chcę mieć. Tak jak zmywarkę i pralkę. Bo mi łatwiej.

Nie chce mi sie już pisać na ten temat, więc wybacz, ze nie bedę dalej odpisywać na twoje ewentualne komentarze.

P.S. Może to ty jesteś tym mężem padalcem, hę? :wink: :lol:

Nie uwierzycie ale zdecydowałem się założyć instalkę do OC.

Znalazłem na "comfortsystem" zestaw montażowy na 3 gniazdka za 300zł.

A niech stracę, najwyzej kiedyśrzeklnę Eskimosa za tę niepowetowaną stratę kasy :lol:

Może poradzicie jakiej firmy kupić zestawik ?

I jakąs stronkę konkretną gdzie wszystko namalowane co i jak ?

Czy zestaw z gniazdami jednej firmy pozwoli później kupić odkurzacz inne firmy czy to decyzja "wiązana" ?

please :lol:

Nie uwierzycie ale zdecydowałem się założyć instalkę do OC.

Znalazłem na "comfortsystem" zestaw montażowy na 3 gniazdka za 300zł.

A niech stracę, najwyzej kiedyśrzeklnę Eskimosa za tę niepowetowaną stratę kasy :lol:

:lol: :lol: :lol:

Nie ma obawy. :D

Pewnego dnia mi podziękujesz.

A sam odkurzacz kupisz kiedy zechcesz, nawet za 10 lat (wtedy też pewnie za 300 zł.).

Kto wątpi - niech mi odpowie na pytanie: dlaczego w wątku "Odkurzacz centralny - czy zamontowałbyś po raz kolejny" NIKT (ani jeden użytkownik) spośród setek forumowiczów którzy już go używaja, nie odpowiedział NIE ?

Szkoda sie dalej rozpisywać.

Zauważyłem tylko,że przeciwnicy CO rekrutują sie głównie z posiadaczy domów którzy nie pomyśleli (nie wiedzieli) na czas, że warto zainwestować kilkaset złotych w instalację. :o

To co teraz maja napisać............. :cry:

Pozdrawiam wszystkich życząc wesołych Świąt a zwłaszcza przeciwnikom - bo ci mają dużo ciężej z przedświątecznymi porządkami. :D

Tak się składa że jestem instalatorem różnych instalacji rurowych do których należy również odkurzacz centralny Należę również do stajni firmy Husky dla terenu Warszawy i okolic

W większości przypadków decydując się na instalację jesteśmy skazani później na całą reszt

Najgorzej jest z Borysowskim jest to jeden z niewielu systemów do którego później nic nie pasuje ( przykład naszej Soniki) ale w większości przypadków sa to systemy uniwersalne i wzajemnie do siebie pasujące ( mam na myśli gniazda ) Takim systemem uniwersalnym są rurb białe bez znaczenia jakim napisem firmowane Husky, Beam i tp Do płytek montażowych i rur firmy Husky będą pasowały gniazda Beam i odwrotnie

Do JABKA jestem w stanie Ci pomóc w zrobieniu i zaprojektowaniu takiej instalacji podzielę się swoim doświadczeniem mogę podesłać sporo fotek a nawet sprzedać niezbędny materiał

Dzięki niezły

Ale shit zamówiłem w sklepie interetowym Beam zestaw za 330zł na 3 gniazda. :x

Choći tak pewnie dojdzie po nowym roku.

Mam tak centralnie rozłożone pomieszczenia że w domu wystarczą mi 2 gniazda i jedno w garażu. Rur pójdzie może 8m (a przyślą mi 22mb :cry: )

Więc już za późno :cry:

Troszke poczytałem i to wszystko bardzo logiczne i proste (nie stosować mocnych zagięć, trójniki w odpowiednim kierunku itp) więc mam nadzieję sobie poradzić :lol:

Ale jak jakieś pytania się pojawią to na pewno do Ciebie uderzę :lol:

Nie prześledziłem wszystkich wypowiedzi ale powiem tak :

Na pytanie jek przekonać męża - odpowiedź prosta od jutra to On zajmuje się sprzątaniem , drugi sposób jeżeli lubi mecze to w środku meczu wytocz ukochany przez niego odkurzacz i zacznij pracę .

Gdy się wścieknie odpowiedz ze spokojem centralny tak nie hałasuje ale Ty przeciez wolisz to coś ....

Używam centralny odkurzacz od 4 lat i nie wyobrażam sobie powrotu do tradycyjnego odkurzacza . To bardzo wygodna rzecz , cicho wydaljnie .

Poza tym odkurzacz centralny to nie tylko odkurzanie to także :

automatyczna szufelka , pomocnik w sprzątaniu kominka , urządzenie do prania tapicerki . Musimy pamiętać że w naszych domach będziemy się starzeć , będzie nam się gorzej schylać ,

Koszt odkurzacza nie jest tak wysoki by szukać jakiś szczególnych argumentów do jego instalacji wystarczy jeden WYGODA .

...

Na pytanie jek przekonać męża - odpowiedź prosta od jutra to On zajmuje się sprzątaniem , drugi sposób jeżeli lubi mecze to w środku meczu wytocz ukochany przez niego odkurzacz i zacznij pracę .

Gdy się wścieknie odpowiedz ze spokojem centralny tak nie hałasuje ale Ty przeciez wolisz to coś ....

....

Nie ma problemu.

Ale żona naprawia samochód i rąbie drzewo.

Troche dziwne te wasze odpowiedzi zeby zaganiać męża do sprzątania.

W każdym domu powinien być jakiś podział. Żona prasuje koszule, mąż nosi groszek do pieca.

To jest równouprawnienie.

Nie warto tego stawiać na głowie bo prasujący mąż i ekogroszkowa żona to dziwny układ

Ja lubię rąbać drewno :wink: i w ogóle takie męskie prace.

A z typowo kobiecych to tylko gotować lubię :roll:

prasować nienawidzę i nigdy nie będę prasowac koszul mężowi :evil:

nie lubię też sprzątać i dlatego mąż pomaga. Zresztą typowo męskich zajęć jest dużo mniej i sa mniej czasochłonne, więc taki układ jak ty proponujesz drogie jabłuszko, jest dla mnie niesprawiedliwy.

Wolę juz sypać ekogroszek :wink: :lol: 8)

Nawet głupi ekogroszek trzeba najpierw załatwić (pojechać, obejrzeć, ocenić, kupić, przywieźć, zsypać, przeładować wwieźć do kotłowni).

To wszystko pewnie zajecie dla "Niego".

Jesteście niesprawiedliwe :cry:

Ja akurat (jak widać wyżej) zakładam OC i chce kupićzmywarkę (pomimo tego że zonka uważa jaza niepotrzebną).

Nie o to chodzi.

Po prostu teksty w stylu:

"Albo kupi Ci OC albo będzie sam sprzątał"

"Albo kupi Ci zmywarkę albo będzie sam mył gary"

Są nie w porządku

Obiecana lekcja montażu instalacji odkurzacza centralnego

Materiał (rury i złączki) najlepiej białe ponieważ w pieszości przypadków będzie to instalacja uniwersalna niebieskie rury odradzam, nie żeby były złe ale niemile się rozczarujemy przy wyborze gniazd ( jaki tam wybór żadnego wyboru) do połączenia instalacji potrzebny będzie klej może być do twardego PCV dobrze żeby był żuły a nie przezroczysty dość ważne ponieważ w ten sposób łatwo zobaczymy czy wszystkie złączki są sklejone i niczego nie ominęliśmy to jest bardzo ważne ma wpływ na późniejszą prace instalacji

Rozplanowanie instalacji

Ilość gniazd w domu powinna być jak najmniejsza ale żeby wszystko można było posprzątać wężem o długości np. 9m Mimo że robocizna nic nas nie kosztuje odradzam robienie większej ilości gniazd ( do ilości gniazd i długości instalacji dobieramy jednostkę centralną)

Instalacja powinna być tak rozplanowana aby można było cały dom posprzątać za pomocą OC łącznie z poddaszem nieużytkowym, garażem , kotłownią i tarasem

Oprócz gniazd przydają się jeszcze szufelki automatyczne dobrze jest dać taka przy wejściu czasami w kuchni ( w meblach kuchennych powinno zostawić się podejście pod szufelkę lub wąż kuchenny) popiół z kominka najlepiej wybiera się za pomocą separatora do popiołu i gruzu do tego wystarczy zwykłe gniazdo do węża

Bardzo ważne jest aby nasza instalacja była poprowadzona w miarę najkrótszą drogą a odgałęzienia były pod kątem 45 st a nie 90 st czyli w przypadku kilku odgałęzień instalacja taka powinna wyglądać jak odwrócona choinka

Robimy instalację

Oprócz rur złączek i kleju będziemy potrzebowali jeszcze przewodu sygnalizacyjnego ( 2 żyłowy przewód elektryczny oczywiście linka 2x0.5 dobrze żeby był w podwójnej izolacji)

Rury musimy docinać do konkretnego wymiaru technika jest dowolna ( od jakiejś drobnej piłki i przymiaru stolarskiego do małej kątówki ale z tarcza do betonu) zasada jest jedna rura musi być ucięta pod kątem prostym i NIE MOŻE MIEĆ ZADNYCH ZADZIORÓW PO STRONIE WEWNĘTRZNEJ usuwamy je tępym nożem klejem smarujemy tylko sama rurę kielicha złączek od strony wewnętrznej nie smarujemy. Płytkim montażowe łączymy z instalacja za pomocą kolana krótkiego i tu też taki mój patent pionowy kawałek rury który będziemy wklejać w kolano powinien być oryginalny tzn nie cięty przez nas Jak widać wykonanie instalacji wcale nie jest takie trudne ( szkoda że nie mam na razie żadnych zdjęć na stronie) a jeszcze kabel powinien być tak prowadzony aby nie był łączony w wylewce całe kawałki prowadzimy przy rurze ( przyklejamy taśmą lub za pomocą opasek) od gniazda do gniazda czasami przy takim gnieździe mogą być i 4 przewody

Na dzisiaj wystarczy jak będą pytania to odpowiem a fotki instalacji na życzenie

Obiecana lekcja montażu instalacji odkurzacza centralnego

Materiał (rury i złączki) najlepiej białe ponieważ w pieszości przypadków będzie to instalacja uniwersalna niebieskie rury odradzam, nie żeby były złe ale niemile się rozczarujemy przy wyborze gniazd ( jaki tam wybór żadnego wyboru) do połączenia instalacji potrzebny będzie klej może być do twardego PCV dobrze żeby był żuły a nie przezroczysty dość ważne ponieważ w ten sposób łatwo zobaczymy czy wszystkie złączki są sklejone i niczego nie ominęliśmy to jest bardzo ważne ma wpływ na późniejszą prace instalacji

Rozplanowanie instalacji

Ilość gniazd w domu powinna być jak najmniejsza ale żeby wszystko można było posprzątać wężem o długości np. 9m Mimo że robocizna nic nas nie kosztuje odradzam robienie większej ilości gniazd ( do ilości gniazd i długości instalacji dobieramy jednostkę centralną)

Instalacja powinna być tak rozplanowana aby można było cały dom posprzątać za pomocą OC łącznie z poddaszem nieużytkowym, garażem , kotłownią i tarasem

Oprócz gniazd przydają się jeszcze szufelki automatyczne dobrze jest dać taka przy wejściu czasami w kuchni ( w meblach kuchennych powinno zostawić się podejście pod szufelkę lub wąż kuchenny) popiół z kominka najlepiej wybiera się za pomocą separatora do popiołu i gruzu do tego wystarczy zwykłe gniazdo do węża

Bardzo ważne jest aby nasza instalacja była poprowadzona w miarę najkrótszą drogą a odgałęzienia były pod kątem 45 st a nie 90 st czyli w przypadku kilku odgałęzień instalacja taka powinna wyglądać jak odwrócona choinka

Robimy instalację

Oprócz rur złączek i kleju będziemy potrzebowali jeszcze przewodu sygnalizacyjnego ( 2 żyłowy przewód elektryczny oczywiście linka 2x0.5 dobrze żeby był w podwójnej izolacji)

Rury musimy docinać do konkretnego wymiaru technika jest dowolna ( od jakiejś drobnej piłki i przymiaru stolarskiego do małej kątówki ale z tarcza do betonu) zasada jest jedna rura musi być ucięta pod kątem prostym i NIE MOŻE MIEĆ ZADNYCH ZADZIORÓW PO STRONIE WEWNĘTRZNEJ usuwamy je tępym nożem klejem smarujemy tylko sama rurę kielicha złączek od strony wewnętrznej nie smarujemy. Płytkim montażowe łączymy z instalacja za pomocą kolana krótkiego i tu też taki mój patent pionowy kawałek rury który będziemy wklejać w kolano powinien być oryginalny tzn nie cięty przez nas Jak widać wykonanie instalacji wcale nie jest takie trudne ( szkoda że nie mam na razie żadnych zdjęć na stronie) a jeszcze kabel powinien być tak prowadzony aby nie był łączony w wylewce całe kawałki prowadzimy przy rurze ( przyklejamy taśmą lub za pomocą opasek) od gniazda do gniazda czasami przy takim gnieździe mogą być i 4 przewody

Na dzisiaj wystarczy jak będą pytania to odpowiem a fotki instalacji na życzenie

Dodałbym do tego informację że w przypadku prowadzenia instalacji w wylewce bardzo rozsądne jest zastosowanie otuliny która oddzieli rury i przewód sterujący od betonu .

Dodałbym do tego informację że w przypadku prowadzenia instalacji w wylewce bardzo rozsądne jest zastosowanie otuliny która oddzieli rury i przewód sterujący od betonu .

Prowadziłem rury pod wylewką (w ociepleniu posadzki) + piony do gniazd na górze - co polecam.

I prosty sposób na rozmieszczenie gniazd:

Bierzemy sznur(ek) o długości przewidywanego węża (zwykle 9 mb) i łatwo sprawdzamy czy usytuowanie gniazd pozwoli na sprzątanie całego domu.

W 2 przypadkach koniecznosci kąta prostego, stosowałem kolana w postaci łagodnych łuków.

Wszystko chodzi jak zegarek (szwajcarski). :D

Nawet głupi ekogroszek trzeba najpierw załatwić (pojechać, obejrzeć, ocenić, kupić, przywieźć, zsypać, przeładować wwieźć do kotłowni).

To wszystko pewnie zajecie dla "Niego".

Jesteście niesprawiedliwe :cry:

Ja akurat (jak widać wyżej) zakładam OC i chce kupićzmywarkę (pomimo tego że zonka uważa jaza niepotrzebną).

Nie o to chodzi.

Po prostu teksty w stylu:

"Albo kupi Ci OC albo będzie sam sprzątał"

"Albo kupi Ci zmywarkę albo będzie sam mył gary"

Są nie w porządku

A czy durny upór typu "nie bo nie" , jest w porzadku ?

Żyjemy w XXI wieku i warto korzystać z owoców postępu .

Budowa domu to decyzja wspólna , decyzja o wyposażeniu tez powinna być podejmowana wspólnie . Położenie instalacji to kropla w wydatkach związanych z budową . W późniejszym czasie wydatek będzie znacznie większy .

Ja z żoną przegadaliśmy wiele wieczorów na tematy związane z budową . Efekt tego jest taki że po 4 latach od zakończenia budowy nadal uważamy że wszystkie decyzje były słuszne . Nie musimy niczego zmieniać .