AxLe 14.12.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Znacie, widzieliście,a może coś słyszeliście o tej firmie? Mam zupełny mętlik w głowie, za parę dni muszę zdecydować się na jakiś piec i naprawdę nie wiem na który. Doradzcie proszę który dobry a którego należy omijać z daleka.Dodam jeszcze że nie zależy mi na natańszym tylko na takim z którego będe zadowolony.Rozważałem jeszcze Elektromet 15 kW, R-eco 18.8kW,Fakora 15-20kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 14.12.2006 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Dodam jeszcze że szukam pieca o mocy góra 18kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 14.12.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Polecam Fakorę - firmę masz na miejscu. Ja używam Fakory 35 kW i jestem zadowolony. PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki_k 18.12.2006 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Moglbys napisac cos wiecej nt. Fakora 35 kW? Jak duzy ma grill awaryjny (glownie chodzi mi o palenie drewnem czy czesto trzeba bedzie podkladac), jak duzy ma zasobnik na groszek, czy na dom ok 270 m2 i CWU ta moc wystarczy? Ja stoje przed wybore pieca i wszystko wskazuje, ze wezme rowniez Fakore. DziekiPZDmiki_k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawoj 18.12.2006 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 No cóż - ruszt, jak sama nazwa wskazuje jest "awaryjny". Wg producenta pojemność komory spalania ma 77 dm3, raczej niewiele. Tak na "oko" jednorazowo móglbym wrzucić na ruszt około 10-15 kg węgla. Przy paleniu drewnem zapewnione masz częste wizyty w kotłowni. Zasobnik pełny wg producenta mieści 120 kg węgla. Mnie wystarcza na ogrzanie domu (kostka gierkowska docieplone ściany styropianem 8 cm, dach niestety nie) 220 m2 i CWU dla 6 osób przez 5-6 dni. Palę retopalem - mocno szlakuje. Minusy - niepełna uszczelka klapy zasobnika - musiałem uszczelnić, bo dymił podczas pracy na prawie pustym zasobniku, dużo pracy podczas czyszczenia i strasznie się kurzy. Wyczystki otwiera się łatwo, ale dostęp do kanałów - wycior 40mm - przy podajniku jest bardzo niewygodny. Plusy - żeliwo (choć są tacy co uważają to za minus), duży zapas mocy, nie zauważyłem śladów osadzania się kondensatu, chociaż komin mam słabiutki (15x17), przejrzysty sterownik Tech ST-72. Cena porównywalna ze stalowymi, a gwarancja na wymiennik 10 lat nie jest na "spawy" tylko na cały korpus. Serwis - nie mam pojęcia, jeszcze nie korzystałem. Czy wystarczy Ci na 270 m2? To zależy od termoizolacji domu. Dla domu nowego z pewnością. Starszy docieplony - pewnie też. O to musisz popytać fachowców. Pozdrawiam Sławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 19.12.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 jeśli planujesz sterownik pokojowy i masz dobrze ocieplony dom (a wtedy daje on duże oszczędności węgla) to doradzam kocioł żeliwny;przy częstym wstrzymywaniu pracy kotła przez sterownik pokojowy dochodzi do wychładzania wody w instalacji i kocioł często startuje od 45 stopni co przy kotle stalowym może powodować szybka korozję u mnie obecnie przy sterowniku pokojowym zasyp co 8 dni, przy sterowniku kotłowym zasyp co 3 dni, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hieronim333 21.12.2006 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Szukam takiego kotła już od paru tygodni, na rynku jest wiele firm. Do tej pory słyszałem wiele negatywów, ale póki co same superlatywy o stalowym ekocentr mi 15kW starczy oraz o Fakorze. Z tym drugim z tego co się orientuję, to mamy tylko moce 25 oraz 35kW. Czytałem też o kotle Stalmark, który spala groszek do 4cm, ale jeszcze do producenta nie dzwoniłem, generalnie kocioł jest inny Dom nowy, super wycieplony. Teraz palę eko groszkiem w zwykłym kotle i spalam 60 - 70 kg na tydzień, przy dwójce małych dzieci. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 22.12.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 jeśli planujesz sterownik pokojowy i masz dobrze ocieplony dom (a wtedy daje on duże oszczędności węgla) to doradzam kocioł żeliwny; przy częstym wstrzymywaniu pracy kotła przez sterownik pokojowy dochodzi do wychładzania wody w instalacji i kocioł często startuje od 45 stopni co przy kotle stalowym może powodować szybka korozję u mnie obecnie przy sterowniku pokojowym zasyp co 8 dni, przy sterowniku kotłowym zasyp co 3 dni, racja najlepszy był by żeliwny pzry sterowniku pokojowym mniejsze rytzyko korozji przy niskich temperaturach ... mack a jak tam twoje problemy z dymieniem ? czy rozwiazałes problem ?? swojego czasu rozmiawilem z firma która produkuje reco bo bylem zainteresowany tym kotlem ale serwisant powiedzial ze przy moim kominie O/ 16cm i wysokosc 5,8 m moze byc wlasnie problem z kopceniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hieronim333 22.12.2006 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Witam! No cóż dziś rozmawiałem z przedstawicielm defro eko o kotle, którym jestem zaintersowany http://www.defro.pl/inside.php?pg=74f53622542b406993720e525cb23bbb&srs=54ae906fefdac06abb09e8e497dc778e Kocioł spełnia moje wymaganie, jesli chodzi o grubość blachy 6mm, jakość blachy, sterownik TECh ST-37, konstrukcja kotła, ale cena brutto to 7500pln, wiec mamy już blisko do żeliwniaka No cóż muszę to jeszcze wszystko przetrawić. Jeśli chodzi o ciąg kominowy to u mnie buczy Myślę, też żeby do mojego kotła dorobić zestaw do podawania ekogroszku, ale póki co szukam dobrego dostawcę. pozdro Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 23.12.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 racja najlepszy był by żeliwny pzry sterowniku pokojowym mniejsze rytzyko korozji przy niskich temperaturach ... mack a jak tam twoje problemy z dymieniem ? czy rozwiazałes problem ?? swojego czasu rozmiawilem z firma która produkuje reco bo bylem zainteresowany tym kotlem ale serwisant powiedzial ze przy moim kominie O/ 16cm i wysokosc 5,8 m moze byc wlasnie problem z kopceniem niestety dymienie się zdarza ale nie zawsze i naprawdę nie wiem od czego to zależy, wydaje mi się że pojawia się gdy kocioł wznawia pracę i zasobnik jest mało wypełniony, ale ostatnio nie miałem czasu tego monitorować. Mam komin systemowy 16 wysokośc 8,2 m. Ostatnio miałem gościa (grzeje gazem) który gdy wszedł do kotłowni to zwrócił uwagę na dziwny zapach, fakt pachnie tu inaczej ale może to stare szmaty które używam do mycia. Kotłownia ma nawiew jak należy, wywiew. Czy u was w kotłowni ekogroszkowej też jest specyficzny zapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 23.12.2006 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 , jesli chodzi o grubość blachy 6mm, jakość blachy, sterownik TECh ST-37, konstrukcja kotła, ale cena brutto to 7500pln, hmm stal 6 mm ale i tak ten kociołek coś lekki jest tylko 370kg ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 23.12.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 jeśli planujesz sterownik pokojowy i masz dobrze ocieplony dom (a wtedy daje on duże oszczędności węgla) to doradzam kocioł żeliwny; przy częstym wstrzymywaniu pracy kotła przez sterownik pokojowy dochodzi do wychładzania wody w instalacji i kocioł często startuje od 45 stopni co przy kotle stalowym może powodować szybka korozję a na czym opierasz te teze ? na doswiadczeniu czy przeczuciu ? bo u mnie przy sterowniku temp pieca spada ponizej 40C no ale piec wtedy nie dziala podobnie jak i pompka nie rosi sie nic w wymienniku - sadza calkowicie sucha i mialka - bardziej podobna do popiolu zaznaczam ze swoje tety przeprowadzilem organoleptycznie a temp pracy kotla mam ustawiona na 60C ponadto mam porownanie ze wyklym piecem dolnego spalania gdzie ustawiajac temp ponizej 60C otrzymywalem slicznie wysmolowany wymiennik i kilka godzin pracy przy jego czyszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 23.12.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 a na czym opierasz te teze ? na doswiadczeniu czy przeczuciu ? bo u mnie przy sterowniku temp pieca spada ponizej 40C no ale piec wtedy nie dziala podobnie jak i pompka nie rosi sie nic w wymienniku - sadza calkowicie sucha i mialka - bardziej podobna do popiolu zaznaczam ze swoje tety przeprowadzilem organoleptycznie a temp pracy kotla mam ustawiona na 60C ponadto mam porownanie ze wyklym piecem dolnego spalania gdzie ustawiajac temp ponizej 60C otrzymywalem slicznie wysmolowany wymiennik i kilka godzin pracy przy jego czyszczeniu tezę opieram na zjawisku korozji niskotemperaturowej, którego to zjawiska nie wymyśliłem ale o nim wielokrotnie czytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 23.12.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 mack wem ze jest cos takiego jak korozja niskotemperaturowaale jesli piec przechodzi czasami w stan podtrzymania i temp spada ponizej 40Cale w tym czasie piec nie dziala to po pierwsze malo co moze sie wykraplac bo niema z czego a pozatym potem piec osiaga ponad 60C i to co sie ewentualnie wykropilo wyparowujemowie sprawdzalem - 0 roszenia i brak smoly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 23.12.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Do kontrolowania temp. w pomieszczeniach używam kilku głowic termostatycznych ( nie na wszystkich kaloryferach). Mój sterownik nie przewiduje współpracy ze sterownikiem pokojowym, więc musiałbym podłączyć go bezpośrednio do pompy c.o. i tu pytanie do użytkowników takich sterowników: czy po zatrzymaniu pompy c.o. nie wzrasta temp. wody do niebezpiecznego poziomu 90-100 st.C? Boję się takiego zjawiska, kiedy to kocioł "pędzi" nabierając temperatury od 40 st do 60 i obawiam się, że może nie wyhamować po nagłym wyłączeniu pompy. Proszę, niech ktoś opisze jak to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 24.12.2006 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 slawturo po zatrzymaniu pompy temp wzrasta nsjczesciej tylko troche sle pare razy widzialem ze jak piec rozbujal sie na dobre i w tym momecie zadzialal sterownik pokojowy to temp wzrosla z 60 do 75 i wtedy piec na chwile wlaczyl pompe (doslownie na 30sec) potem temp zaczela spadac wiec ktos programujac sterownik przewidzial taka sytuacje zreszta jak zrobilem se sterownik do mojego poprzedniego pieca to tez mial takie zabezpieczenie i jeszcze dodadkowo przy przekroczeniu 90C wlaczal alarm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
root 24.12.2006 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 hmmm... sam nie wiem co myśleć... nie chciełnym zajechać kociołka... ale chciałbym też żeby palił mało więc chodzi mi po głowie sterownik pokojowy... czy ktoś może korzysta długo z takiego rozwiązania przy piecy na groszek nie żeliwnym ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 24.12.2006 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2006 coś tak sobie myślę że każdy z nas którzy zastosują kocioł na eko groszek + sterownik pokojowy za 2-3 lata będzie mogł podzielić się uwagami co so słusznosci takiego rozwiązania ... czy przyniesie to wymierne korzyści -czyt. oszczedności pewnie tak ale pod warunkiem ze kocioł nie zgnije i tym optymistycznym akcentem zakończe swój post, tóż przed wigilijną kolacją -życząć wam wszystkim długiej bezawaryjnej pracy kotłów na eko groszek wszystkiego dobrego ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 25.12.2006 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Napisz proszę czy Wasz piec który posiada sterownik pogodowy może współpracować również ze sterownikiem pokojowym Eurostera (Auratona) czy to już mija się z celem? Ciekawy jestem jeszcze czy ktoś próbował palić w nim groszkiem brunatnym i czy ma to sens. Jak jest z dostępnością takiego paliwa, czy jest tańsze, jak się spala, czy potrzeba kupić go więcej,itp.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 25.12.2006 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2006 Napisz proszę czy Wasz piec który posiada sterownik pogodowy może współpracować również ze sterownikiem pokojowym Eurostera (Auratona) czy to już mija się z celem? Ciekawy jestem jeszcze czy ktoś próbował palić w nim groszkiem brunatnym i czy ma to sens. Jak jest z dostępnością takiego paliwa, czy jest tańsze, jak się spala, czy potrzeba kupić go więcej,itp.itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts