Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to możliwe, że cena budowy takiego domu to 190tys.

Recommended Posts

Witam!

Na ile to może być prawdą, że w stanie developerskim koszt budowy przez jedną firmę to około 190tys netto (tak podają na stronie)?

http://www.ciepledomy.pl/project.xml?id=54509&page=1

Jakie mogą być realne koszty budowy takiego domu (bez działki) z wykończeniem przy założeniu, że wykończenie to średni standard?

Czy ktoś budował taki domek?

Wszystko zalęży co uważasz za średni standard? Ze swoją sprawdzoną ekipą postawiłbym ten dom w dość krótkim czasie. Szacunkowy koszt na średni standard to moim zdaniem 180 000zł. Chociaż mając swoje źródła zaopatrzenia i dość płynny i szybki transfer środków na materiały to zmieściłbym się w 150 000,- zł. Pod klucz :) Tylko że ja biorę pod uwagę ceny przeciętnych glazur i terakot w granicach 30-35 zł mkw. Jak zaczniemy szaleć z cenami materiałów wykończeniowych to i 300 000 zł może być za mało. :)

Z tej pracowni jest też projekt domu o tym samym układzie pomieszczeń, ale trochę mniej ozdobnym wykończeniu elewacji (proste okna, inne wejście). LMB 20 - to jego symbol. Rozważałem ten dom, ale ostatecznie powstaje inny (choć z tej samej pracowni) ze względu na trzy sypialnie. Poza tym brak pomieszczenia gospodarczego sprowadza ogrzewanie tylko do gazu lub prądu. Poza tym projekt dobry, bo wydzielone izby są duże i ustawne.

Co do kosztów - kosztorysy z tej pracowni są zaniżone, choć nie tak mocno.W moim projekcie roboczogodzinę wyceniono na 7 zł z małymi groszami. Co prawda cena netto i liczona dla trzeciego kwartału 2005 r, ale i tak to mało. Uważam, że będzie można sie zmieścić w tej kwocie (tj, 190 tys., jak podaje autor), ale systemem gospodarczym.

93m2 powierzchni użytkowej za tą cenę jest całkien realne ale oczywiście bez luksusów. Tylko zastanów się czy to wystarczająca powierzchnia?

Myślę, że spokojnie wystarczy. Jakby co to wg. projektu istnieje możliwość zagospodarowania poddasza.

Poza tym brak pomieszczenia gospodarczego sprowadza ogrzewanie tylko do gazu lub prądu.

Zastanawiam się nad systemem DGP jako jedyne źródło ogrzewania - opinie forumowiczów już na ten temat znam.

W związku z tym poddaszem mam pytanie. W projekcie jest strop drewniany. Zastanawia mnie czy drożej jest zrobić strop o twardej konstrukcji, tak aby spokojnie można było zagospodarować poddasze (chodzi mi o jeden pokój)?

Bardzo przyjemny domek.

Uwazam ,ze smialo zmiescisz sie w 190 bez wzgledu na technologie.

Też buduje wg projektu tej pracowni i musze powiedziec ze jest "przyjazny" dla wykonawcy.( wszystko dokładnie zwazone zmierzone i policzone, mozliwosc wyboru technologii itp.)

Brakuje tylko instrukcji budowania :D

witam

jak nie bedziesz szalec to ci spokojnie wystarczy , bedzie Cie kosztowac troche wysilku szukanie materialow w dobrej cenie , ekipy ale warto

troche pocierpiec :)

ja mam tez projekt z ich pracowni , troszke zmieniony , powiekszony (mam dobudowana kotlownie 20m2 ,powiekszony garaz o 8m2 i o 24 m2 powiekszony metraz ) a calosc razem z placem 1700m2 i przylaczami nie wyniosla mnie 190 k

fakt ze budowalem na "wariackich"papierach bo budowa zaczela sie 28lipca 2005 a swieta juz w tym samym roku spedzilem w odebranym i wykonczonym domu ale wiekszosc materialow do budowy i wykonczenia kupowalem w okresie zimowym a w miare zapotrzebowania sciagalem je na plac budowy