kaczorek. 26.12.2006 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Witam wystarczy odpowiedi sterownik kotła i zawór 3 drogowy i korozję niskotemperaturową mamy z głowy ( tem kotła ustawiamy na 70 stopni a wodę obiegową spokojnie mozemy mieć 30 ) tylko wtedy mozemy pozegnać się z upragnoonymi przez nas oszczędnosciami ponieważ spala się wegiel tylko po to żeby kociołkowi było "dobrze" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hieronim333 26.12.2006 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Witam ponownie!Niestety byłem poza zasiegiem netu w tych uroczystch dniach, więc nie mogłem się odezwać. Odnosząc się do poprzednicj postów piszę i potwierdzam.Wprowadzenie zaworów trzy drogowych, czterodrogowych niestety pogarsza sprawność kotła, tzn. część paliwa jest spalana po to żeby utrzymać dobry parametr na kotle.Jeśli chodzi o setrowniki pokojowe, to uważam, iż są konieczne, no chyba że mamy termostaty ma każdym grzejniku. Praca kotła gdy jedyną odnośnią jest temperatura zadana na kotle i mierzona na nim nie jest pracą ekonomiczną ani komfortową dla domowników. Przykładowo mamy w salonie kominek, w którym sobie napalimy, nie mając termostatów na grzejnikach, nasz kocioł cały czas utrzymuje grzanie. Jeśli chodzi o kocioł żeliwny, to znalazłem model, którym bym się zainteresował. ale póki co nie jest podobno dostepny, chodzi o Fakorę 15kW, jest to nowość, ale na razie nigdzie nie mogę jej kupić. Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mack 27.12.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Napisz proszę czy Wasz piec który posiada sterownik pogodowy może współpracować również ze sterownikiem pokojowym Eurostera (Auratona) czy to już mija się z celem? Ciekawy jestem jeszcze czy ktoś próbował palić w nim groszkiem brunatnym i czy ma to sens. Jak jest z dostępnością takiego paliwa, czy jest tańsze, jak się spala, czy potrzeba kupić go więcej,itp.itd. Reco może Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 10.01.2007 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Witam!Mam Ling Combi sterownik GecoOd października ogrzewam domek 130m2 +CWU, na grzejnikach głowice termostatyczne. Zasobnik (wsypuje 4 worki jutowe około 120 kg)wystarcza od 7-miu (tylko raz tak było) do 14 dni. Robi mi się trochę szlaki, jest sadza, ogólnie podoba mi się, choć nigdy wcześniej nie widziałem takiego pieca w akcji.Od kilku dni testuje podłączony sterownik pokojowy (sterownik pieca Geco ma miejsce do podłączenia takiego sterownika). W dzień od 6.00 do 8.00 i od 16.00 do 24.00. Sterownik realizuje temp. dzienną 21,5 stopnia, w pozostałych godzinach realizowana jest temp. nocna 19,5 stopnia. W efekcie piec przechodzi w podtrzymanie po osiągnięciu zadanej temperatury wyłącza pompę obiegową. W godzinach, gdy realizuje temp. nocną praktycznie się nie włącza (temp. w domu nie spada niżej niż zadana temp. nocna 19,5, przynajmniej narazie). Gdy się uruchomi początkowo włącza pompę C.O. ale zaraz wyłącza, ponowne włączenie pompy następuje dopiero po osiągnięciu zadanej temp. na piecu (u mnie 65 stopni) i wtedy rozpoczyna się normalna praca. Nie ma obawy o rosę w piecu, bo pompa C.O. włącza się dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temp. pieca, więc nie może na powrocie być wody o temp. powodującej to zjawisko, dodatkowo mam pompę kotłową (miesza wodę zasilania i powrotu na piecu, gdy woda powrotna ma mniej niż 55 stopni), tą funkcję też realizuje sterownik Geco.Czy będą oszczędności to się dopiero okaże, piec po załączeniu pracuje około 40 min. zanim ustabilizuje temp. na dobre, kiedy się rozpala to dymi z komina, jak już pracuje normalnie to dymu nie widać. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia to proszę o wszelkie informacje!!! Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Vd** 11.01.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 tylko wtedy mozemy pozegnać się z upragnoonymi przez nas oszczędnosciami ponieważ spala się wegiel tylko po to żeby kociołkowi było "dobrze" Witam. Utrzymanie wyższej temp. na kotle nie powoduje dużej zmiany w wzroście spalanego paliwa, ponieważ kocioł po prostu częściej będzie się wyłączał. Zawór 3-drogowy lub 4-drogowy faktycznie jest zabezpieczeniem termicznym kotła, chroni przed korozją, która następuje poniżej 55C na powrocie (ale to w sumie i tak zależy od ciśnienia). A kocioł dogrzewając (dobijając) do temperatury ustawionej na sterowniku (przykładowo 65C) będzie w sumie włączał się i wyłączaj dogrzewając około 10C co w sumie daje naszą temperaturę 65C. Zwiększenie zużycie paliwa spowodowane jest odbiorem ciepła. W naszym przypadku ilość ciepła oddana przez krótki obieg kotła (powrót) czy kocioł, który jest zaizolowany cieplnie, jest niewielka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumak1974 11.01.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Witam! Mam Ling Combi sterownik Geco Od października ogrzewam domek 130m2 +CWU, na grzejnikach głowice termostatyczne. Zasobnik (wsypuje 4 worki jutowe około 120 kg)wystarcza od 7-miu (tylko raz tak było) do 14 dni. Robi mi się trochę szlaki, jest sadza, ogólnie podoba mi się, choć nigdy wcześniej nie widziałem takiego pieca w akcji. Od kilku dni testuje podłączony sterownik pokojowy (sterownik pieca Geco ma miejsce do podłączenia takiego sterownika). W dzień od 6.00 do 8.00 i od 16.00 do 24.00. Sterownik realizuje temp. dzienną 21,5 stopnia, w pozostałych godzinach realizowana jest temp. nocna 19,5 stopnia. W efekcie piec przechodzi w podtrzymanie po osiągnięciu zadanej temperatury wyłącza pompę obiegową. W godzinach, gdy realizuje temp. nocną praktycznie się nie włącza (temp. w domu nie spada niżej niż zadana temp. nocna 19,5, przynajmniej narazie). Gdy się uruchomi początkowo włącza pompę C.O. ale zaraz wyłącza, ponowne włączenie pompy następuje dopiero po osiągnięciu zadanej temp. na piecu (u mnie 65 stopni) i wtedy rozpoczyna się normalna praca. Nie ma obawy o rosę w piecu, bo pompa C.O. włącza się dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temp. pieca, więc nie może na powrocie być wody o temp. powodującej to zjawisko, dodatkowo mam pompę kotłową (miesza wodę zasilania i powrotu na piecu, gdy woda powrotna ma mniej niż 55 stopni), tą funkcję też realizuje sterownik Geco. Czy będą oszczędności to się dopiero okaże, piec po załączeniu pracuje około 40 min. zanim ustabilizuje temp. na dobre, kiedy się rozpala to dymi z komina, jak już pracuje normalnie to dymu nie widać. Jeśli ktoś ma podobne doświadczenia to proszę o wszelkie informacje!!! Darek A przez cała noc w trakcie postoju pompy nie wzrasta ci temp. ?? Z tego co wczytaywałem sie w instrukcje sterownika to można ustawić załacznie pompy w określonych cyklach czasu tzn np. 1 x na godzine na czas np. 20 sek (wydaje mi sie ze w celu obniżenia temp. na piecu) Ja w tej chwili nie mam sterownika (przymiezam suie ) ale w te ciepłe dni ustawięłm sobie tak piec że np. mam zadaną temp na piecu 50 st a załaczenie pompy CO na 53 st wyglada to tak że piec chodzi do zadanej temp , potem wchodzi w podtrzrymanie i na tym podtrzymaniu osiąga po jakimś czasie (nie liczyłem) temp 53 st, zalącza się pompa temp. spada o 4 st histerezy , potem pompa stop i tak wkółko. Tak generalnie to piec jest tylko w trybie pracy jeśli woda w bojlerz4e spadnei ponizej rządanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 11.01.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Temperatura trochę wzrasta, ale w bezpiecznym zakresie, mam ustawione że pompa co 30min śmiga 30s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 12.01.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 AxLe powiedz co wybrałeś jestem bardzo ciekawy , ostatnio sam zaczołem interesować sie piecami na ekogroszek i jak zobaczyłem jak szeroka jest oferta to normalnie zgłupiałem . W Łodzi jest np przedstawiciel Hefa - podibno bardzo dobry piec , tylko trochę trudno sie czyści . Ogólnie prócz renomowanych firm , mozna uzyskać sporo ofert lokalnych . Powiedz jak tam twoje poszukiwania pozdrJacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 12.01.2007 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Stanęło w końcu na Elektromecie. Decyzję podjąłem po tym gdy dowiedziałem się jaki piec posiada właściciel serwisu pieców na eko-groszek.Przejechali dzisiaj żeby mi go wreszcie uruchomić ( pół nocy nie spałem) no i co d..a blada ,zepsuty sterownik .Hydraulicy właściwie już skończyli, czekali tylko na sprawdzenie szczelności instalacji, na poniedziałek umówiona już wylewka, a oni mi mówią że za tydzień sprowadzą nowy sterownik i piec będzie hulał jak ta lala. Po długich perturbacjach mają przyjechać jutro rano z wyciągniętym modułem z innego pieca i dokończyć rozruch kotła. Zobaczymy, powiedział że jak dał słowo to na pewno przyjedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 12.01.2007 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 tak z czystej ciekawosci czym objawialo sie to uszkodzenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 13.01.2007 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Nie odczytywał tem. wody kotłowej, zamienili nawet czujniki, ale to też nic nie dało. Dzisiaj przyjechali wcześniej nawet przed moim przyjazdem, podłączyli kostkę przykręcili 4 śrubki i piecyk grzeje.Wytłumaczyli co i jak zainkasowali 320 zł. i pojechali. Jak na razie jestem zachwycony, piec pracuje podobnie do pralki (odgłosy) żar na retorcie jaśniutki, zero dymu z komina. Grzejniki i podłogówka po 30 min. grzały na full, a i nawet woda w zasobniku 120 l. była gorąca. Groszek kupiłem u znajomego Ekoret po 470 zł za tonę. Jeżeli nie wyjdą jakieś komplikacje to na pewno będę zadowolony. Sterownik pokojowy ustawiłem na 16 st.C i już dziś wieczorem widać efekty schnięcia tynków gipsowych.Myślę że wybierając eko-groszek podjąłem właściwą decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 13.01.2007 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Nie odczytywał tem. wody kotłowej, zamienili nawet czujniki, ale to też nic nie dało. Dzisiaj przyjechali wcześniej nawet przed moim przyjazdem, podłączyli kostkę przykręcili 4 śrubki i piecyk grzeje.Wytłumaczyli co i jak zainkasowali 320 zł. i pojechali. Jak na razie jestem zachwycony, piec pracuje podobnie do pralki (odgłosy) żar na retorcie jaśniutki, zero dymu z komina. Grzejniki i podłogówka po 30 min. grzały na full, a i nawet woda w zasobniku 120 l. była gorąca. Groszek kupiłem u znajomego Ekoret po 470 zł za tonę. Jeżeli nie wyjdą jakieś komplikacje to na pewno będę zadowolony. Sterownik pokojowy ustawiłem na 16 st.C i już dziś wieczorem widać efekty schnięcia tynków gipsowych.Myślę że wybierając eko-groszek podjąłem właściwą decyzję. gdzie kupowałeś piec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AxLe 14.01.2007 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Piec i cała instalacja z grzejnikami itp itd w firmie San-term na Wareckiej chyba 4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 14.01.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2007 Ja w tej chwili nie mam sterownika (przymiezam suie ) ale w te ciepłe dni ustawięłm sobie tak piec że np. mam zadaną temp na piecu 50 st a załaczenie pompy CO na 53 st wyglada to tak że piec chodzi do zadanej temp , potem wchodzi w podtrzrymanie i na tym podtrzymaniu osiąga po jakimś czasie (nie liczyłem) temp 53 st, zalącza się pompa temp. spada o 4 st histerezy , potem pompa stop i tak wkółko. Tak generalnie to piec jest tylko w trybie pracy jeśli woda w bojlerz4e spadnei ponizej rządanej do: rumak1974 Czemu tak z tą pompą CO kombinujesz? Nie masz głowic termo na grzejnikach? W ten sposób grzejesz skokami, a jak np. trzeba szybko przed kąpielą łazieneczkę dogrzać? Ktoś Ci tak doradził czy to własny pomysł? 50st na piecu to trochę mało, ja mam ustawione 65st i pompę kotłową (do mieszania wody na zasilaniu i powrocie), która włącza się, gdy woda na powrocie ma mniej niż 55st (zastosowania pompy kotłowej lub zaworów mieszających wymaga producent kotła, inaczej gwarancja nie ważna! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 15.01.2007 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2007 "tylko wtedy możemy pożegnać się z upragnionymi przez nas oszczędnościami ponieważ spala się węgiel tylko po to żeby kociołkowi było "dobrze"" oj wcale tak nie musi być, kocioł po prostu będzie pracował na wyższej temperaturze, na pewno da to większe oszczędności niż gdy kocioł pracuje na temperaturze co najmniej 55 stopni tak jak to wymaga większość producentów kotłów, a temperaturę w pomieszczeniu regulujemy tylko głowicami termostatycznymi, no chyba że nie stosujesz żadnych zabezpieczeń kotła, i tracisz gwarancje ? pozdrawiam Janusz czy zbierzność nazwiska z firma Lazar jest przypdakowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 17.01.2007 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2007 nie jest przypadkowa, ale jestem tutaj prywatnie no to mam pytanie jako do fachowca , czy ekokonforta 25 KW jest sens podłaczać go pod komin , który ma wkład ceramiczny o średnicy fi 14 cm ( długość komina od podstawy wynosi 8,35 m ) , mam wentylacje , nawiew to nie problem . Najwieksze ale to ten komin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dariusz35 30.01.2007 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2007 Witam serdecznieOd dluzszego czsu przymierzalem sie do zakupu kociolka na ekogroszekW ta zime a dokladnie bezposrednio przed swietami zainstalowalem wreszcie kociolek z podajnikiemNa poczatku mialem wiele watpliwosci jezeli chodzi o moc kotla. powierzchnia domu to 300 m2 a le na razie ogrzewane jest 200m2. Okazalo sie ze kociol o mocy 25 KW spokojnie daje rade na 200 i z zapasem na 300. mam zainstalowany zawor 3 drozny na zasilaniu z silownikiem i musze powiedziec ze dopuki nie zobaczylem jak to dziala to nie wierzylem ze tak precyzyjnie mozna dostosowac temperature na zasilaniu co. Kociol grzeje cwu 140l na priorytecie a cale ogrzewanie steruje sterownik pogodowy. Jak na razie to widze ze trzeba przy dostawie groszku poprawic parametry spalania i ewentualnie przykrecic wentylator a poza tym to sama przyjemnosc.Jezeli macie jakies pytania odnoscie EKOKOMFORT to sluze odpowiedziami z praktyki dzialania. Spalanie to okolo 150kg na tydzien przy pogodzie okolo 0 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TJ7 24.02.2007 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2007 Janusz to ja też zapytam Czy w ekokomfortach poza groszkiem: kamiennym i brunatnym - co wyczytałem w czeskiej! dtr (a na polskiej stronie Lazara dtr do pobrania brak...) i peletami można palić np.owsem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Okame 01.03.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2007 A ja mam pytanie o gwarancje na kocioł EKO-KOMFORT. Na stronie producenta pisze tylko o 5-letniejgwarancji na wymiennik, ale nie wiadomo czy na cały czy tylko na tzw. spawy.I jaka jest gwarancja na pozostałe elementy kotła oraz elektronikę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dejfit 11.10.2007 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 odświeżam temat. stoję przed wyborem kotła. Lazar EKO-KOMFORT A to jeden z moich faworytów min. ze względu na sterownik RecalArt. proszę o użytkowników o opinie nt. tego kociołka.czy ktoś pali w nim peletami ?z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts